“Στα κάγκελα” για τις “απάτητες παραλίες”!

Spread the love


  • Έντονες αντιδράσεις για το νέο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που απαγορεύει οποιαδήποτε δραστηριότητα σε 238 παραλίες σε όλη τη χώρα
  • Ανάκληση της απόφασης ζητούν ο Δήμος και οι Κοινοτάρχες

Άνω – κάτω έχει γίνει η δυτική Λέσβος, ο Δήμος, οι Κοινότητες, οι επαγγελματίες και γενικότερα οι κάτοικοι με το νέο νόμο για τις “Απάτητες παραλίες” που απαγορεύει οποιαδήποτε δραστηριότητα με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όπως επικαλείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στο νησί μας έχουν χαρακτηριστεί ήδη ως “απάτητες” πέντε παραλίες, οι οποίες βρίσκονται στο Σίγρι και στον Μεσότοπο, και συγκεκριμένα στον Χρούσο, την Παναγία Φανερωμένη και τον Ποδαρά, ενώ η λίστα αυτή μεγαλώνει συνεχώς με νέες αποφάσεις του Υπουργείου. 

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ήδη ο Δήμος Δυτικής Λέσβου απέστειλε έγγραφο στο ΥΠ.ΕΝ. ζητώντας να ενημερωθεί με ποια κριτήρια χαρακτηρίζονται συγκεκριμένες παραλίες ως “απάτητες”, χωρίς καν να έχουν γνωμοδοτήσει οι τοπικοί φορείς.

«Με ποια κριτήρια;»

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν 40 νέες παραλίες που εντάσσονται στη λίστα των «Απάτητων Παραλιών», οι οποίες ανέρχονται πλέον σε 238. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, «η διεύρυνση αυτής της λίστας πραγματοποιήθηκε αφού εξετάστηκαν αιτήματα πολιτών, Δήμων καθώς και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) που αφορούσαν τόσο σε εξαίρεση όσο και σε προσθήκη “απάτητων παραλιών». 

Ωστόσο, όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” η αρμόδια Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, ουδέποτε ρωτήθηκε ο Δήμος ή ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για να προτείνει παραλίες ή αν συμφωνεί με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου. «Εμείς λάβαμε γνώση κατόπιν εορτής γι’ αυτή τη λίστα, με την οποία διαφωνούμε για πολλούς και σημαντικούς λόγους. Κατ’ αρχήν επηρεάζει τις προοπτικές ανάπτυξης και τουριστικής εκμετάλλευσης σε συγκεκριμένες περιοχές. Επιπροσθέτως, δεν λάβαμε καμία γνώση και δεν εκφράσαμε τις απόψεις μας, αλλά αποφάσισαν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Γι’ αυτό υποβάλλουμε ερώτημα στο Υπουργείο ζητώντας να ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα», τόνισε η ίδια.

Οι παραλίες

Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε παραλίες που χαρακτηρίστηκαν ως “απάτητες”, είναι όλη η παραλία του “Χρούσου”, στον Μεσότοπο, ο “Ποδαράς”, επίσης στο Μεσότοπο και συγκεκριμένα το τμήμα αριστερά και δεξιά της όχθης του ποταμού, η παραλία της “Παναγίας της Φανερωμένης” στο Σίγρι, η παραλία “Λίμενα” στο Σίγρι και η παραλία “Τηλέγραφος”, επίσης στο Σίγρι. 

Σε όλες αυτές τις παραλίες, πλην της τελευταίας, που όντως είναι απάτητη, έχουν εκδοθεί άδειες και λειτουργούν καντίνες, τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες για την εξυπηρέτηση των λουομένων και θαλάσσια σπορ. Όλες αυτές οι δραστηριότητες πλέον απαγορεύονται στις χαρακτηρισμένες ως “Απάτητες παραλίες” και θα διακοπούν διά παντός μόλις λήξουν οι συμβάσεις παραχώρησης.

Οι “απάτητες παραλίες” θεσπίστηκαν για πρώτη φορά φέτος, με το νόμο 5092/2024 («Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές»). Στο πλαίσιο αυτού, τίθενται αυστηροί περιορισμοί ως προς την χρήση του αιγιαλού και της παραλίας και απαγορεύεται κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτές, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η λίστα περιλαμβάνει 238 παραλίες σε όλη τη χώρα, που βρίσκονται εντός του δικτύου “Natura 2000”.

Ούτε ξαπλώστρα…

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι “απάτητες παραλίες” προσδιορίστηκαν με κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται η σημαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριων Περιοχών Βιοποικιλότητας, η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις “απάτητες παραλίες” απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων, η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων των 10 ατόμων, η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης για την άσκηση δραστηριοτήτων, η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών, κ.ά., η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής και η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου (καντίνες).

Οι Κοινοτάρχες

Την διαμαρτυρία τους γι’ αυτή την απόφαση εξέφρασαν στα “Νέα της Λέσβου” και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Σιγρίου, Παύλος Τσίκνας και Μεσοτόπου, Γαβριήλ Πιπίνης. Όπως δηλώνει ο κ. Τσίκνας, «το Τοπικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό αυτών των παραλιών που αποτελούν πόλο έλξης για το Σίγρι και έχουν αναπτυχθεί ποικίλες δραστηριότητες. Αυτές δεν είναι απάτητες παραλίες, αλλά οι πιο δημοφιλείς μας περιοχές και δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω γιατί επιλέχθηκαν αυτές οι συγκεκριμένες παραλίες από όλο το νησί. Δεν μπορεί να επέλθει τουριστική ανάπτυξη με αυτές τις αποφάσεις και τους νόμους», σημείωσε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η θέση της Κοινότητας Μεσοτόπου. «Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες μας και κάποιοι προσπαθούν να τις αχρηστεύσουν. Δεν θα το δεχτούμε και ήδη έχω επικοινωνήσει και με τους τρεις Βουλευτές μας ζητώντας την παρέμβασή τους. Είναι μια απαράδεκτη απόφαση που θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα», επεσήμανε ο Πρόεδρος, Γ. Πιπίνης.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση