Έτοιμες οι προσκλήσεις των επιχειρηματικών προγραμμάτων

Από τη χθεσινή συνάντηση για τη διαβούλευση που έγινε στο κτίριο της Περιφέρειας υπό την προεδρία του κ. Μουτζούρη.
Spread the love


Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού Στρατή Κυρατζή, των επιχειρηματικών εκπροσώπων Χίου και Σάμου, του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλη Μυρσινιά, και του προέδρου του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων, Παναγιώτη Μυριτζή, πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια η διαβούλευση για τα επιχειρηματικά προγράμματα που πρόκειται να προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα. Ο Περιφερειάρχης θέλησε να κάνει κοινωνούς τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων και των μελετητών, ώστε οι όποιες παρατηρήσεις, επισημάνσεις και προτάσεις να ενσωματωθούν πριν γίνουν οι προκηρύξεις.

Πρόκειται για προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία ο Περιφερειάρχης δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου”: «όπως βλέπετε ξετυλίγουμε τον προγραμματισμό μας με έργα, δράσεις και προγράμματα σε όλους τους τομείς, οδηγώντας την αναπτυξιακή δραστηριότητα και συμβάλλοντας στην τόνωση των τοπικών νησιωτικών οικονομιών των τριών νομών μας. Τα προγράμματα που πρόκειται να προκηρυχθούν είναι σημαντικά, καθώς έρχονται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου, ανοίγοντας δρόμους για την καινοτομία και την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των μοναδικών μας προϊόντων» είπε ο κ. Μουτζούρης.

Η παρουσίαση έγινε από τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργο Πλακωτάρη και μελετητές και συγκεκριμένα πρόκειται για: 

  • Δράση 1.1.4: Συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για έρευνα/τεχνολογία, με επισπεύδουσες τις επιχειρήσεις και αναδόχους τους ερευνητικούς φορείς στο πλαίσιο της περιφερειακής διάστασης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.
  •  Δράση 1.3.1: Κατά προτεραιότητα εφαρμογή καινοτομιών κατά κανόνα μη τεχνολογικών από τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της περιφερειακής διάστασης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.
  • Δράση 1.3.2: Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών.

Ο κ. Πλακωτάρης τόνισε ότι η πρώτη προκήρυξη θα γίνει αυτόν τον μήνα και αμέσως μετά την ενεργοποίησή τους θα ξεκινήσει κύκλος παρουσιάσεων των προσκλήσεων στα νησιά με την συμμετοχή των φορέων που στόχο έχουν την ενημέρωση των επιχειρήσεων για τη δυνατότητα συμμετοχής τους.

Από την πλευρά του ο κ. Πλακωτάρης επισήμανε ότι αυτές οι δράσεις επιχειρηματικότητας αφορούν την εξωστρέφεια για τις επιχειρήσεις, επενδυτικά σχέδια που θα βελτιώσουν την οργανωτική καινοτομία στις επιχειρήσεις και τέλος συνεργατικά σχήματα μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων.

Είναι επιλέξιμες όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τον κατάλληλο κωδικό δραστηριότητας, αλλά κυρίως έχουν ουσιαστικό προσανατολισμό στην ανάγκη διαφοροποίησης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας τους.

Τα ποσοστά οικονομικής ενίσχυσης είναι από 35% – 80% ανάλογα το επενδυτικό σχέδιό τους και το περιεχόμενό του, ενώ και η ενίσχυση της απασχόλησης είναι βασικό στοιχείο της πρόσκλησης.

Τέλος υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση της κοινωνίας και των επιχειρηματιών θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να μάθουν όλοι οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι για τις ευκαιρίες των προγραμμάτων αυτών.    

Από τη δική του πλευρά ο αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Στρατής Κυρατζής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των “Νέων της Λέσβου” τόνισε ότι «είμαστε πανέτοιμοι να προχωρήσουμε στις προσκλήσεις και καλούμε τις επιχειρήσεις να ενημερωθούν και να ανταποκριθούν σε αυτή τη σημαντική ευκαιρία για να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά, να αυξήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα και να συνδεθούν με την έρευνα και την καινοτομία. Αυτές οι δράσεις είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τα νησιά μας και, όπως βλέπετε, πριν προχωρήσουμε στις προσκλήσεις ο περιφερειάρχης καλεί όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να καταγράψει τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις τους. Βλέπετε ότι δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Τα πάντα γίνονται με τη συνεργασία και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα ρίξουμε και στην ενημέρωση μετά την κάθε πρόσκληση για το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις ένταξης στην κάθε δράση, καθώς επιδίωξή μας είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή και αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση