- Αλλαγή Διοίκησης στην Εταιρεία, με τον Πρ. Σινάνη να αναλαμβάνει την προεδρία και Αντιπρόεδρο τον Β. Μαμώλη
Νέα Διοίκηση αναδείχθηκε στην Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, μετά από την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης και την ψήφιση των μελών. Τη θέση του Προέδρου ανέλαβε ο πρώην Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, Προκόπης Σινάνης, ο οποίος είχε διατελέσει Πρόεδρος και κατά την θητεία του αείμνηστου Δημάρχου και Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου, Σπύρου Γαληνού. Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Α. είναι ο Κοινοτάρχης Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης και Γραμματέας ο Παναγιώτης Γιαννιόγλου. Τα υπόλοιπα έξι μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Απόστολος Πατέστος, ο Θέμης Καμένος, ο Στρατής Μανωλακέλλης, ο Ιάκωβος Βράνης, η Ραλλού Τσίγκου και η Όλγα Καλατζή.
Η νέα Διοίκηση, στο πλαίσιο των στόχων της για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών μας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και της προσαρμογής στα νέα δεδομένα που επιφέρει η κλιματική κρίση, επεξεργάζεται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου τρεις προτάσεις ιδιαίτερης σημασίας για τον τόπο μας.
Οι προτάσεις
Συγκεκριμένα, θα γίνει προσπάθεια να καταγραφούν και να ελεγχθούν όλα τα ελεύθερα σημεία υδροληψίας στους δρόμους και στην ύπαιθρο της Λέσβου, σημεία από τα οποία γίνεται λήψη νερού από κατοίκους και επισκέπτες. Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια να ελεγχθούν εργαστηριακά τα επιφανειακά νερά στη Λέσβο, που μέσα από το δίκτυο κύριων ποταμών και χειμάρρων καταλήγουν είτε στον υδροφόρο ορίζοντα, είτε στο θαλάσσιο αποδέκτη, με στόχο τη μελλοντική αξιοποίησή τους για ύδρευση, άρδευση και κυρίως για τον εμπλουτισμό των κατά τόπους υπόγειων υδατικών συστημάτων.
Παράλληλα, στα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Οινούσσες και Ψαρά και σε δεύτερη φάση και στα υπόλοιπα, θα διερευνηθεί η υφιστάμενη κατάσταση των αντλούμενων νερών σε σημεία κοντά στη θάλασσα και συγκεκριμένα το κατά πόσο έχουν επιβαρυνθεί ή κινδυνεύουν από το φαινόμενο της υφαλμύρωσης, που εξελίσσεται σε βασικό πρόβλημα για όλα τα νησιά. Στόχος της έρευνας αυτής είναι, αφενός μεν ο εντοπισμός των προβληματικών περιοχών και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, ώστε να προταθούν τόσο μέτρα πρόληψης όσο και μέτρα ανάσχεσης του φαινομένου της υφαλμύρωσης, εκεί που υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος, αφετέρου δε, θα υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησής της από τους φορείς διαχείρισης υδάτων των νησιών μας για την υλοποίηση των μέτρων πρόληψης και ανάσχεσης της υφαλμύρωσης στα νησιά μας, μέσω της ένταξής τους σε έργα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προστασία, τον εμπλουτισμό και την ορθή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.
Συνεργασία φορέων
Η Διοίκηση της Π.Ε.Α. θα απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στις προτάσεις αυτές, τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού όσο και στο στάδιο της υλοποίησης, στη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, στους Δήμους και τους φορείς υδροδότησης, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Πρ. Σινάνης, «είχαμε ξεκινήσει αυτές τις πρωτοβουλίες και παλιότερα και σκοπεύουμε να τις συνεχίσουμε σε συνεργασία με την ΠΕΔ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τη ΔΕΥΑΛ και τους Δήμους για τον έλεγχο της ποιότητας και της καταλληλότητας των νερών. Σε δεύτερη φάση πρέπει να εξεταστεί πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους προς όφελος των πολιτών και μάλιστα σε εποχές παρατεταμένης ανομβρίας και λειψυδρίας. Δεν νοείται να τρέχει να χάνεται καμία ποσότητα νερού και όλοι οι συναρμόδιοι πρέπει να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο ίδιος.