- «Δεν επιδείξαμε σε κανέναν ιδιαίτερη μεταχείριση και έχω τη συνείδησή μου καθαρή», απαντά ο Π. Βάλεσης για την απόφαση της ΑΔΑ να κηρυχθεί έκπτωτος ο Στρ. Γελαγώτης λόγω οφειλών στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης
- Στην αντεπίθεση ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γ. Αλάνης, υποστηρίζοντας ότι «η Σκάλα Καλλονής δεν έχει εδώ και ενάμιση μήνα νερό, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλα χωριά του Δήμου»
Αγριεύει η κόντρα που έχει ξεσπάσει την τελευταία εβδομάδα μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της ΔΕΥΑΛ, με αφορμή τα προβλήματα υδροδότησης και την απόφαση να κηρυχθεί έκπτωτος ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Στρατής Γελαγώτης, λόγω χρεών στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Λέσβου. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο Παναγιώτης Βάλεσης έκανε λόγο για “φωτοβολίδες κρότου-λάμψης” και “δημιουργία εντυπώσεων” από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Βέρρου, ενώ παράλληλα μίλησε για “πολιτικά παιχνίδια” που αδικούν το έργο και τις προσπάθειες της ΔΕΥΑΛ.
Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ και Αντιδήμαρχος της Δυτικής Λέσβου, Γιώργος Αλάνης, ο οποίος υπερασπίστηκε τον Δήμαρχο, λέγοντας ότι “πιθανώς να σκληρύνει κι άλλο την στάση του δεδομένου ότι η Σκάλα Καλλονής δεν έχει εδώ και ενάμιση μήνα νερό, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλα χωριά του Δήμου”.
«Δεν μπαίνω σε πολιτικά παιχνίδια»
Ξεκινώντας από την απόφαση να εκπέσει από τη θέση του ο Στρ. Γελαγώτης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ είπε: «Από την πρώτη στιγμή εφαρμόσαμε το νόμο και δεν πρόκειται να μπω σε πολιτικά παιχνίδια για κανέναν Δήμο. Ο φίλος μου, ο Τ. Βέρρος, είναι ευφυέστατος αλλά και παρορμητικός. Δεν ισχύουν αυτά που είπε. Είμαι ήσυχος γιατί έκανα αυτά που έπρεπε να κάνω, ακριβώς τα ίδια και με τους δύο Δήμους», τόνισε ο κ. Βάλεσης, ενώ συνέχισε σημειώνοντας ότι δεν διέρρευσε κανένα στοιχείο από την ΔΕΥΑΛ ώστε να εκτεθεί κάποιος αιρετός.
Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του και να ξεκαθαρίσει την θέση του σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, ο Π. Βάλεσης είπε ότι «πράγματι παρουσιάστηκε σε μια συνεδρίαση που είχαμε απογευματινή ώρα, αλλά το έγγραφο που τον αφορούσε είχε σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου την ίδια μέρα το πρωί. Ούτως ή άλλως, δεν παίρνει τις αποφάσεις η ΔΕΥΑΛ για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά η ΑΔΑ. Εμείς απλά έχουμε τον ρόλο του διακομιστή των στοιχείων που ζητούνται βάσει της νομοθεσίας».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ επεσήμανε ότι το ακίνητο και το υδρόμετρο ακολουθεί τον ιδιοκτήτη. «Δεν επιδείξαμε σε κανέναν ιδιαίτερη μεταχείριση και όλα τα υπόλοιπα είναι φωτοβολίδες κρότου-λάμψης για την δημιουργία εντυπώσεων», υποστήριξε ο ίδιος.
Σχετικά με την απειλή Βέρρου ότι θα παραιτηθούν από τις θέσεις τους στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ο Π. Βάλεσης είπε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει συνενώσεις των ΔΕΥΑ ανά Νομό, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν συμβάσεις με εξωτερικούς συνεργάτες για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και αποχέτευσης στη δυτική Λέσβο, ύψους 1.255.000 ευρώ και παράλληλα εκτελούνται έργα ύψους 31 εκατ. ευρώ.
Απάντηση στον Π. Κουφέλο
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ απάντησε και στην πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης “Νέα δράση, νέος Δήμος” για τα προβλήματα με το νερό στα χωριά της Γέρας και σε άλλες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι «εκτός από τα επικοινωνιακά τρικ, η μείζονα αντιπολίτευση στο Δήμο Μυτιλήνης πρέπει να λέει και αλήθειες. Η μισή ΔΕΥΑΛ ασχολείται το τελευταίο χρονικό διάστημα με την έλλειψη νερού στον Παπάδο και τον Μεσαγρό. Γίνονται γεωτρήσεις. Αύριο (σ.σ. σήμερα) εγκαινιάζουμε το νέο δίκτυο του Σκοπέλου».
Συμπληρώνοντας τα λεγόμενα του κ. Βάλεση, ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ, Παρασκευάς Φυντανής είπε ότι πολλά προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι σε κάποια χωριά λειτουργούν ταυτόχρονα τα παλιά και τα νέα δίκτυα, με συνέπεια να μην μπορεί να εντοπιστεί εύκολα η βλάβη. «Στον Παπάδο δίνουμε 60 κυβικά νερό την ώρα κι όμως δεν φτάνει, παρ’ όλο που η ίδια ποσότητα καλύπτει τις ανάγκες του Μολύβου που φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες αυτή την περίοδο. Προφανώς το νερό χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς, όπως η άρδευση, που όμως πρέπει να περιοριστεί σε περιόδους λειψυδρίας», υπογράμμισε ο κ. Φυντανής.
Ο εφιάλτης της λειψυδρίας
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ αναφέρθηκε και στο γενικότερο πρόβλημα της λειψυδρίας που απασχολεί πολλές περιοχές της χώρας αυτή την περίοδο, τονίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει για τις δυσλειτουργίες εδώ και 2 μήνες. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και ελπίζω να μην εξελιχθεί σε εφιάλτη. Όταν όμως χτίζονται 70 νέα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου με πισίνες, οι οποίες γεμίζουν με 50 τόνους νερό, δεν υπάρχει λύση με τα σημερινά δεδομένα. Γι’ αυτό έχω απευθύνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η λιμνοδεξαμενή του Βαφειού καταστρέφεται καθημερινά, γιατί; Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και συζήτηση για να προβούμε σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν περισσότερο νερό τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Βάλεσης.
Ο Γ. Αλάνης
Τέλος, τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Έργων της Δυτικής Λέσβου, Γ. Αλάνης, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ΔΕΥΑΛ εκτελεί έργα, αλλά τα προβλήματα παραμένουν: «Στην Καλλονή, την Σκάλα, την Στύψη, τον Πολιχνίτο, την Βρίσα οι άνθρωποι δεν έχουν νερό να πιουν για πολλές ώρες. Δεν πρέπει να αδικούμε τον Δήμαρχο και την κραυγή αγωνίας που εξέφρασε για όλα αυτά τα προβλήματα. Ίσως σκληρύνει την στάση του με αυτά τα δεδομένα. Και πρέπει να τονιστεί ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αποφασίζει με βάση τα στοιχεία και τις εισηγήσεις που λαμβάνει από τη ΔΕΥΑΛ».