Άδειους διαδρόμους βλέπει κανείς στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, καθώς η πάλαι ποτέ ισχυρή μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που παρείχε 24ωρη κάλυψη στους ασθενείς, όχι μόνο σταμάτησε να εφημερεύει μετά τις 9 το βράδυ, όπως επίσης και Σαββατοκύριακα και αργίες, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια μετρά τη μια απώλεια μετά την άλλη, με συνέπεια να κινδυνεύει να μείνει ένα κέντρο υγείας “με μόνο 4 τοίχους”.
Ουσιαστικά η μονάδα αυτή τη στιγμή διαθέτει μόλις 5 γιατρούς, έναν γενικής ιατρικής, την πνευμονολόγο, οδοντίατρο και ορθοπεδικό μαζί με τη Συντονίστρια ειδικότητας κυτταρολογίας και τη βιοπαθολόγο στα Εργαστήρια. Το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης δεν θυμίζει σε τίποτα τη μονάδα που λειτουργούσε παλαιότερα με περισσότερους γιατρούς παθολογίας και γενικής ιατρικής, με παιδίατρο, ακόμα και καρδιολόγο, ενώ ελλείψει ακτινολόγου δεν λειτουργούν ούτε τα ακτινολογικά εργαστήρια για μαστογραφίες και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις που χρειάζονται ακτινολόγο. Φυσικά ούτε λόγος για τα παλιά πολυιατρεία του ΙΚΑ, όπου υπήρχαν δεκάδες ειδικότητες, λειτουργούσε Κέντρο Μάνας και Παιδιού και μπορούσε να βρει κανείς ακόμα και ορθοδοντικό.
Όλα αυτά καταργήθηκαν την πρώτη φορά που ήταν Υπουργός Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ τώρα ο ίδιος ξανά ως Υπουργός φέρνει το δεύτερο χτύπημα του αποδεκατισμού της μονάδας. Το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, που λειτουργεί καθημερινά από το πρωί μέχρι τις 9:00 το βράδυ και τα Σάββατα μέχρι τις 3:00 το μεσημέρι, διαθέτει μόλις 4 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Το τελευταίο διάστημα δύο νοσηλεύτριες μετακινήθηκαν για να καλυφθούν οι ανάγκες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και δεν είναι η πρώτη φορά που το Βοστάνειο παίρνει προσωπικό από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα για να “μπαλώσει” δικές του ανάγκες. Εκτός από τις νοσηλεύτριες, το νοσοκομείο Μυτιλήνης πήρε τις δύο μαίες του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης που έκαναν ανώδυνο τοκετό σε εγκυμονούσες γυναίκες. Ό,τι είχε απομείνει δηλαδή από το Κέντρο Μάνας και Παιδιού, που είχε ιδρυθεί επί αείμνηστου Παναγιώτη Βαμβουρέλλη ως διευθυντή στο ΙΚΑ Μυτιλήνης.
Άκουσον-άκουσον, 4.000€ για ταξί στην Άντισσα!!
Η μετακίνηση των νοσηλευτριών της μονάδας έγινε πρώτα στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, αρχές Σεπτεμβρίου, για να καλυφθούν τα κενά στη δυτική Λέσβο. Ωστόσο σύντομα η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός θα έφτανε τα 4.000 ευρώ μίνιμουμ για να πληρώνει τις αμοιβές σε αυτοκίνητα ταξί που μετέφεραν από τη Μυτιλήνη τις νοσηλεύτριες στην Άντισσα.
Με άλλα λόγια το Υπουργείο Υγείας πλήρωνε αδρά για τα ταξί που πηγαινοέρχονταν από Μυτιλήνη στην Άντισσα αντί να προσλάβει επικουρικές νοσηλεύτριες για να καλυφθεί σε πιο σταθερή βάση το Κέντρο Υγείας Άντισσας και από αυτό βλέπει κανείς και τον παραλογισμό λειτουργίας του συστήματος υγείας της χώρας μας, από τη μια να σκορπά χρήματα αλλού και αλλού και εκεί που υπάρχουν ανάγκες να μην υπάρχει προσωπικό!
Τελικά αποφασίστηκε να επιστρέψουν πίσω οι νοσηλεύτριες και να μετακινηθούν νοσηλευτές από το Κέντρο Υγείας Καλλονής και για το Σεπτέμβριο για να καλυφθούν οι ανάγκες της Άντισσας. Ωστόσο οι μετακινήσεις δεν σταμάτησαν σε αυτό το σημείο, καθώς το Βοστάνειο πήρε τις δυο νοσηλεύτριες για να καλύψει δικές του ανάγκες. Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου, Κώστας Ξυπτεράς «το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης έχει αποδεκατιστεί. Καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει από την Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, καθώς καταλαβαίνουμε ότι για μόνιμους χρειάζονται διαδικασίες χρονοβόρες, ας πάρουν όμως επικουρικούς. Αντιθέτως βλέπουμε πολλά παράλογα. Να μετακινούνται για παράδειγμα από τη Μυτιλήνη στην Άντισσα νοσηλεύτριες και να πληρώνει το κράτος 4.000 ευρώ σε ταξί γι’ αυτές τις μετακινήσεις και σαν να μην έφτανε αυτό διαπιστώνουμε ότι από το νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει και αυτό ελλείψεις προσωπικού, προσπαθούν να καλύψουν τα δικά του κενά αποδεκατίζοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Εμείς αυτό ως Σύλλογος το καταγγέλλουμε και καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να σταθεί επιτέλους μπροστά στα προβλήματα και όχι να προσπαθεί να κρύβεται, διαιωνίζοντάς τα με λύσεις του τύπου «παίρνω από εδώ προσωπικό και το πάω αλλού κ.ο.κ.».
Μακρή και Μανιάτη δείχνουν η μια την άλλη
Η Συντονίστρια ιατρός του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, Ελεονώρα Μανιάτη, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο χθες στα Νέα της Λέσβου καλώντας μας να απευθυνθούμε στην πρόεδρο του Κέντρου Υγείας, Ελένη Μακρή. Όπως είπε «εγώ είμαι αρμόδια για τα ιατρικά θέματα, η πρόεδρος έχει την ευθύνη για την λειτουργία της μονάδας γι’ αυτό λοιπόν καλύτερα να απευθυνθείτε στην κ. Μακρή». Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίσαμε επικοινωνώντας χθες και με την κ. Μακρή, η οποία μας είπε ότι «τις αποφάσεις για τις μετακινήσεις του προσωπικού τις παίρνει η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δεν είμαι εγώ αρμόδια και δεν έχουμε τη δυνατότητα εμείς ως πρόεδροι των Κέντρων Υγείας να τις αλλάξουμε. Ωστόσο θα σας έλεγα να απευθυνθείτε στην κ. Μανιάτη, η οποία ως επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας μας στην Επάνω Σκάλα δεν έχει θέσει κάποιο θέμα γι’ αυτές τις μετακινήσεις», είπε η πρόεδρος.
Ετοιμάζουν το λουκέτο του Σαββάτου
Την ίδια ώρα καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στα Νέα της Λέσβου ότι η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου μετά την κατάργηση της νυχτερινής εφημερίας στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης εξετάζει το σενάριο κατάργησης της λειτουργίας της μονάδας και το Σάββατο από το πρωί μέχρι τις 3:00 το μεσημέρι. Ουσιαστικά η μονάδα λειτουργεί καθημερινά από το πρωί μέχρι τις 9:00 το βράδυ, ενώ Κυριακές και αργίες δεν λειτουργεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και πριν το τέλος του έτους η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου θα καταργήσει και τη σαββατιάτικη λειτουργία.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητή η συρρίκνωση που έχουν υποστεί οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Λέσβο, καθώς το Κέντρο Υγείας Άντισσας παραπαίει χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό και καλύπτεται από άλλα Κέντρα Υγείας, ενώ την ίδια ώρα μεγάλες μονάδες όπως ήταν το ΙΚΑ στην Επάνω Σκάλα, κινδυνεύουν να μείνουν “τέσσερις τοίχους” χωρίς έμψυχο δυναμικό.