Πολλές οι ελιές, πολύς και ο δάκος 

Spread the love


  • Η μεγάλη ευκαιρία της Λέσβου φέτος να «ρεφάρει» μετά από 15 χρόνια παραγωγικής ανομβρίας, αντλώντας ένα πολύ καλό εισόδημα από τον ελαιώνα
  • Επιβεβλημένο να συντονιστούν και να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αντιμετώπιση του δάκου

Μπροστά σε αυτό που περίμενε για την φετινή ελαιοκομική περίοδο βρίσκεται η Λέσβος και μάλιστα  σε μια περίοδο που αναμένεται οι τιμές του ελαιολάδου να διατηρηθούν σε πολύ καλά επίπεδα. Βρισκόμαστε στο τέλος Ιουνίου και σε αρκετές περιοχές της Λέσβου βλέπει κανείς να λυγίζουν τα κλαδιά ελαιοδέντρων από τον καρπό, αν και τη συγκεκριμένη περίοδο αυτό δεν είναι συνηθισμένο. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι έχουμε πρώιμη παραγωγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν και για τη δακοκτονία, αλλά το κυριότερο οι βροχοπτώσεις θα είναι αναγκαίες περισσότερο από κάθε άλλη φορά το φθινόπωρο για να ξεδιψάσουν τα δέντρα που σηκώνουν βαρύ φορτίο.

Από άκρη σε άκρη στη Λέσβο

Χθες ολοκληρώθηκε το πρώτο ράντισμα από το βόρειο τμήμα της Λέσβου, το οποίο υλοποιείται με την ευθύνη του Χαράλαμπου Παπαδέλλη, ενώ στην νότια πλευρά, που έχει την ευθύνη ο Γιάννης Μακρής, οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν σε κάποιες περιοχές μέχρι και σήμερα Πέμπτη. Πρόκειται για την κοινοπραξία των δύο εταιρειών Μακρή και Παπαδέλλη, που ως γνωστόν έχει διαχωρίσει τους τομείς και ο καθένας από τους δύο επιχειρηματίες έχει την ευθύνη σε διαφορετικές ελαιοκομικές ενότητες της Λέσβου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο εργολάβων, όπως τεκμηριώνονται από τα ευρήματα στις δακοπαγίδες που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία για να παρακολουθείται ο πληθυσμός του επιβλαβούς εντόμου για την ελιά, ο δάκος καταγράφεται αυξημένος κυρίως στα βόρεια της Λέσβου και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι λόγω και της πρώιμης παραγωγής, οι τρεις ψεκασμοί των 8 ημερών και ο «μισός» των τεσσάρων ημερών, που καλύπτονται από το πρόγραμμα δακοκτονίας, δεν θα φτάσουν για να καλυφθεί ο ελαιώνας μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο που θα ξεκινήσει η συγκομιδή.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η Περιφέρεια να βάλει το χέρι στην τσέπη και να χρηματοδοτήσει, όπως έγινε και προηγούμενα χρόνια, για έξτρα ράντισμα, δεδομένου πως η ελαιοπαραγωγή με τα σημερινά δεδομένα, όπως εκτιμάται, στη Λέσβο, είναι αρκετά μεγάλη και γίνεται λόγος ότι θα αγγίξει και τους 20.000 τόνους μετά από χρόνια.

Ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία, πάντα σε μεγάλες παραγωγικές χρονιές υπήρχε και έξαρση του δάκου, καθώς ο πολύς καρπός τροφοδοτεί και την ανάπτυξη του εντόμου. Πάνω σε αυτό το σκέλος η Περιφέρεια οφείλει άμεσα να κάνει σχεδιασμό και προγραμματισμό το προσεχές διάστημα και αφού τοποθετηθούν από τους Τομεάρχες Γεωπόνους οι δακοπαγίδες να καταγραφούν οι πληθυσμοί του δάκου μετά το ράντισμα, όπως πρέπει και είναι το σωστό για να έχει πρώτα την εικόνα του εντόμου η Περιφέρεια.  Σε καμία περίπτωση η Περιφέρεια δεν πρέπει να “υποτιμήσει” την κατάσταση, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Αντιθέτως να πάρει από νωρίς τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι η ελαιοπαραγωγή της Λέσβου δεν θα πληγεί σοβαρά από το δάκο.

Λυγίζουν τα κλαδιά

Στην περιοχή Λισβορίου και Βασιλικών

Σε αυτοψία των Νέων της Λέσβου σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές του τόπου μας, αυτό που βλέπει κανείς είναι δέντρα που λυγίζουν τα κλαδιά τους από τον καρπό, πράγμα ανέλπιστο για Ιούνιο μήνα και από εδώ φαίνεται ότι έχουμε πρώιμη παραγωγή, οπότε αυτό αλλάζει τον προγραμματισμό και το συντονισμό που πρέπει να υπάρχει. Φυσικά εδώ οφείλουν να ενεργοποιηθούν και οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί και να συμβάλλουν, όπου και όπως μπορεί ο καθένας, για την προστασία της παραγωγής τους. 

Αν καταφέρουμε ως τόπος, χωρίς προβλήματα και φτάσουμε στη συγκομιδή και στην έκθλιψη όλου αυτού του καρπού με τον οποίο είναι φορτωμένα τα δέντρα, αυτό για τη Λέσβο το χειμώνα θα είναι μια πολύ σημαντική τονωτική οικονομική ένεση, μετά από χρόνια «ανομβρίας» στο ελαιόλαδο. Και είναι και η συγκυρία τέτοια ώστε με την τιμή του προϊόντος ο καθένας να έχει το κίνητρο να τρέξει στο χωράφι για να έχει ελιές και άρα εισόδημα τον ερχόμενο χειμώνα.

Η εικόνα του ελαιώνα

Από Αγιάσο προς τον Ασώματο βλέπει κανείς τα δέντρα να λυγίζουν από το βάρος και τον καρπό τροφαντό

Η εικόνα του ελαιώνα έχει δυο όψεις: Τις περιοχές όπου οι ελιές καταγράφονται πάρα πολλές πάνω στα δέντρα και τις περιοχές όπου ο καρπός είναι λιγότερος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτά τα χωράφια δεν έχουν παραγωγή, έχουν παραγωγή, αλλά όχι τόσο πολύ μεγάλη. Οι πεδινές περιοχές είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή σε κάθε Δημοτική Ενότητα της Λέσβου και στα βόρεια και νότια του νησιού μας, ενώ αν πει κανείς ότι σε κάποιες περιοχές είναι πιο αραιός ο καρπός αυτό καταγράφεται στα ορεινά

Όπως λέει ο κ. Μακρής στα Νέα της Λέσβου: «Από την ενημέρωση που έχω από τους γεωπόνους της εταιρείας μας που εποπτεύουν το έργο της δακοκτονίας ελιές υπάρχουν παντού και στη Γέρα και στο Πλωμάρι και στον Ευεργέτουλα, στην Αγιάσο, στον Πολιχνίτο». Ομοίως και ο κ. Παπαδέλλης που εποπτεύει τη δακοκτονία στα βόρεια του νησιού μας, με χαμόγελο χθες, σημείωσε στην εφημερίδα μας ότι «έχουμε πολλές ελιές φέτος και να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά, να έχουμε όταν πρέπει βροχοπτώσεις για να μην διψάσουν τα δέντρα και σε ό,τι μας αφορά ρίχνουμε το βάρος μας στη δακοκτονία, καθώς ο δάκος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός και θέλουμε ποιότητα στο ελαιόλαδο φέτος».

Στην πρώτη αυτοψία της εφημερίδας μας που έγινε σε περιοχές του Πολιχνίτου, της Αγιάσου, του Ευεργέτουλα και της Γέρας τα περισσότερα χωράφια έχουν αρκετές ελιές, ενώ ο καρπός για την εποχή καταγράφεται σε πολύ καλό σχήμα και μέγεθος και τα δέντρα τουλάχιστον αυτήν την περίοδο δείχνουν δυνατά για να σηκώσουν όλη αυτήν την παραγωγή. Στην περιοχή του Ευεργέτουλα βλέπει κανείς σε αρκετά χωράφια λίγο πιο αραιό τον καρπό, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται στις τροφοπενίες των δέντρων και σε αδυναμία που έχει προκαλέσει το κυκλοκόνιο, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στα πεδινά.

Από τις 3 Μαΐου

Χαμηλώνοντας από τον Ασώματο για τα άλλα χωριά του Ευεργέτουλα βλέπει κανείς τα δέντρα… νυφούλες, ωστόσο δεν είναι παντού έτσι, ο καρπός από περιοχή σε περιοχή καταγράφεται και πιο αραιός

Τα Νέα της Λέσβου με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους από τις 3 Μαΐου με τίτλο «Τέτοια ανθοφορία δεν είναι για χάσιμο», είχαν καταγράψει τα υψηλά ποσοστά της ανθοφορίας, τα προβλήματα, αλλά και τους εχθρούς και τις ασθένειες της ελιάς, δίνοντας το βήμα στους ειδικούς και εν προκειμένω σε γεωπόνους ώστε να δώσουν από την πλευρά τους οδηγίες στους αγρότες. Ήταν οι πρώτες αυτοψίες που κάναμε εκείνη την περίοδο στον ελαιώνα της Λέσβου καταγράφοντας την πολύ καλή κατάσταση, η οποία έρχεται να επιβεβαιωθεί και από την καρπόδεση, καθώς και αυτή καταγράφεται σε υψηλά ποσοστά. Δηλαδή περιορίστηκε στο ελάχιστο η αστοχία της ανθοφορίας ώστε τώρα η Λέσβος, φορτωμένη με ελιές, να τροφοδοτεί την αισιοδοξία των ελαιοπαραγωγών για ένα πολύ καλό εισόδημα κατά τη φετινή χρονιά. 

Αν και επί του παρόντος είναι δεδομένη η πολύ καλή παραγωγή πάνω στα δέντρα, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς μπροστά μας έχουμε τρεις κρίσιμους μήνες που θα είναι καθοριστικοί για το ύψος της παραγωγής κατά την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Αν έχουμε δακοπροσβολή και άλλα προβλήματα στον καρπό από ασθένειες και παρατεταμένη ανομβρία, αυτό το μείγμα θα προκαλέσει μαζική καρπόπτωση, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, και η καταστροφή για τον ελαιώνα του τόπου μας θα είναι μεγάλη. 

Επί του παρόντος αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ενεργός ρόλος των αγροτών και των εκπροσώπων τους, με στόχο τη βέλτιστη απόδοση του προγράμματος της δακοκτονίας που θα είναι ένα καλό θεμέλιο, ώστε αν σταθούμε και λίγο τυχεροί ως τόπος με τις κλιματολογικές συνθήκες, να μπορέσει τελικά η Λέσβος για μια χρονιά να ρεφάρει μετά από 15 έτη, που οι χρονιές ήταν αδικημένες παραγωγικά.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση