Άρχισε να “ξεχειλώνει” το αρχείο της Πολεοδομίας

Spread the love

Κοντεύουν να συμπληρωθούν 2 χρόνια από τον Οκτώβριο του 2022 όταν ο τότε Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Γιάννης Βατός, ανοίγοντας τις πόρτες των αρχείων παρουσίαζε μετά από χρόνια μια εικόνα τάξης και “ασφάλειας” για την ακεραιότητα των φακέλων των πολεοδομικών αδειών, μετά από ένα διάστημα ετών κατά τη διάρκεια των οποίων οι φάκελοι των αρχείων της υπηρεσίας ήταν πεταμένοι στους διαδρόμους λόγω έλλειψης χώρου, ποδοπατημένοι και αυτό όχι μόνο επί της Δημοτικής Αρχής του Στρατή Κύτελη, αλλά και προγενέστερα επί του αείμνηστου Σπύρου Γαληνού.

Το αρχείο της Πολεοδομίας τον Οκτώβριο του 2022. Όλα ταξινομημένα και τακτοποιημένα στη λεπτομέρεια

Η παρέμβαση «εξυγίανσης» στο αρχείο της Πολεοδομίας έγινε μετά από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα των Νέων της Λέσβου, που έκαναν λόγο για εικόνες ντροπής και ο τότε Αντιδήμαρχος λαμβάνοντας άμεσα μέτρα κατάφερε όχι μόνο να ελέγξει μέσα σε μικρό διάστημα την κατάσταση, αλλά να φέρει τα πάνω-κάτω στο αρχείο της υπηρεσίας. 

Ωστόσο σήμερα το αρχείο της Πολεοδομίας αρχίζει να “ξεχειλώνει” καθώς παρατηρούνται έστω και εν μέρει εικόνες του παρελθόντος, με στοιβαγμένους φακέλους στους διαδρόμους και πάνω στις τουαλέτες, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία πολιτικών μηχανικών, οι οποίοι αναζητώντας πολεοδομικές άδειες για λογαριασμό πελατών τους και βλέποντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, εβδομάδα με την εβδομάδα, απευθύνθηκαν στα Νέα της Λέσβου ζητώντας την παρέμβαση της εφημερίδας μας για να αναδειχθεί το πρόβλημα, ώστε να προληφθούν τα χειρότερα.  

Το αρχείο σήμερα 

Το αρχείο της Πολεοδομίας τώρα, 22 μήνες μετά

Όπως ανέφεραν οι συναλλασσόμενοι μηχανικοί «για ένα μεγάλο διάστημα από πέρυσι το καλοκαίρι οι χώροι των αρχείων ήταν υποδειγματικοί, καθώς μέχρι τότε για να μπούμε βιώναμε δύσκολες καταστάσεις μια και περπατούσαμε πάνω σε ένα βουνό πεταμένους φακέλους. Και τώρα δυστυχώς παρατηρούνται φαινόμενα που δείχνουν ότι χάνεται και πάλι ο έλεγχος και παρακαλούμε να απευθυνθείτε στην υπηρεσία για να δείτε με τα μάτια σας αυτό που λέμε», ανέφεραν οι αναγνώστες μας εκφράζοντας την απορία τους για το αν έχει γνώση και τι κάνει προς την κατεύθυνση βελτίωσης αυτής της κατάστασης ο νέος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Σωτήρης Μαρινάτος.

Βουνό οι κούτες με τους φακέλους στην είσοδο της πολεοδομίας όμως αυτός ο διάδρομος είναι αφύλακτος

Τα Νέα της Λέσβου βρέθηκαν στα αρχεία της Πολεοδομίας, τα οποία είναι στεγασμένα σε διαδοχικούς θαλάμους στο ισόγειο των γραφείων της υπηρεσίας, απέναντι από το αστυνομικό μέγαρο της Μυτιλήνης, στα παλιά Υφαντήρια. Όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε, η καταγγελία των συναλλασσομένων με την υπηρεσία όχι μόνο έχει βάση, αλλά σε κάποιους από αυτούς τους θαλάμους έχουν αρχίσει ήδη να πέφτουν οι φάκελοι στους διαδρόμους, καθώς δεν χωρούν στα ράφια, ενώ είναι στοιβαγμένα ντοσιέ από δω και από εκεί.

Τα ντοσιέ ξεχειλίζουν από τα ράφια και στοιβάζονται σε τμήματα των διαδρόμων ή στις τουαλέτες

Εδώ να σημειώσουμε ότι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους δίνουν τη δυνατότητα στην Πολεοδομία να προωθήσει μέρος του αρχειακού της υλικού στα Γενικά Αρχεία σε ασφαλείς χώρους, όμως για να γίνει αυτό απαιτείται μια σειρά ενεργειών, καθώς θα πρέπει πρώτα να ψηφιοποιηθεί και μετά να αποδεσμευτεί για να μεταφερθεί στο Αρχείο του Κράτους. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο και φαίνεται ότι ένας αριθμός φακέλων πολεοδομικών αδειών, που βρίσκονται μέσα σε χαρτόκουτες, θα προωθηθούν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Ωστόσο αυτό το υλικό είναι στην κεντρική είσοδο της Πολεοδομίας την ώρα που οι θάλαμοι του αρχείου ασφυκτιούν, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες μας.

Από το αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουμε σήμερα με την κατάσταση στο αρχείο της Πολεοδομίας φαίνεται ότι είναι επιβεβλημένο ο Δήμος Μυτιλήνης να παρέμβει άμεσα για να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα, τώρα που είναι ακόμα καιρός, καθώς οι στοίβες είναι περιορισμένες και αν το αρχείο αφεθεί στην τύχη του τότε δεν θα αργήσουν να επαναληφθούν οι εικόνες ντροπής του παρελθόντος, όπου ένας μηχανικός για να φτάσει στο ράφι που βρίσκεται ο φάκελος του πελάτη του έπρεπε να πατήσει πάνω σε δεκάδες, αν όχι και εκατοντάδες πολεοδομικές άδειες, που ήταν διασκορπισμένες στο δάπεδο. 

 

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση