ΖΗΤΗΜΑ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΕΙ Ο ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: «Αναθέτει ο εργοδότης στον υπάλληλο;;»

Spread the love

Ζήτημα ηθικής τάξης για τις αναθέσεις από το Επιμελητήριο Λέσβου στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, με αφορμή την ανάθεση που έγινε σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία, θέτει το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κορυφαίου επιχειρηματικού φορέα Γιώργος Ζαφειρίου, με ερώτησή του προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Μυρσινιά. Η ερώτηση του κ. Ζαφειρίου, που κατατέθηκε τη Δευτέρα εγγράφως, δεν είχε απαντηθεί μέχρι χθες όταν το απόγευμα δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ μέχρι το βράδυ δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Ζαφειρίου αναφέρεται σε σύμβαση ποσού 19.890,00 ευρώ για παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για διάστημα 6 μηνών (!) σε ιδιωτική εταιρεία, υπεύθυνος της οποίας είναι γνωστό πρόσωπο, το οποίο έχει σχέση εργασίας με άλλον τοπικό φορέα στον οποίο συμμετέχει το Επιμελητήριο Λέσβου και κρατά τα ηνία.

Η σύμβαση αυτή η οποία έχει δημοσιευτεί στο Διαύγεια και είναι προσβάσιμη για τον καθένα είναι νομότυπη, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο κ. Ζαφειρίου, ο οποίος όμως στη λογική του «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;», διερωτάται αν η διοίκηση του επιχειρηματικού φορέα έπρεπε να κάνει τη συγκεκριμένη ανάθεση, τροφοδοτώντας αρνητικά σχόλια στην αγορά ότι αναθέτει ο εργοδότης στην εταιρεία του εργαζομένου του, ενώ θα μπορούσε να είχε επιλέξει κάποιο από τα τοπικά μελετητικά γραφεία που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια σε υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης των επιχειρήσεων.

Ο κ. Ζαφειρίου σημειώνει και την επωνυμία της εταιρείας, εφόσον είναι δημοσιευμένο στο Διαύγεια, επισημαίνοντας τα ακόλουθα: «Κύριε Μυρσινιά, καθώς συνάδελφοί μας με ρωτούν γιατί το Επιμελητήριο επέλεξε τη συγκεκριμένη εταιρεία εκπρόσωπος της οποίας ως γνωστόν είναι…» (σ.σ. αναφέρεται στον υπεύθυνο της εταιρείας που έχει εργασιακή σχέση με την άλλη εταιρεία που ελέγχει το Επιμελητήριο). Συνεχίζοντας ο κ. Ζαφειρίου αναφέρει: «Παρακαλώ να με ενημερώσετε για τα κριτήρια αυτής της επιλογής. Προσωπικά εγώ αγνοούσα την ύπαρξη της συγκεκριμένης εταιρείας στην οποία προφανώς έχετε κάθε νόμιμο δικαίωμα γι’ αυτό το ποσό να αναθέσετε απευθείας. Εγώ όμως καλόπιστα σας ρωτώ μήπως ήταν προτιμότερο να είχατε απευθυνθεί στους επαγγελματίες του κλάδου, δηλαδή τους Συμβούλους Επιχειρήσεων που έχουν και Σύνδεσμο, ώστε να αναζητήσετε έστω και άτυπα προσφορές για το ίδιο έργο; Το τελευταίο σας το αναφέρω, καθώς με την επιλογή της εταιρείας που κάνατε μπορεί ο καθής να ερμηνεύσει ότι αναθέτει εν πολλοίς ο εργοδότης σε εταιρεία του υπαλλήλου του και αυτό στις εποχές μας με τις δυσκολίες που περνάει η αγορά τροφοδοτεί διάφορους σχολιασμούς στην κατά τα άλλα απολύτως νομότυπη ανάθεση.

Παρακαλώ να με ενημερώσετε για τα κριτήρια της εν λόγω επιλογής», σημειώνει καταλήγοντας ο κ. Ζαφειρίου, ο οποίος φέρνει στην επιφάνεια μια αθέατη πτυχή, καθώς δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα ότι συγκεκριμένο στέλεχος εταιρείας στην οποία συμμετέχει το Επιμελητήριο έχει και δική του ιδιωτική εταιρεία, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες στον επιχειρηματικό φορέα.  

Μέχρι χθες το βράδυ το Επιμελητήριο δεν είχε απαντήσει  στην ερώτηση του κ. Ζαφειρίου, καθώς όταν τον ρώτησαν τα Νέα της Λέσβου σχετικά μας απάντησε ότι «έχω καταθέσει την ερώτησή μου από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι σήμερα Πέμπτη 8 το βράδυ, που με καλείτε, δεν έχω λάβει απάντηση. Αυτό αν θέλετε δείχνει και το πώς αντιμετωπίζει το Επιμελητήριο Λέσβου τα μέλη του και προφανώς δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ, αυτό το καταλαβαίνει ο κάθε επιχειρηματίας. Βγείτε και ρωτήστε στην αγορά να δούμε θα βρεθεί να σας πει έστω και ένας ότι είναι ικανοποιημένος; Το Επιμελητήριο είναι υποχρεωμένο να απαντά στον καθένα μας και ελπίζω ότι τώρα και μετά τη δημοσιότητα που θα δοθεί θα αναγκαστούν να απαντήσουν», είπε ο κ. Ζαφειρίου.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση