Υπό την απειλή της πύρινης λαίλαπας – Συνελήφθη 28χρονος κτηνοτρόφος στην Κάπη 

Spread the love


Από την μία πυρκαγιά στην άλλη έτρεχαν όλο το Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ από σήμερα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. 

Το μεσημέρι του Σαββάτου ξέσπασε μεγαλη φωτιά μεταξύ Κάπης και Μανταμάδου, στην περιοχή “Μαυριά” κι ενώ το νησί μας είχε τεθεί σε κόκκινο συναγερμό λόγω των ισχυρών βοριάδων που έπνεαν από το πρωί. Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, “σηκώνοντας στο πόδι” τους κατοίκους που παρακολουθούσαν με αγωνία την εξέλιξή της. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, έκαψε περίπου 250 στρέμματα δασικής, αγροτικής και χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ συνελήφθη 28χρονος κτηνοτρόφος από το κτήμα του οποίου ξεκίνησε το συμβάν. 

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, με επικεφαλής τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτη Κυπριωτέλλη, ήταν άμεση με 56 άνδρες και 20 οχήματα, απ’ όλο το νησί, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 16 ατόμων. Παράλληλα ζητήθηκε η συνδρομή από αέρος των πετζετέλ και του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, ενώ κλήθηκαν ενισχύσεις και από την Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και την Ελευσίνα. Συνολικά μέχρι και τις 7 το απόγευμα έκαναν ρίψεις νερού εννιά πυροσβεστικά αεροπλάνα που “έπιασαν” τις εστίες γύρω από την ορεινή περιοχή.

Επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν υδροφόρες και βυτιοφόρα των Δήμων Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης, μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Στρατού και ομάδες εθελοντών, ενώ επί τόπου βρέθηκαν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου, Ανδρέας Αξής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μυτιλήνης, Νίκος Καρασάββας και οι Αντιδήμαρχοι, Γιώργος Κατζανός και Χρήστος Τσιβγούλης.

Τελικά, οι πυροσβέστες και τα εναέρια μέσα πρόλαβαν τα χειρότερα και οριοθέτησαν την φωτιά πριν νυχτώσει, ενώ ισχυρές δυνάμεις παρέμειναν μέχρι και χθες για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών από μηχανήματα της Περιφέρειας και του Στρατού

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Εννιά Καμάρες, μεταξύ Καλλονής και Παρακοιλων, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Δύσκολη μέρα για την Πυροσβεστική ξημέρωσε και χθες, με φωτιά που εκδηλώθηκε μεταξύ Πέτρας και Μολύβου, σε χορτολιβαδική έκταση με ξερά χόρτα. Κι εκεί η επέμβαση των πυροσβεστών ήταν άμεση, προλαβαίνοντας τα χειρότερα στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής κίνησης. Η πυρκαγιά έκαψε περίπου 2 στρέμματα γης.

Ταυτόχρονα, υπήρξε κινητοποίηση και στην Αγιάσο για μικρή εστία που ανησύχησε τους κατοίκους αλλά κατασβέστηκε άμεσα, πριν πάρει διαστάσεις.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση