Άξιοι της τύχης μας αν συμβεί το κακό…

Spread the love


Χωρίς απολύμανση για τις ζωονόσους, ενώ αυτές “βράζουν” στη γειτονική Τουρκία και δεν είναι μόνο ο καταρροϊκός πυρετός, οι συνέπειες του οποίου στην κτηνοτροφία είναι οι ελαφρύτερες, αλλά η ευλογιά του προβάτου και ο αφθώδης πυρετός, όπως και η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών που πρόσφατα χτύπησε την περιοχή της Καλαμπάκας. 

Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ φέτος έχουμε χιλιάδες τουρίστες από την Τουρκία και η πύλη εισόδου της Μυτιλήνης αποτελεί μια από τις πρώτες σε προσέλευση μετά τον Έβρο πύλη εισόδου της χώρας μας, φέτος το καλοκαίρι και παρά το μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που φτάνουν καθημερινά από όλα τα μήκη και πλάτη της γείτονος χώρας, με κίνδυνο να μεταφέρουν και να μεταδώσουν ζωονόσους, δεν λειτουργεί σύστημα απολύμανσης. Σημειωτέον ότι στο χώρο του κολυμβητηρίου της Μυτιλήνης είχε κατασκευαστεί στο παρελθόν, με ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου, τάφρος για την απολύμανση των ελαστικών αυτοκινήτων από τη Λέσβο, αλλά και για τα οχήματα που έρχονταν από άλλες περιοχές για κάθε ενδεχόμενο. Και ενώ αυτή την περίοδο καταφθάνουν από την Τουρκία τόσες χιλιάδες κόσμου δεν εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα για την προστασία της κτηνοτροφίας του τόπου μας.

Τα Νέα της Λέσβου έκαναν ρεπορτάζ χθες στο Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου η διεύθυνση δήλωσε ότι δεν έχει κάποια κατεύθυνση για εφαρμογή αυτών των προληπτικών μέτρων παραπέμποντάς μας για περαιτέρω στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου. Ωστόσο το Λιμενικό Ταμείο εδώ και καιρό προσπαθεί να υποβοηθά την κατάσταση για να λειτουργούν τα μέτρα, όπως πρέπει, και ο πρόεδρος, Παναγιώτης Τακτικός, μας ανέφερε ότι γίνεται κάποιος εμποτισμός σε τάπητες την ώρα που αποβιβάζονται από τα πλοία οι ταξιδιώτες από την Τουρκία. 

Ωστόσο χθες το πρωί ο φωτογραφικός φακός των Νέων της Λέσβου κατέγραψε κατά την αποβίβαση Τούρκων επιβατών από το καταμαράν στεγνό τον τάπητα για να απολυμάνουν τα πόδια τους. Και φυσικά πέραν των παπουτσιών των Τούρκων τουριστών υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων για τα οποία θα έπρεπε να απολυμαίνονται τα ελαστικά τους πριν ταξιδέψουν σε όλη τη Λέσβο, με κίνδυνο να μεταφέρουν την επιμόλυνση αν έχουν ακουμπήσει με δέρματα ή μαλλιά ή άλλα υλικά που έχουν μολυνθεί στην γειτονική Τουρκία, κατά την μετακίνησή τους από το Αϊβαλί προς τη Μυτιλήνη

Έτσι κι αλλιώς πάντως και σε άλλες πύλες εισόδου, όπως εν προκειμένω το Τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, λειτουργούν με ευθύνη των τελωνειακών αρχών και όχι των… Λιμενικών Ταμείων οι τάφροι  απολύμανσης. Ο διευθυντής του Τελωνείου Κήπων κ. Νάκος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας χθες το μεσημέρι σημείωσε ότι «η τάφρος για την απολύμανση των τροχών των αυτοκινήτων που εισέρχονται στην Ελλάδα λειτουργεί σε μόνιμη βάση με ευθύνη της υπηρεσίας μας».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου κ. Τακτικός, με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στους χώρους του Τελωνείου σημείωσε ότι το Λιμενικό Ταμείο θα βοηθήσει προκειμένου να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές, όπου αυτό απαιτείται.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση