Συναγερμός για εκρηκτικό μηχανισμό στο «Νήσος Ρόδος»

Spread the love


Συναγερμός σήμανε στη γραμμή Μυτιλήνη – Χίος – Πειραιάς του πλοίου «Νήσος Ρόδος», που αναχώρησε στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τον Πειραιά. Στην ενδιάμεση στάση του πλοίου στο λιμάνι της Χίου, άνδρες του Λιμενικού Χίου ειδοποίησαν για «σήμα κινδύνου» τον καπετάνιο του «Ρόδος» και ζήτησαν τη συνεργασία με το πλήρωμα του πλοίου για την αποτροπή ενδεχόμενου συμβάντος, που, σύμφωνα με την ενημέρωση των Λιμενικών Αρχών, απειλούσε δυνητικά να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών. 

Ο εκτενής και διεξοδικός έλεγχος όλων των επιβατών που θα επιβιβάζονταν από τη Χίο, όπως και των οχημάτων, είχε κριθεί απαραίτητος. Στο λιμάνι είχε φθάσει και κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Στο σημείο πρόσδεσης του πλοίου βρέθηκαν επίσης δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Μεταξύ των υπό επιβίβαση επιβατών οι συζητήσεις είχαν ανάψει, αναφέροντας ότι είχε προηγηθεί τηλεφώνημα για βόμβα στο πλοίο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των “Νέων της Λέσβου”, όμως, η κινητοποίηση δεν αφορούσε πληροφορίες προερχόμενες από το πλοίο, αλλά από τις Αρχές Ασφαλείας της Χίου, και επρόκειτο για ανησυχίες σοβαρότερες. Όπως ανέφεραν στην εφημερίδα έγκυρες πηγές, το Λιμενικό και η Ασφάλεια της Χίου είχαν την πληροφορία ότι επρόκειτο να επιβιβαστούν στο πλοίο αλλοδαποί με εκρηκτικό μηχανισμό. Ειπώθηκε μάλιστα, -και το μεταδίδουμε με πλήρη επιφύλαξη- ότι οι πληροφορίες αυτές μιλούσαν για δύο επιβάτες σε όχημα με τουρκικά διαβατήρια που θα μετέφεραν εκρηκτικό μηχανισμό.  

Κατόπιν αυτού, μέτρα ασφαλείας ενεργοποιήθηκαν και το σχετικό πρωτόκολλο του Λιμενικού που αφορά τέτοιες περιπτώσεις εφαρμόστηκε. Κατ’ αρχάς, αφότου έδεσε το «Νήσος Ρόδος» στο λιμάνι της Χίου, η επιβίβαση απαγορεύθηκε μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος στο πλοίο και τα οχήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε εξ αρχής στον έλεγχο των υπό επιβίβαση οχημάτων, με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Μεγάλος αριθμός από νταλίκες που βρίσκονταν στο λιμάνι δεν ταξίδεψαν, αν και επισήμως αναφέρθηκε ότι ο λόγος για την μη επιβίβαση τους ήταν η έλλειψη χώρου στο γκαράζ του πλοίου.

Αυστηρά επίσης ήταν τα μέτρα για την ταυτοποίηση των υπό επιβίβαση επιβατών, με διασταύρωση εισιτηρίων – ταυτοτήτων και για τους ξένους υπηκόους, διαβατηρίων. 

Καμία ένδειξη εκ των υστέρων δεν υπήρξε για την παρουσία εκρηκτικού μηχανισμού, οπότε και δόθηκε το «πράσινο φως» για τον απόπλου του πλοίου με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Το «Νήσος Ρόδος» αναχώρησε με καθυστέρηση μιας ώρας και πλέον από το λιμάνι της Χίου με προορισμό τον Πειραιά, αφότου το πλοίο και τα οχήματα είχαν ελεγχθεί εξονυχιστικά.

Παρόλα αυτά, όπως ενημερώθηκε η εφημερίδα μας, ειδικές εντολές δόθηκαν στο προσωπικό και το πλήρωμα του πλοίου για βάρδιες επιτήρησης στα γκαράζ, έως τη στιγμή της άφιξης στον Πειραιά, για τον εντοπισμό της όποιας ύποπτης κίνησης.  

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση