- Έτοιμη η μελέτη μετατροπής του κτιρίου σε έναν σύγχρονο ξενώνα για τις ανάγκες των μαθητών που επισκέπτονται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Σε ξενώνα φιλοξενίας μαθητών θα μετατραπεί το πρώην ξενοδοχείο “Νησιώπη”, στο Σίγρι, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την εξυπηρέτηση των σκοπών και των πλούσιων δράσεων που αναπτύσσει. Χθες το μεσημέρι έγινε η παρουσίαση της μελέτης του έργου που εκπονήθηκε από ομάδα μελετητών, παρουσία του Δημάρχου, Ταξιάρχη Βέρρου, του Διευθυντή του Μουσείου, Νίκου Ζούρου, των Αντιδημάρχων Ασανούλας Γιαννή – Κοκκινέλλη και Ζαχάρως Ιωακείμ και του Προέδρου της Άντισσας, Ιορδάνη Ιορδάνου.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, επί πολλά χρόνια η δημοτική περιουσία είχε εγκαταλειφθεί αλλά αυτό αλλάζει από την παρούσα Δημοτική Αρχή που έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει τα ακίνητα που ανήκουν στο Δήμο: «Είναι ευλογία που το Μουσείο και το Απολιθωμένο Δάσος βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας και διπλή ευλογία το γεγονός ότι Διευθυντής είναι ο κ. Ζούρος. Προχωράμε σε σειρά παρεμβάσεων για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος του τόπου και των πολιτών».
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Μουσείου ευχαρίστησε τον Τ. Βέρρο για την συνεργασία και τόνισε ότι το παλιό ξενοδοχείο Νησιώπη βρίσκεται σε προνομιακή θέση στο λιμάνι Σιγρίου και μπορεί να καλύψει σημαντικές ανάγκες φιλοξενίας μαθητών που επισκέπτονται το νησί μας στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. «Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο που θα μπορεί να υποδέχεται και να φιλοξενεί μαθητές καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες δραστηριότητες του Δήμου. Μόνο το 2024 περιμένουμε φοιτητές από 20 Πανεπιστήμια του εξωτερικού», σημείωσε ο ίδιος.
Η μελέτη
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αρχιτέκτονας, Ήβα Φράγκου, η οποία παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου, αλλά και τα εντυπωσιακά σχέδια για την μετατροπή του σε έναν σύγχρονο ξενώνα. Το παλιό ξενοδοχείο χτίστηκε το 1960 και λειτουργούσε έως το 1980. Βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας και αποτελείται από το ισόγειο, 160 τ.μ. και δύο ορόφους 140 τ.μ. έκαστος.
Στο ισόγειο θα διαμορφωθεί χώρος υποδοχής, γραφείο, μπαρ, κουζίνα και ένας χώρος όπου θα μπορούν να παίρνουν το πρωινό τους οι μαθητές που θα φιλοξενούνται στον ξενώνα. Στον α’ όροφο θα υπάρχει καθιστικό και τρία 4κλινα δωμάτια με μπάνιο και στον β’ όροφο τέσσερα 4κλινα δωμάτια. Επίσης θα αξιοποιηθεί και η ταράτσα του κτιρίου για καλοκαιρινές δράσεις στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Σε ό,τι αφορά την στατικότητα του κτιρίου, ο πολιτικός μηχανικός, Κώστας Αχείμαστος, είπε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά λόγω της εγκατάλειψής του επί σειρά ετών παρουσιάζει πολλές φθορές στα σκυροδέματα. Ο ίδιος σημείωσε ότι χρειάζεται ενίσχυση σε υποστυλώματα και δοκούς.
Τέλος, τον λόγο πήρε ο μηχανολόγος, Στέλιος Βαβαλιάρος, ο οποίος παρουσίασε την μελέτη των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, των δικτύων, τις αντλίες θερμότητας που θα τοποθετηθούν, καθώς και την φωτοτεχνική μελέτη. Επίσης, ανέφερε ότι θα εγκατασταθεί στον ξενώνα σύστημα αντικεραυνικής προστασίας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 700.000 ευρώ και το επόμενο διάστημα θα υποβληθεί προς ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Η διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών υπολογίζεται στα 2 χρόνια.