Γ. Φλωρίδης: «Τέλος στην ατιμωρησία της μικροεγκληματικότητας»

Spread the love

“ΕΣΠΑΣΕ ΤΟΝ ΠΑΓΟ” ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ

«Τέλος η ατιμωρησία για την μικροεγκληματικότητα»

 Παρουσία των κορυφαίων δικαστών της χώρας μας, καθώς επίσης και του ίδιου του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και παρακολούθησε τις εργασίες της πρώτης ημέρας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο το Συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, το οποίο φέτος διοργανώθηκε στη Μυτιλήνη με το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης να είναι συνδιοργανωτής, ενώ η Περιφέρεια και ο Δήμος Μυτιλήνης υποστηρικτές της διοργάνωσης.

Δεκάδες δικαστές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και δικηγόροι της Λέσβου παρακολούθησαν τις εργασίες του επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο ασχολήθηκε με το νέο ποινικό κώδικα (Ν. 5090/2024) αναλύοντας θέματα και παραμέτρους  ποινικού περιεχομένου, που αφορούν τους δικαστές και τους ποινικολόγους.

Από το Συνέδριο

Στην έναρξη του συνεδρίου παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ενώ το Μητροπολίτη Ιάκωβο εκπροσώπησε ο πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Καραμούζης. Επίσης παρέστησαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής, Υποστράτηγος Μιχάλης Σεβδυνίδης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου, Ταξίαρχος, Ηλίας Βαζούρας, καθώς επίσης και ο στρατιωτικός διοικητής Λέσβου, Υποστράτηγος, Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και δίπλα του η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα

 Ο Υπουργός

Κατά το χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδης ξεπερνώντας τα τυπικά αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο ποινικό κώδικα, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις σε κεντρικό επίπεδο λόγω της αυστηροποίησης των ποινών. Ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε ότι συγκεκριμένα συμφέροντα που τόσα χρόνια επέβαλαν με τον τρόπο τους τις αλλαγές στις ποινικές διατάξεις είναι αυτά που ενοχλήθηκαν από τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, εξηγώντας ο ίδιος ότι οι αλλαγές που έγιναν στοχεύουν στην αντιμετώπιση της μικρομεσαίας εγκληματικότητας, η οποία όπως είπε ο υπουργός, είναι και το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

«Το 80% των προβλημάτων από την εγκληματικότητα είναι η μικρομεσαία εγκληματικότητα», είπε ο Υπουργός εξηγώντας ότι με την αυστηροποίηση των ποινών που προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας, ο οποίος ξεκίνησε να εφαρμόζεται πρόσφατα, από το Μάιο, ήδη φέρνει σε δύσκολη θέση τους παραβατικούς και μικροεκληματίες. Ο κ. Φλωρίδης εξήγησε ότι για την εγκληματικότητα της γειτονιάς πριν τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα δεν προβλέπονταν ουσιαστικές ποινές, αναφέροντας μάλιστα παραδείγματα, καθώς όπως είπε «ένας που θα έμπαινε στο σπίτι ενός ζευγαριού ηλικιωμένων και θα τους έκλεβε 5.000 ευρώ δεν αντιμετωπίζονταν με ουσιαστική ποινή καθώς λέει κανείς 5.000 ευρώ δεν είναι και μεγάλο ποσό!». Και συνέχισε: «Όταν όμως αυτές οι 5.000 ευρώ είναι ό,τι έχει και δεν έχει μια οικογένεια, δεν μπορούμε να μην βλέπουμε το πρόβλημα και να μην παρεμβαίνουμε».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο βήμα

Τέλος στην ατιμωρησία

 Επί της ουσίας, όπως εξηγήθηκε, με το νέο ποινικό κώδικα μπαίνει ένα τέλος σε αυτό που χρόνια τώρα λένε οι πολίτες ότι η αστυνομία πιάνει τους μικροεγκληματίες και αφήνονται ελεύθεροι, καθώς δεν τους επιβάλλονται ποινές. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις διατάξεις του, για αδικήματα στα οποία οι ποινές που επιβάλλονται ανέρχονται έως 1 έτος θα δίνεται αναστολή, για ποινές από ένα έως δύο έτη θα μετατρέπονται σε χρηματικές ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και φορείς του Δημοσίου, ενώ αν η ποινή που θα επιβληθεί ανέρχεται από δύο έως τρία έτη, οι καταδικασθέντες θα οδηγούνται στη φυλακή, όπου θα εκτίουν μέρος της ποινής (από έναν έως έξι μήνες) και το υπόλοιπο θα αναστέλλεται.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η φιλοσοφία του νέου ποινικού κώδικα είναι η επιτάχυνση της ποινικής δίκης και η δημιουργία αισθήματος και συνθηκών δικαιοσύνης, ασφάλειας, ευθύνης και ελευθερίας όλων των πολιτών. «Δικαιοσύνη και ασφάλεια για όλους τους πολίτες», είπε ο κ. Φλωρίδης με γνώμονα την ανάγκη προστασίας των πολιτών από την καθημερινή εγκληματικότητα και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας.

Ο κ. Φλωρίδης εξήγησε ότι με το νέο ποινικό κώδικα τιμωρείται, όπως πρέπει, η λεγόμενη εγκληματικότητα της γειτονιάς, δηλαδή η μικρής έντασης εγκληματικότητα και αυτή η αυστηροποίηση θα αποτελέσει αντικίνητρο σε όσους μέχρι σήμερα λυμαίνονται τους πολίτες. Μάλιστα, όπως είπε με νόημα, από την έναρξη εφαρμογής του νέου ποινικού κώδικα «κάποιοι που για μικρές παραβάσεις βρέθηκαν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης 3 μηνών εξεπλάγησαν δυσάρεστα».

 Οι κορυφαίοι δικαστές στη Μυτιλήνη

 Στο Συνέδριο καλωσόρισε ως οικοδεσπότης ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιλογή του επιστημονικού φορέα που εκπροσωπεί να πραγματοποιήσει το φετινό του συνέδριο στη Λέσβο επιλέγοντας τον τόπο μας για την ιστορία του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης, τόνισε πόσο σημαντικό είναι αυτό το Συνέδριο και για το νομικό κόσμο της περιοχής μας, αλλά και για τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Λέσβο δικαστές και εισαγγελείς από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την άρτια διοργάνωση για την οποία μέρος της ευθύνης έχει ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Τέλος, χαιρετισμούς απηύθυναν κορυφαίοι δικαστές, όπως η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και η Εισαγγελέας Εφετών – διευθύνουσα της Εισαγγελίας Εφετών Βορείου Αιγαίου, Αμαλία Καζαμπάκα.

Με “σφραγίδα” Λέσβου 

   

 Από το πάνελ στο οποίο προεδρεύει η κ. Κοτζαμάνη.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντα θέματα τα οποία ωστόσο απευθύνονταν σε δικαστές και δικηγόρους και μάλιστα μέχρι αργά το Σάββατο παρακολουθούσαν δικηγόροι από την Μυτιλήνη τα πάνελ με τις θεματικές ενότητες από τα οποία πέρασαν κορυφαίοι δικαστές.

Μια ιδιαίτερη ενότητα που αφορούσε τα Μέσα Ενημέρωσης και μάλιστα είχε και “Μυτιληνιά σφραγίδα” καθώς προέδρευσε η εκ Πολιχνίτου καταγόμενη Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και νυν πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Ευτέρπη Κοτζαμάνη με ομιλητή τον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ιωάννη Γιαννακέλο που είναι ο γιος του ιδρυτή της Τηλεόρασης Μυτιλήνης Μανώλη Γιαννακέλου.

Από τα δεξιά προς τα αριστερά οι κύριοι Ιωάννης Γιαννακέλος, Αναστάσιος Χατζηγιάννης, η κα. Ευτέρπη Κοτζαμάνη και κ. Νίκος Λυμπερόπουλος 

Ο κ. Γιαννακέλος  ανέπτυξε το θέμα «πρόσφατες παρεμβάσεις στο πεδίο των ενδίκων μέσων και κριτική θεώρηση αυτών». Στο ίδιο πάνελ ανάπτυξαν θέματα ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Νικόλαος Λυμπερόπουλος και ο δικηγόρος της Μυτιλήνης κ. Αναστάσιος Χατζηγιάννης.

Ο κ. Ιωάννης Γιαννακέλος  αναπτύσσοντας σχετική ενότητα.

Ο Μανώλης και η Γιάννα Γιαννακέλου παρακολουθούν από τις θέσεις των θεατών το γιο τους ακολούθησε καριέρα στο δικαστικό σώμα και δίπλα τους ο Πατερέλλης.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση