“Χαράτσι” 100 ευρώ στις μικρές βάρκες

Spread the love


  •  Και οι βάρκες κάτω των 7 μέτρων, ακόμα και με κουπιά, χωρίς μηχανή, θα πρέπει να πληρώνουν 100€ το χρόνο ξεκινώντας από φέτος αναδρομικά για το 2023

“Κεραμίδα” για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών αλιευτικών σκαφών και στη Λέσβο από την ενεργοποίηση διάταξης του 1975, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να πληρώνουν φόρο όλες οι βάρκες ανεξαρτήτως μεγέθους και συγκεκριμένα το ποσό των 100 ευρώ το χρόνο, εκ των οποίων τα μισά θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τέλος Ιουλίου και τα υπόλοιπα 50 ευρώ το Σεπτέμβριο. 

Όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο κ. Βασίλης Ψέμας, ιδιοκτήτης γραφείου ναυτικών διεκπεραιώσεων, μέχρι τώρα οι μόνοι ιδιοκτήτες σκαφών ερασιτεχνικής αλιείας ή αναψυχής που πλήρωναν φόρο ήταν αυτοί που είχαν σκάφη με χωρητικότητα 10 κόρων και άνω, δηλαδή από 7 μέτρα μήκος και πάνω. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ο φόρος των 100 ευρώ αγγίζει όλα τα σκάφη ανεξαρτήτως μεγέθους, πράγμα που σημαίνει ότι και για ένα πολύ μικρό σκάφος ισχύει η ίδια φορολόγηση.

Για το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σημασία αν πρόκειται για σκάφος ή για μια μικρή βαρκούλα καθώς ΟΛΑ εντάσσονται στην κατηγορία «Πλοίο Β’» και στο φορολογικό καθεστώς του ν. 27/1975.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Μυτιλήνης Μένιος Τσουκαλαδέλλης

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο σύστημά της υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σκαφών να δηλώσουν τους κόρους (που είναι μονάδα μέτρησης του όγκου ενός σκάφους όπου 1 κόρος = 2,83 κυβικά μέτρα). «Αδυνατούν να κατανοήσουν την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών οι ερασιτέχνες ψαράδες», είπε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Μυτιλήνης, Μένιος Τσουκαλαδέλλης. Και συνέχισε: «Αν είναι δυνατόν, έχει ο καθένας μας από μια βάρκα 3,5 και 4 μέτρα και να μας αντιμετωπίζουν ως πλοία, κάθε χρόνο να πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας κατά κάποιο τρόπο. Θέλω να ενημερώσω τους αναγνώστες σας ότι τα ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη δεν έχουν δικαίωμα να κινηθούν πάνω από 2 ναυτικά μίλια, δηλαδή έχει ο καθένας από μία βαρκούλα να βγαίνουμε να ξεσκάμε τα απογεύματα τα καλοκαίρια και θα μας αναγκάσουν να τις αράξουμε, να τις πουλήσουμε». 

Ο ίδιος κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να πάρει πίσω αυτό το φόρο σημειώνοντας ότι «και στο παρελθόν πληρώναμε άλλους φόρους στο Λιμενικό Ταμείο. Το να έχει κανείς μία μικρή βάρκα δεν είναι πολυτέλεια, αυτό δεν λέγεται σκάφος. Αν θέλουν να φορολογήσουν ας φορολογήσουν τα σκάφη που έχουν οι εύποροι για αναψυχή και περιηγήσεις σε τουριστικούς προορισμούς».

 

Στον πρωθυπουργό ο Πανταζής

Ο ζαχαροπλάστης, Βασίλης Πανταζής, που είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Βαρειάς, έχει στείλει ήδη επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, γι’ αυτό το θέμα υπογραμμίζοντας ότι «έχει ένας συνταξιούχος τώρα μια βαρκούλα με κουπιά ή με μια μικρή μηχανή 3-4 μέτρα για να πάει να πληρώνει 100 ευρώ κάθε χρόνο;; Θα τον αναγκάσουν να το παροπλίσει και να χάσει αυτήν την ενασχόληση γιατί ο καθένας στις μέρες μας υπολογίζει και το ευρώ, ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα. Αυτό είναι άδικο που γίνεται και ελπίζω  ο πρωθυπουργός ο ίδιος να δείξει ευαισθησία, να καταλάβει ότι δεν είναι τα μικρά τα σκάφη που θα λύσουν το φορολογικό πρόβλημα της Ελλάδας. Απεναντίας τέτοιοι φόροι στερούν τη δυνατότητα αυτού του ελάχιστου χρόνου αναψυχής που έχουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και γενικότερα εμείς εδώ στην επαρχία».

Να σημειωθεί ότι ο φόρος των 100 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες και των μικρών σκαφών αφορά το έτος 2023, ενώ όπως ανέφερε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών, Παναγιώτης Τατάκης: «Πολλά έχουν δει τα μάτια μας στα λογιστικά γραφεία. Ε, με τον κύριο Χατζηδάκη έπρεπε να τον περιμένουμε και αυτόν τον φόρο», εξηγώντας ότι για να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των μικρών σκαφών τα 100 ευρώ θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθεί ο φόρος και να βγει η ταυτότητα οφειλής για να κάνουν την πληρωμή στο σύστημα, ενώ υπογράμμισε ότι οι ερασιτέχνες ψαράδες για οποιαδήποτε απορία μπορούν να απευθύνονται στους λογιστές τους. Μάλιστα ο κ. Τατάκης διευκρίνισε ότι υπάρχουν ασάφειες και γι’ αυτό ενώ λήγει η προθεσμία, τέλος Ιουλίου θα δοθεί παράταση για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Τα σκάφη

Η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας κρίνεται επιβεβλημένη για την ομαλή ολοκλήρωση της υποβολής των εν λόγω δηλώσεων, μια και η σχετική διαδικασία υποβολής δήλωσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, ενώ και η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων τέθηκε σε λειτουργία στις 18 Ιουνίου.

Ο φόρος αφορά όλα τα λεμβολογημένα  σκάφη, είτε είναι καταχωρημένα σε ΒΕΜΣ, είτε σε νηολόγιο, από μία μικρή βαρκούλα 3 μέτρων, ακόμα και μόνο με κουπιά, ενώ από τα 7 μέτρα έως τα 12 μέτρα ο φόρος είναι 200 ευρώ για το 2023.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση