Λαμπρά εγκαίνια στο Κάτω Κάστρο 

Κατά την άφιξη της κ. Μενδώνη στο Κάτω Κάστρο
Spread the love


  • Εντυπωσιασμένη δήλωσε η Υπουργός από τα αποτελέσματα των έργων τονίζοντας ότι η Μυτιλήνη αποκτά έναν πολυχώρο πολιτισμού

Τις αποθήκες Σαπλιτζά στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης εγκαινίασε χθες, αργά το απόγευμα, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πλαισιωμένη από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, και τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Παύλο Τριανταφυλλίδη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Μαρία Κομνηνάκα, ο Μητροπολίτης Ιάκωβος, οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, και Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, Αντιδήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες και αρκετοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων και άνθρωποι του πολιτισμού από όλη τη Λέσβο.

Η κ. Μενδώνη με τον κ. Μουτζούρη, τον κ. Αθανασίου και τον Μητροπολίτη Ιάκωβο κόβουν την κορδέλα
Κατά την περιήγηση της Υπουργού Πολιτισμού στις εγκαταστάσεις του Κάτω Κάστρου

Τα εγκαίνια ήταν το επιστέγασμα της σπουδαίας δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο Κάτω Κάστρο με προσωπική μέριμνα του διευθυντή της Αρχαιολογίας κ. Τριανταφυλλίδη, όπου συνυπάρχουν χώροι αναψυχής και περιπάτου με τον αρχαιολογικό πλούτο να αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο, έχοντας μετατρέψει την περιοχή σε πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους όλες τις ώρες της ημέρας από υποβαθμισμένη περιοχή που ήταν στο παρελθόν.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τα εγκαίνια του Σαπλιτζά

Η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε εντυπωσιασμένη από το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα έργων στον χώρο του Κάστρου, όπου με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους οι χώροι είναι προσβάσιμοι στους πολίτες και άλλωστε προς τούτο διοργανώνονται περίπατοι από συλλόγους και τοπικές ομάδες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από τους σολίστ Κατερίνα Χατζηνικολάου και Απόστολο Παληό

Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και μετά τις ομιλίες συνεχίστηκε με την συναυλία των κορυφαίων σολίστ Κατερίνας Χατζηνικολάου στο βιολί και Απόστολου Παληού στο πιάνο, οι οποίοι ερμήνευσαν γαλλικές σονάτες. Την εκδήλωση παρουσίασε η Μυτιληνιά, Κατερίνα Γκαγκάκη

Η κ. Μενδώνη κατά την ομιλία της

Στην ομιλία της η κ. Μενδώνη μεταξύ άλλων είπε: «Με ιδιαίτερη χαρά ξαναβρίσκομαι στη Μυτιλήνη. Σε αυτήν την πανηγυρική εκδήλωση. Την ολοκλήρωση και την απόδοση στους πολίτες και στους επισκέπτες της μιας ακόμη ψηφίδας στο μεγάλο έργο της ανάπλασης του κάστρου, τον εκσυγχρονισμό και την αποκατάσταση των αποθηκών Σαπλιτζά. Ο χώρος των αποθηκών αποτελεί οργανικό στοιχείο του Κάτω Κάστρου. Σε κάθε περίπτωση το Κάστρο της Μυτιλήνης έπρεπε να βρει τη θέση που του ταιριάζει στον αρχαιολογικό χάρτη της Μεσογείου και φυσικά ο χώρος αυτός να γίνει πάλι ζωντανός. Το Κάστρο της Μυτιλήνης είναι ένας πργματικός μάρτυρας των διαφόρων κυρίαρχων και καθεστώτων που γνώρισε διαδοχικά η Λέσβος και ένα στοιχείο που είναι συνδεδεμένο με την νεότερη ιστορία του νησιού».

Από την πλευρά του ο κ. Μουτζούρης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός ότι μετά την μεταναστευτική κρίση και τον κορονοϊό η Λέσβος ξεκίνησε να ανακάμπτει. Το παρατηρώ εγώ που είμαι εδώ τα τελευταία 5 χρόνια. Βλέπω την επισκεψιμότητα και την αναγνωρισιμότητα και πώς αλλάζει το νησί και μετατρέπεται σε κάτι καλύτερο. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος αναδεικνύεται πολιτισμός. Σε αυτήν εδώ την γωνιά, την Λέσβο, αναδύεται πολύς πολιτισμός. Μπορείτε να το δείτε από τα απομεινάρια αρχαίων πόλεων, με τους αρχαίους λιμένες και τους ναούς. Η Περιφερειακή Αρχή τιμά τον πολιτισμό. Και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί τον πιστεύουμε τον πολιτισμό. Αυτό ο χώρος που αποδίδεται στους κατοίκους θα “συνομιλεί” σύντομα με το Αρχοντικό Γεωργιάδη που θα γίνει Σπίτι του Πολιτισμού».

Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Εκσυγχρονισμός Αποθηκών Σαπλιτζά στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης» με προϋπολογισμό πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου με φορέα υλοποίησης την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. 

Η εκδήλωση των εγκαινίων σηματοδοτεί την έναρξη του φεστιβάλ για τη Σαπφώ που διοργανώνει η Περιφέρεια και προς τούτο ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης μαζί με την κ. Γκαγκάκη θα δώσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Υπουργός Πολιτισμού θα παραμείνει και σήμερα στη Μυτιλήνη όπου το μεσημέρι θα παρευρεθεί στην έκθεση «Λατρείες Θεών στη Λέσβο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση