- Ο παρατεταμένος καύσωνας σε συνδυασμό με την μεγάλη τουριστική κίνηση δημιουργούν προβλήματα στην επάρκεια του φυσικού αγαθού στην καρδιά του καλοκαιριού
- Έκκληση για οικονομία στους καταναλωτές από τον Π. Βάλεση
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται από τις αρχές του μήνα η ΔΕΥΑΛ λόγω της κατακόρυφης αύξησης της κατανάλωσης νερού, που οφείλεται τόσο στα απανωτά κύματα καύσωνα που σαρώνουν και το νησί μας, όσο και στην αύξηση του πληθυσμού λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης. Μέχρι σήμερα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου προσπαθεί “με νύχια και με δόντια”, να μην ξεμείνει από το πολύτιμο αυτό αγαθό καμία περιοχή, αλλά όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Παναγιώτης Βάλεσης, ο Αύγουστος, μήνας αιχμής για τον τουρισμό, θα είναι πολύ δύσκολος αν ο υδράργυρος συνεχίζει να “χτυπάει” 40άρια και αν οι καταναλωτές δεν περιορίσουν την χρήση του νερού στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ είχε προειδοποιήσει ήδη από τον Απρίλιο τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, αλλά και τους πολίτες για την ανάγκη εξοικονόμησης του νερού, μιλώντας για ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι, από κάθε άποψη, κατά το οποίο η διαχείριση του φυσικού αγαθού θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και φειδώ. Κι αυτό γιατί η φετινή χρονιά είναι η τρίτη χειρότερη της τελευταίας 15ετίας για το νησί μας σε ό,τι αφορά τα αποθέματα νερού από τον χειμώνα.
Υπό έλεγχο
Ήδη, πολλά νησιά και προσφάτως η Λήμνος, αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Στο νησί μας η γενική εικόνα μέχρι στιγμής δείχνει ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, ακόμη και στις προβληματικές περιοχές, που επί σειρά ετών έλεγαν “το νερό – νεράκι”. Για παράδειγμα, στον Μόλυβο, που σφύζει από τουρίστες αυτή την περίοδο, και πέρυσι τον Αύγουστο είχε παρουσιαστεί σοβαρό πρόβλημα επάρκειας, οι ανάγκες καλύπτονται κανονικά και σε αυτό συνετέλεσε σημαντικά η κατασκευή του εξωτερικού υδραγωγείου από την ΔΕΥΑΛ, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο χειμώνα.
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κυλά η τουριστική περίοδος και στην Πέτρα, όπου επίσης η επάρκεια νερού ήταν πάντα ζητούμενο, ενώ δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές δυσλειτουργίες στην Ερεσό και το Πλωμάρι, δύο περιοχές με μεγάλη κατανάλωση αυτό το διάστημα.
Προβλήματα στον Πολιχνίτο και τη Γέρα
Εκεί όπου έχουν παρουσιαστεί προβλήματα και η ΔΕΥΑΛ αναγκάστηκε να παρέμβει είναι στον Πολιχνίτο και την Γέρα, όπου οι πηγές στέρεψαν και αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. Τις τελευταίες ημέρες οι δεξαμενές του Πολιχνίτου ενισχύονται με βυτία που μεταφέρουν νερό από τη Μυτιλήνη, ενώ κατά τις βραδινές ώρες γίνεται διακοπή για τον περιορισμό της κατανάλωσης. Στη Γέρα και συγκεκριμένα στον Παπάδο και στον Μεσαγρό έγιναν δύο νέες γεωτρήσεις για την ενίσχυση του δικτύου, όπως και στην Στύψη.
Βελτιωμένη είναι φέτος η κατάσταση και στα χωριά της Θερμής, που κάθε καλοκαίρι διψούσαν, προκαλώντας την δικαιολογημένη διαμαρτυρία των κατοίκων. Ο Δήμος Μυτιλήνης σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΛ προχώρησαν στην ενίσχυση του αρδευτικού δικτύου και έτσι φαίνεται πως εξοικονομείται πόσιμο νερό για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.
“Σώθηκε” η Μυτιλήνη
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, η Μυτιλήνη δεν κινδυνεύει, τουλάχιστον επί του παρόντος, χάρη στο έργο αντικατάστασης μεγάλου τμήματος των παλιών δικτύων ύδρευσης όπου υπήρχαν διαρροές, που είχε εκτελεστεί παλιότερα και συνεχίζεται σήμερα με νέα εργολαβία σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας. Μπορεί το έργο αυτό να ταλαιπωρεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τους οδηγούς και τους κατοίκους των περιοχών απ’ όπου περνάει, αλλά αποδεικνύεται “σωτήριο” ως προς την κάλυψη των αναγκών των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Η εγκατάσταση των νέων αγωγών οδηγεί στην εξοικονόμηση χιλιάδων κυβικών νερού την μέρα, που χάνονταν λόγω διαρροών στα παλιά δίκτυα.
Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ για την ενημέρωση της Διοίκησης και των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με την διαχείριση του προβλήματος που θα κορυφωθεί έως τις 20 Αυγούστου. Όπως δήλωσε ο Π. Βάλεσης «αυτή η εποχή είναι πολύ δύσκολη, όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, τόσο λόγω των 20.000 – 30.000 επισκεπτών – τουριστών που βρίσκονται στο νησί όσο και λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που αυξάνει τις ανάγκες. Γνωρίζαμε εξ’ αρχής τα προβλήματα αλλά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Για την ώρα η γενική εικόνα είναι καλή και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντέξουν τα δίκτυα, οι δεξαμενές και οι γεωτρήσεις. Έχουμε τα βυτιοφόρα που μπορούν να συνδράμουν σε έκτακτες περιπτώσεις, αλλά το σημαντικότερο είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι πρέπει να κάνει οικονομία στην χρήση του νερού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», σημείωσε ο ίδιος.