Μαύρη νύχτα για τη Μόρια

Η πύρινη λαίλαπα στην τοποθεσία Καμάρες της Μόριας
Spread the love


  • Στις 9 χθες το βράδυ δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο και η φωτιά είχε οριοθετηθεί, αλλά κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης λόγω του δυνατού αέρα που έπνεε στην περιοχή

Επί ποδός βρισκόταν όλη τη νύχτα η Πυροσβεστική λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα στη Μόρια και πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες. Στις 9 χθες το βράδυ δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο και η φωτιά είχε οριοθετηθεί, αλλά κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης λόγω του δυνατού αέρα που έπνεε στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πύρινη λαίλαπα έκαψε πάνω από 100 στρέμματα με ελιές, μέσα σε 5 ώρες, ενώ η καταστροφή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε άμεση ενίσχυση από αέρος με πυροσβεστικά αεροσκάφη. 

Πυκνός καπνός κάλυψε το χωριό χθες το απόγευμα

Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για το συμβάν λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα και η κινητοποίηση ήταν άμεση με ισχυρές δυνάμεις και επικεφαλής τον Περιφερειακό Διοικητή Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτη Κυπριωτέλλη. Επί τόπου βρέθηκαν και ο Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αρώνης, οι Αντιδήμαρχοι, Νίκος Καρασάββας, Γιώργος Κατζανός και Σωτήρης Μαρινάτος, καθώς και ο Ειδικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, Λευτέρης Παπαιωάννου. 

Τα πυροσβεστικά οχήματα

Συνολικά 33 πυροσβέστες με 13 οχήματα ρίχτηκαν στην μάχη με τις φλόγες, μαζί με πεζοπόρο τμήμα 18 ατόμων, 22 εθελοντές, υδροφόρες, μηχανήματα και υπαλλήλους της Περιφέρειας και του Δήμου. Μόλις χθες είχε έρθει στο νησί μας από το πρωί πυροσβεστικό ελικόπτερο από τον Βόλο λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς, το οποίο επενέβη αμέσως στη φωτιά μαζί με τα δύο πετζετέλ αεροσκάφη της 359 ΜΑΕΔΥ, ενώ στάλθηκαν τρία ακόμη πυροσβεστικά αεροπλάνα – τράκτορες για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης μετά από αίτημα της Διοίκησης της Πυροσβεστικής.

Οι Αντιδήμαρχοι, Ν. Καρασάββας, Γ. Κατζανός και Σ. Μαρινάτος με τον Ειδικό Σύμβουλο της Περιφέρειας, Λ. Παπαιωάννου

Λόγω του δύσβατου της περιοχής και της αδυναμίας να προσεγγίσουν τις εστίες στην τοποθεσία “Καμάρες” μεγάλα οχήματα της Υπηρεσίας, η συνδρομή των αεροσκαφών αποδείχτηκε καταλυτική και σωτήρια, αφού οι στοχευμένες ρίψεις νερού κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες και να μην επιτρέψουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τη Λάρσο. Σημαντική ήταν επίσης η βοήθεια των κατοίκων της Μόριας και πολλών αγροτών που γνωρίζουν καλά την περιοχή, που μαζί με εθελοντές από κοντινά χωριά ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες με όποιο μέσο διέθεταν, τρακτέρ, μηχανήματα, βυτία, λάστιχα, γεννήτριες, ραντιστικά μηχανήματα, κ.α.

Δεκάδες εθελοντές έσπευσαν χθες για να βοηθήσουν

Ωστόσο, μέχρι αργά το βράδυ η πυρκαγιά δεν είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, και σε πολλές εστίες οι κορμοί των ελαιόδεντρων συνέχιζαν να καίνε, με ορατό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης λόγω του δυνατού αέρα. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν στην περιοχή όλη τη νύχτα και τα πεζοπόρα τμήματα εκτελούσαν περιπολίες.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Καρασάββας, «ήταν μια μεγάλη φωτιά που έκαψε μέρος του ελαιώνα της Μόριας, αλλά ευτυχώς δεν πέρασε από την πλευρά του κόλπου και της Λάρσου. Οι συνθήκες ήταν και θα είναι εξαιρετικά δύσκολες από δω και πέρα και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Πυροσβεστική για να συνδράμουμε στο έργο της με όποιο τρόπο και μέσο μπορούμε», σημείωσε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά τα αίτια της φωτιάς, θα διενεργηθεί προανάκριση από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση