ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΙΓΡΙΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΜΕΣΩ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ: Στο δημοσίευμα βλέπουν το πρόβλημα και όχι στο λιμάνι!

Spread the love


Κατά του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου στο οποίο σημειώναμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο λιμάνι του Σιγρίου όπως και την πρόθεση της εταιρείας  Blue Star Ferries να αποσύρει το πλοίο της από τη γραμμή, αν δεν ληφθούν μέτρα από το Υπουργείο Ναυτιλίας, στρέφεται η Κοινότητα Σιγρίου, εκτιμώντας ότι δυσφημείται η περιοχή. Με έγγραφο, το οποίο απευθύνεται στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Παναγιώτη Τακτικό, η Κοινότητα απαντά στα Νέα της Λέσβου ζητώντας από τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου να ακολουθήσει κάθε νόμιμη διαδικασία.

Ας δούμε όμως πρώτα το έγγραφο της κοινότητας Σιγρίου και θα ακολουθήσει η απάντηση των Νέων της Λέσβου:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Με ιδιαίτερη έκπληξη είδαμε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου» της 13ης Ιουνίου με τον απαράδεκτο τίτλο «Στοιχειωμένο το Λιμάνι του Σιγρίου» στο οποίο γίνεται αναφορά σε ένα «αχαρτογράφητο και επικίνδυνο για τα πλοία λιμάνι, που αναγκάζει την ναυτιλιακή εταιρεία να σκέφτεται να εγκαταλείψει τη γραμμή», ενώ θεωρεί αυτήν την υποτιθέμενη ακαταλληλότητα τον πραγματικό λόγο για τον οποίο το αποφεύγουν ως προορισμό οι ναυτιλιακές εταιρείες. 

Αναφέρεται μάλιστα σε ένα υποτιθέμενο «ατύχημα και ζημιά στο πλοίο» κατά την πρόσδεσή του στο δρομολόγιο της 11ης Ιουνίου, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ καθώς είμαστε αμφότεροι παρόντες και οι αξιωματικοί του πλοίου τους οποίους υποδεχτήκαμε και μας διαβεβαίωσαν ότι όλα κυλήσαν ομαλά σε όλο το ταξίδι αλλά και στην πρόσδεση. 

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τα κίνητρα πίσω από ένα τέτοιο δημοσίευμα, ούτε και τους παράγοντες και τα συμφέροντα που ενδεχομένως να επωφελούνται και να εξυπηρετούνται από τέτοιες πρακτικές. Πιστεύουμε όμως ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούμε και να υποστηρίξουμε αυτό το λιμάνι το οποίο έχει παραδοθεί επίσημα εδώ και δύο έτη, που φιλοξενεί την πλοιοκτήτρια εταιρεία και εξυπηρετεί την γραμμή Πειραιάς – Σίγρι την οποία η ίδια εταιρεία αναλαμβάνει και εκτελεί εδώ και τρία έτη χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Θα θέλαμε λοιπόν να προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέργεια απέναντι στο δημοσίευμα και την εφημερίδα – ειδικά στην περίπτωση που δεν επιδείξει την πρόθεση να ανασκευάσει – και σε κάθε ανάλογη προσπάθεια σπίλωσης και δυσφήμισης του λιμανιού ως υποδομή και των υπηρεσιών που αυτό παρέχει. 

Το λιμάνι του Σιγρίου τα επόμενα έτη θα πρέπει να αποτελέσει το μοχλό για την ανάπτυξη της Δυτικής Λέσβου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν παράγοντα να δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις, να το υποδαυλίζει και να το δυσφημεί με παντελώς αστήρικτα δημοσιεύματα. Όποιος το επιχειρήσει θα βρει την κοινότητα του Σιγρίου και των γειτονικών χωριών της Δυτικής Λέσβου απέναντί του.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια και διευκρίνιση.

Με εκτίμηση, 

ο Πρόεδρος

Παύλος Τσίκνας»

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Είναι πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα να στρέφεται μία Κοινότητα κατά δημοσιεύματος που έρχεται και αναδεικνύει κρίσιμα ζητήματα για τη λειτουργία ενός λιμανιού αντί να στραφεί κατά των υπευθύνων. Με άλλα λόγια να κάνουν αυτό που εδώ και χρόνια κάνουν όλες οι Κοινότητες και οι Δήμοι του τόπου μας, αξιοποιώντας τα ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου για να διεκδικούν λύσεις για τον τόπο. Προφανώς την ίδια αγωνία και διεκδίκηση – είμαστε βέβαιοι – έχει και ο Κοινοτάρχης Σιγρίου κ. Τσίκνας, ο οποίος ωστόσο παρερμηνεύει ως δυσφημιστικό τον τίτλο μας για “στοιχειωμένο λιμάνι” όταν εμείς θελήσαμε με αυτόν να αναδείξουμε ότι 2 χρόνια μετά την παράδοση του λιμανιού συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις στις υποδομές. Προβλήματα τα οποία έχουν τεθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας από την πλοιοκτήτρια εταιρεία  εγγράφως,  όπως και στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου. Και φυσικά ένα «ατύχημα» όχι με άνθρωπο, αλλά  που προκάλεσε πρόβλημα στο πλοίο, για το οποίο η εταιρεία έχει ενημερώσει το Υπουργείο ανεξάρτητα με το τι ισχυρίζονται στην απάντησή τους από την Κοινότητα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τις προηγούμενες μέρες έγιναν υποβρύχιες λήψεις και καταγραφή στο λιμάνι του Σιγρίου από το Λιμενικό Ταμείο.

Με τα παραπάνω δεδομένα και εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα κίνητρα της Κοινότητας όταν επιλέγει να στραφεί κατά του δημοσιεύματός μας αντί να βάλει “το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων”, δηλαδή στα προβλήματα που αναδεικνύουμε. Γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της περιοχής και όχι με το “κυνήγι μαγισσών” στα δημοσιεύματα του Τύπου. Αντί να κάνουν τον κόπο από την Κοινότητα να ενημερωθούν για το τι σημαίνει για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ο όρος “αχαρτογράφητο λιμάνι” και ποια σοβαρά ζητήματα έχουν τεθεί από την ίδια την εταιρεία, που εκτελεί το δρομολόγιο, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, σπεύδουν με ευκολία να αποδώσουν στο ρεπορτάζ μας “του κόσμου τα δεινά”. Υπάρχει, άραγε, κάποιο πρόσωπο που τους παραπληροφόρησε πριν καν διαβάσουν το δημοσίευμά μας ή τελικά η παρέμβασή τους οφείλεται καθαρά σε ελλιπή ενημέρωση ή και άγνοια για το τι συμβαίνει; 

Σε ό,τι μας αφορά, δεν αντιδικούμε με την Κοινότητα του Σιγρίου και δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Προφανώς δεν θα είναι σε γνώση τους τα κρίσιμα διαβήματα που έγιναν στο Υπουργείο Ναυτιλίας το τελευταίο διάστημα για το λιμάνι του Σιγρίου, καθώς τα δημοσιεύματά μας όχι μόνο αστήρικτα δεν είναι, αλλά επιβεβαιώνονται από τα έγγραφα μεταξύ της εταιρείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας με αποκαλυπτικό περιεχόμενο, για τα οποία όφειλαν να είχαν λάβει γνώση από την Κοινότητα πριν σπεύσουν ελαφρά τη καρδία να αποδώσουν ευθύνες στα ρεπορτάζ που αναδεικνύουν απόλυτα τεκμηριωμένα το πρόβλημα! 

Κατανοούμε την αγωνία και του Κοινοτάρχη και του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, για τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη του λιμανιού του Σιγρίου και προφανώς σε αυτήν την κατεύθυνση βρισκόμαστε δίπλα τους για να αναδείξουμε όλες τις προσπάθειές τους και κάθε διεκδίκηση. Ομοίως και για τη δραστήρια διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, η οποία βρίσκεται σε επαφή με τα προβλήματα του τόπου στον τομέα αρμοδιότητάς της. Ο ρόλος μας όμως είναι να αναδεικνύουμε και τις ευθύνες και υποχρεώσεις της πολιτείας (Υπουργείων) για όσα δεν έχουν γίνει ακόμα στο λιμάνι και αυτό το μόνο που υπηρετεί είναι τη δική τους αγωνία και προσπάθεια, ώστε το λιμάνι του Σιγρίου να αναδειχθεί σε λιμάνι-καύχημα για τον τόπο μας! Και αυτό δεν είναι δυσφημιστικό, αλλά έρχεται να βοηθήσει τον τόπο και εν προκειμένω το Σίγρι.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση