Επικοινωνιακά τερτίπια για τη δακοκτονία

Spread the love

Ανακοίνωση χωρίς αντίκρισμα αποδείχθηκε αυτό που έκανε την περασμένη εβδομάδα με Δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, με αφορμή την έναρξη των ψεκασμών, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά σε ανακοίνωση για το δάκο και την δυνατότητα χορήγησης κωδικών ελεύθερα, ώστε όλοι οι ελαιοπαραγωγοί να μπορούν από τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές και τα κινητά τους τηλέφωνα να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τη θέση των παγίδων. Στην πράξη αυτό που φαίνεται είναι ότι η υπηρεσία βιάστηκε να ανακοινώσει μία δυνατότητα εντυπωσιακή μεν αλλά ανύπαρκτη δε, καθώς δεν μπορεί να παρέχει στους αγρότες κωδικούς. 

Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας την περασμένη εβδομάδα που… υποσχόταν κωδικούς

Τα Νέα της Λέσβου έχοντας δεχθεί την Παρασκευή ερωτήματα από αγρότες απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας  ζητώντας κωδικούς πρόσβασης τους οποίους δεν μπόρεσαν να μας δώσουν. Την ίδια μέρα σε επικοινωνία του με τα Νέα της Λέσβου ο αρμόδιος Τομεάρχης, Ευστράτιος Σέντας, μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα χορήγησης κωδικών στους ελαιοπαραγωγούς, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει αν αυτή η δυνατότητα θα καλυφθεί άμεσα ή όχι. Ο κ. Σέντας ωστόσο ως Τομεάρχης γεωπόνος διευκρίνισε ότι από την υπηρεσία υπάρχει όλη η καλή πρόθεση να αποστέλλονται εικόνες (σε φωτογραφία ο χάρτης) με τις θέσεις των δακοπαγίδων σε όσους τις ζητήσουν.

Από τα παραπάνω το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας έσπευσε να ανακοινώσει τη δυνατότητα χορήγησης κωδικών στους αγρότες όταν για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει αντίκρισμα! Με άλλα λόγια επιχείρησε να δείξει μια ιδανική εικόνα ότι οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να βλέπουν τα πάντα στον υπολογιστή τους, ενώ αυτό δεν μπορεί να γίνει έτσι ακριβώς, όπως το ανέφερε η υπηρεσία.

Σημειωτέον ότι στην όλη διαδικασία γι’ αυτήν την εφαρμογή εμπλέκεται και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο ωστόσο δεν πρέπει να εμπλέκεται στα θέματα της δακοκτονίας. Η εφαρμογή του συστήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ξέχωρη από την υποχρέωση των εργολάβων για σήμανση των δέντρων στα οποία βρίσκονται οι δακοπαγίδες και δυστυχώς μέχρι τώρα τέτοια σήμανση δεν υπάρχει.

Παράπονα στα χωριά

Την ίδια ώρα παράπονα καταγράφονται στα χωριά και για το δεύτερο ψεκασμό. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Δημήτρη Στεφανή, που είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάσου και ταυτόχρονα εργαζόμενος στη δακοκτονία.  Όπως είπε ο κ. Στεφανής στην εφημερίδα μας «η δακοκτονία έχει υποβαθμιστεί διαχρονικά από τότε που πέρασε στα χέρια ιδιωτών και εμείς ήμασταν αντίθετοι στην ιδιωτικοποίησή της. Σκεφτείτε ότι κάποτε το μεροκάματο ήταν 40€ πριν από κάποια χρόνια και τώρα παρότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει έχει μειωθεί στα 27€ αντί να αυξηθεί, ενώ οι εργάτες ασφαλίζονται με εργόσημο». Ο κ. Στεφανής απέδωσε τις ευθύνες τόσο στην παρούσα όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς όπως είπε έχουν την ευθύνη που η δακοκτονία οδηγήθηκε στα χέρια ιδιωτών.

Παράπονα και για τις πληρωμές

Την ίδια ώρα ήδη άρχισαν από την Παρασκευή να εκφράζονται παράπονα από εργάτες από άλλα χωριά και για τις πληρωμές, καθώς όπως ανέφεραν στα Νέα της Λέσβου, ενώ στην έναρξη του δεύτερου ψεκασμού πληρώνονταν τα μεροκάματα του πρώτου, φέτος στην έναρξη του δεύτερου ψεκασμού δεν πληρώθηκαν. 

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές για το προσωπικό της δακοκτονίας δεν είναι τωρινό φαινόμενο από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε, αλλά και παλαιότερα που γίνονταν από την νομαρχία οι πληρωμές αυτό γινόταν όποτε έδινε τα χρήματα το Υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η είσοδος του Χαράλαμπου Παπαδέλη στο εταιρικό σχήμα με τον Γιάννη Μακρή για τη δακοκτονία βελτίωσε σημαντικά την ταχύτητα των πληρωμών και από τους δύο εργολάβους που έχουν δημιουργήσει την κοινοπραξία. 

Ωστόσο και πάλι κάποια συνεργεία δεν πληρώνονται στην ώρα τους και υπάρχει δυσφορία στον κόσμο που δεν έχει άδικο, απεναντίας μάλιστα το να αμείβεται ο εργάτης με 27€ μεροκάματο και να μην μπορεί να πάρει και τα χρήματα στην ώρα του, αυτό είναι κοροϊδία. Μάλιστα εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η σημερινή Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού, Αναστασία Αντωνέλη, από την προηγούμενη θητεία του Κώστα Μουτζούρη όταν ήταν Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, σε περιόδους που το Υπουργείο καθυστερούσε να καταβάλει τα χρήματα στην Περιφέρεια, ώστε με τη σειρά της να πληρώσει τους εργολάβους και να πληρώσουν τους εργαζομένους τους, η ίδια είχε διαμηνύσει ότι είναι υποχρεωμένοι οι εργολάβοι δακοκτονίας να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους, ανεξάρτητα το πότε πληρώνονται από το κράτος. Όπως συμβαίνει σε κάθε επιχείρηση και προμηθευτή του Δημοσίου, δεν περιμένει πρώτα να πληρωθεί για να πληρώσει το προσωπικό του. Αυτή η παρέμβαση της κ. Αντωνέλη είχε παίξει καταλυτικό ρόλο ώστε οι εργολάβοι να αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να πληρώνουν τους εργαζομένους τους από δικούς τους πόρους και να μην περιμένουν πρώτα να πληρωθούν για να πληρώσουν με τη σειρά τους.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση