- Το Υπουργείο Υποδομών πήρε τα κτήματα εκατοντάδων ιδιοκτητών το 2008 και μέχρι σήμερα δεν έχει καταβάλει τα ποσά που δικαιούνται, επικαλούμενο εμπλοκή στους χάρτες του Κτηματολογίου
“Στον πάγο” με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν βρίσκονται εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια οι αποζημιώσεις που δικαιούνται εκατοντάδες ιδιοκτήτες γης για τις απαλλοτριώσεις που έγιναν το 2008, προκειμένου να εκτελεστεί το έργο βελτίωσης της 36ης εθνικής οδού Μυτιλήνης – Καλλονής. Αν και έχουν εκδοθεί όλες οι προβλεπόμενες δικαστικές αποφάσεις για τον καθορισμό των τιμών μονάδος ανά ιδιοκτησία, η καταβολή των ποσών που έχουν να λαμβάνουν οι δικαιούχοι δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Υποδομών, που επικαλείται λάθη στους Κτηματολογικούς πίνακες και στα τοπογραφικά διαγράμματα. Όπως είναι εύλογο, οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται έντονα για τον εμπαιγμό που υφίστανται τόσα χρόνια και ζητούν να ολοκληρωθούν τάχιστα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Η κήρυξη των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για λόγους δημοσίας ωφέλειας, εδαφικής έκτασης συνολικού εμβαδού 156.247 τ.μ. για την κατασκευή του έργου «Βελτίωση 36ης Εθνικής Οδού Μυτιλήνης – Καλλονής» έγινε με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2008 και αφορούσε στα τμήματα από την διακλάδωση της Μόριας μέχρι την Αρίσβη, από τον κόμβο προς Μόρια μέχρι τον κόμβο Πλωμαρίου, από τον κόμβο Πλωμαρίου μέχρι την διασταύρωση της Αγιάσου, από τον κόμβο της Αγιάσου μέχρι τα θερμοκήπια Παπάλα, από τα θερμοκήπια Παπάλα μέχρι τον κόμβο της Πηγής και από τον κόμβο Πηγής και την παράκαμψη Λάμπου Μύλων έως την διακλάδωση της 1ης επαρχιακής οδού (Λάρσος).
Οι εκτάσεις των απαλλοτριώσεων αποτυπώθηκαν με ακριβή αντίγραφα Κτηματολογικών Διαγραμμάτων και των αντίστοιχων Κτηματολογικών Πινάκων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου. Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων θα έπρεπε να καλυφθεί από τότε, το 2008, με δαπάνη του Δημοσίου, όπως ισχύει για όλα τα μεγάλα δημόσια έργα και προβλέφθηκε ότι θα βαρύνει πιστώσεις του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Έργων.
Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε το 2015 ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου αίτηση περί καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης της απαλλοτριούμενης έκτασης για την κατασκευή του έργου επί της οποίας εκδόθηκε απόφαση, με την οποία καθορίστηκε η προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης των ακινήτων και των επικειμένων τους που απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά, βάσει της σχετικής ΚΥΑ. Ακολούθησε το 2019 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου με την οποία καθορίσθηκε η οριστική τιμή μονάδας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις λόγω εμπλοκής της υπόθεσης στους χάρτες του Κτηματολογίου.
Σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Προδιαγραφών Μητρώων και Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Υποδομών, που εστάλη το 2019 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, γίνεται λόγος για καθυστέρηση των διαδικασιών διόρθωσης του Κτηματολογικού Πίνακα και του Διαγράμματος. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου το 2017 καθορίστηκε η προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης, η οποία δεν παρακατατέθηκε εντός της νόμιμης προθεσμίας των 18 μηνών από την δημοσίευση της απόφασης, καθώς ζητήθηκε από την Υπηρεσία μας διορθωτικό Κτηματολόγιο ώστε να γίνει αντιστοίχιση των ΚΑΕΚ με τους φερόμενους ιδιοκτήτες κατ’ εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Στη συνέχεια υποβλήθηκε στην Υπηρεσία μας διορθωτικό Κτηματολόγιο, χωρίς να έχει διορθωθεί ως προς το διατακτικό της δικαστικής απόφασης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θεωρηθεί».
Η σοβαρή αυτή εμπλοκή δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα, ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρους για να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Εν τω μεταξύ, όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν τα δικαιώματά τους με την αυτοδίκαιη άρση των απαλλοτριώσεων που προβλέπεται μετά από την παρέλευση 18 μηνών, βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Για να μην συμβεί αυτό, οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση προς την Υπηρεσία που εξέδωσε την σχετική απόφαση μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την παρέλευση της προθεσμίας, ζητώντας την διατήρηση της απαλλοτρίωσης και την καταβολή της δικαστικά καθορισμένης οριστικής αποζημίωσης.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο δικηγόρος, Χριστόφορος Χατζηβασιλείου, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση αρκετών ιδιοκτητών από την περιοχή της Μόριας, «οι πολίτες είναι όμηροι αυτής της κατάστασης εδώ και πολλά χρόνια. Το Δημόσιο επικαλείται κωλύματα και εσφαλμένες αναγραφές στους Κτηματολογικούς Πίνακες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Οι διαδικασίες όμως φαίνεται πως έχουν “κολλήσει”, ενώ πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα για να δικαιωθούν οι θιγόμενοι, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη», σημείωσε ο ίδιος.