Παρεμβάσεις για τα «Πράσινα Σημεία» που επιχειρείται να δημιουργηθούν στη Δυτική Λέσβο έκαναν οι κάτοικοι των Δαφίων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα. Όπως είχαμε αναφέρει και στο προχθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου, 520 υπογράφοντες κάτοικοι των Δαφίων ζητάνε την νέα χωροθέτηση των πράσινων σημείων σε τοποθεσία που δεν θα είναι μόλις 120 μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Αρκετοί από τους κατοίκους μάλιστα είχαν αναφέρει ότι το εν λόγω σημείο που έχει καθοριστεί για την δημιουργία των πράσινων σημείων είναι δίπλα από τον κεντρικό δρόμο του χωριού.
Στη προχθεσινή συνεδρίαση οι κάτοικοι των Δαφίων έθεσαν για ακόμη μια φορά το συγκεκριμένο ζήτημα εκφράζοντας την άποψη ότι δεν είναι κατά της δημιουργίας και της λειτουργίας των πράσινων σημείων, αντιθέτως ζητάνε να κατασκευαστούν σε μέρος που δεν θα είναι ακριβώς δίπλα από το χωριό σε «απόσταση αναπνοής» από το σχολείο και τα πρώτα σπίτια. Μάλιστα αντιπρότειναν να φτιαχτούν τα πράσινα σημεία σε νέα τοποθεσία, που θα είναι σε απόσταση 1 χιλιομέτρου μακριά από το χωριό. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή υποστήριξε ότι με τη νέα χωροθέτηση υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση του έργου. Μετά από τις τοποθετήσεις όλων, ωστόσο, αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί η διαφωνία των κατοίκων με τον Δήμο αναμένοντας τις εισηγήσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Εκτός από τις αναφορές των Παρασκευαΐδη και Κομνηνάκα στη Βουλή αλλά και των κατοίκων των Δαφίων, οι οποίοι έχουν απευθυνθεί σε Περιφέρεια, Δήμο και Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για το εν λόγω θέμα μίλησε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου Απόστολος Αλατζάς, καθώς και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Συκάς. Και οι δύο (σ.σ. Αλατζάς και Συκάς) υποστήριξαν τους κατοίκους των Δαφίων, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει νέα χωροθέτηση και να βρεθεί ένα καινούργιο μέρος ώστε να φτιαχτεί το πράσινο σημείο.
Τα Νέα της Λέσβου επικοινώνησαν με τον Δήμαρχο, Ταξιάρχη Βέρρο, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις επί του θέματος. Από την άλλη πλευρά ο κ. Αλατζάς μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ανέφερε ότι από την μέρα που ανέλαβαν εκείνος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του ως αντιπολίτευση, είχαν καταθέσει αρκετές φορές ερωτήματα αναφορικά με την τοποθεσία που θα φτιαχτούν τα πράσινα σημεία, όμως η απάντηση που έπαιρναν ήταν γενική χωρίς να υποδεικνύεται ένα συγκεκριμένο σημείο. Ο κ. Αλατζάς τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε υπέρ των Πράσινων Σημείων και της λειτουργίας τους, αλλά όχι σε αυτή τη θέση που έχει υποδειχτεί. Από τότε που αναλάβαμε ως αντιπολίτευση έχουμε απευθύνει αρκετές φορές ερωτήματα σχετικά με την τοποθεσία που θα φτιαχτούν τα πράσινα σημεία και μας απαντούσαν γενικά, ότι π.χ. θα φτιαχτεί στην Καλλονή και στον Πολιχνίτο και όχι στα συγκεκριμένα σημεία που προγραμμάτιζαν να τα φτιάξουν. Από τους κατοίκους των Δαφίων μάθαμε σε ποιο σημείο θα γίνονταν τα έργα, όταν είδαν και εκείνοι τις μπουλντόζες ακριβώς έξω από το χωριό τους. Θα ήθελα να τονίσω ότι κανένα έργο δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν το θέλει η κοινωνία, πόσο δε μάλλον όταν μιλάμε για ένα σημείο που θα είναι δίπλα ακριβώς από τον κεντρικό δρόμο και λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Υπάρχουν και άλλα σημεία στα οποία θα μπορεί να φτιαχτούν τα πράσινα σημεία. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε αντίθετα από την κοινωνία και με τους κατοίκους, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους. Τα πράσινα σημεία μπορούν να φτιαχτούν και σε άλλη τοποθεσία και σε αυτό μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι οι φορείς».
Ο κ. Συκάς από την πλευρά του μιλώντας στην εφημερίδα μας σημείωσε: «Ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος των πράσινων σημείων, αλλά δεν είμαστε αντίθετοι με τα πράσινα σημεία. Υιοθετούμε και εμείς την άποψη των κατοίκων για νέα χωροθέτηση των σημείων. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει πρόταση του τοπικού συμβουλίου. Εφόσον ο κόσμος είναι σύμφωνος με την δημιουργία των πράσινων σημείων αλλά αντίθετοι με την τοποθεσία, είμαστε και εμείς μαζί τους καθώς έχουν δίκιο. Δεν γίνεται να είναι 120 μέτρα μακριά από το σχολείο και τα πρώτα σπίτια. Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει τρόπος ώστε να γίνει η μεταφορά των έργων σε άλλο σημείο χωρίς να χαθεί η χρηματοδότηση».