- Σε δραματικούς τόνους και με συγκεκριμένα παραδείγματα περιγράφει τη φορολόγηση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ο Παναγιώτης Τατάκης
- «Τιμωρούν όσες επιχειρήσεις άντεξαν την κρίση και απασχολούν προσωπικό», δηλώνει αγανακτισμένος ο Γιάννης Μουτζούρης
Την ώρα που οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών σε κεντρικό επίπεδο στην Αθήνα προσέφευγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο Αιτήσεις Ακύρωσης κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα προσβάλλεται και η απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων για τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου, καθώς και άλλων θεμάτων, με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραφε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης, τα εκκαθαριστικά για τους επαγγελματίες οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσιους φόρους.
Ο κ. Τατάκης μίλησε για ψυχρολουσία στην αγορά, καθώς όπως είπε «τα πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα από ό,τι κι εμείς περιμέναμε, καθώς επαγγελματίες που πλήρωναν 800 ευρώ φόρο, τώρα καλούνται να πληρώσουν 3.000 ευρώ και άνω, ενώ να σας πω ότι επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα ένα κρεοπωλείο που πλήρωνε φόρο 4.000 ευρώ φόρο, τώρα καλείται να πληρώσει 9.000 ευρώ».
Επίσης ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου παρατήρησε ότι σε περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών που επένδυσαν μέρος των κερδών τους μέσα στις επιχειρήσεις τους και ως εκ τούτου αυτά τα ποσά θα έπρεπε να εκπίπτουν του φόρου και περίμεναν σχετική ελάφρυνση, αυτό δεν φαίνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα και καλούνται να πληρώσουν δυσανάλογα μεγάλους φόρους.
Όπως εξήγησε ο ίδιος «οι εκκαθαρίσεις για τους πελάτες μας και δεν μιλάμε για λίγες και μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά για έναν σημαντικό αριθμό είναι πραγματικά απελπιστικές, καθώς με το νέο νόμο για το τεκμαρτό εισόδημα οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν διπλάσιο και τριπλάσιο φόρο ανάλογα με την κατηγορία του καθενός. Τα ποσά είναι πάρα πολύ μεγάλα για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Λέσβο και θεωρούμε ότι αυτή η φορολόγηση έρχεται να προκαλέσει αναταραχή και οικονομική ασφυξία στην αγορά».
Ο κ. Τατάκης σε δραματικούς τόνους καλεί όλους τους αρμόδιους σε ενεργοποίηση, καθώς όπως είπε «οι φόροι που βγαίνουν για τους επαγγελματίες είναι δύσκολο να καλυφθούν. Είχαμε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή ως Ένωση Φοροτεχνικών Λέσβου ακολουθώντας και τις υποδείξεις της Ομοσπονδίας μας ότι θα έπρεπε, με κάθε τρόπο, όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι και αναφέρομαι στα ελεύθερα επαγγέλματα, να ξεσηκωθούν και να αναγκαστεί το Υπουργείο να πάρει πίσω αυτό το νομοθέτημα, το οποίο είναι καταστροφικό για την αγορά. Αυτό δεν το επιτύχαμε ίσως γιατί δεν μπορούσε και ο κάθε επαγγελματίας να συνειδητοποιήσει πόσο βαθιά θα έμπαινε το μαχαίρι, τώρα όμως που βγαίνουν τα εκκαθαριστικά από τους λογιστές και ο καθένας βλέπει το τι του αναλογεί πρέπει να εκδηλωθεί ένα νέο κύμα διαμαρτυριών, καθώς είναι απαράδεκτο να φορολογούνται οι επαγγελματίες για έσοδα που δεν έχουν. Καλώ κάθε αρμόδιο πολιτικό και άλλο φορέα να ενεργοποιηθεί γιατί πολλές επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν, ενώ να σας πω και ένα ακόμα χειρότερο σενάριο κάποιοι επαγγελματίες θα κλείσουν τα βιβλία τους και θα εργάζονται μαύροι στην αγορά και αυτό το κράτος θα το βρει μπροστά του».
Ταυτόχρονα περιέγραψε τις αντιδράσεις των επαγγελματιών όταν ενημερώνονται για τα εκκαθαριστικά σημειώνοντας ότι δεν το πιστεύουν ότι καλούνται να πληρώσουν τέτοιους φόρους.
Έξαλλος ο Μουτζούρης
Έξαλλος από τις προβλέψεις του νέου φορολογικού είναι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννης Μουτζούρης, ο οποίος αναλύοντας τη “φυσιογνωμία” του νέου νόμου σημείωσε ότι «αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να συμβαίνουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα, να έχεις τρεις υπαλλήλους και να καλείσαι να πληρώσεις μεγαλύτερο φόρο επειδή έχεις μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού!!! Είναι αδιανόητα αυτά τα πράγματα! Αντί να έρθουν και να επιβραβεύσουν τον επαγγελματία που απασχολεί έναν αριθμό προσωπικού να τον φορολογούν με πιο μεγάλους φόρους, όσο περισσότερους υπαλλήλους έχει. Αυτό πραγματικά είναι απίστευτο. Ομοίως και για την διάρκεια που έχει μείνει ανοιχτή κάποια επιχείρηση. Δηλαδή όσοι έχουν μια επιχείρηση πάνω από 10 χρόνια, με άλλα λόγια κατάφεραν να αντέξουν την οικονομική και την υγειονομική κρίση αντί να έρθει το κράτος και να τους πει ένα «ευχαριστώ» που βρίσκονται ακόμα στην αγορά και συνεισφέρουν απασχολώντας προσωπικό και πληρώνοντας εισφορές, να έρχεται και να τους βάζει ακόμα μεγαλύτερους φόρους. Θεωρώ ότι το πρόβλημα αυτό είναι σοβαρό και επηρεάζει περισσότερο ακόμα πιο μικρές επιχειρήσεις που δίνουν αγώνα επιβίωσης στα χωριά και στην ύπαιθρο χώρα γενικότερα για την Ελλάδα μας. Είναι απαράδεκτο να φορολογούν τον επαγγελματία για εισοδήματα που δεν έχει στην πραγματικότητα, αλλά είναι υποθετικά», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.