- Χωρίς ουσιαστική εξέλιξη για τη διάσωση της ΕΨΥΠΑΛ μέχρι τώρα παρά μόνο ελπίδες την τελευταία στιγμή για 7μηνη αναβολή
- Αν και διορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ανέλαβε ακόμα Διευθύνων Σύμβουλος ο Απόστολος Πατέστος, ενώ βρίσκεται μόνος του στο τιμόνι ο Μίλτος Ρεντετάκος
Με τιμή πρώτης εκκίνησης το 1 εκατομμύριο ευρώ βγαίνει στο σφυρί την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, η ΕΨΥΠΑΛ. Μιλάμε για ένα τίμημα πραγματικά αστείο αν σκεφτεί κανείς ότι η συνολική έκταση στον Καρά-Τεπέ ανέρχεται στα 14,5 στρέμματα, εκ των οποίων περίπου το 1/3 είναι στεγασμένοι χώροι ψυκτικών θαλάμων, γραφείων και καταστημάτων που ενοικιάζονταν στο παρελθόν.
Στους 8 μήνες που μεσολάβησαν από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου ότι η επιχείρηση βγαίνει στο σφυρί, η μόνη εξέλιξη που σημειώνεται είναι ότι τις προηγούμενες μέρες έγινε μια επαφή της διοίκησης της ΕΨΥΠΑΛ με την εταιρεία που κάνει τον πλειστηριασμό, από την οποία ζητήθηκε αναβολή 7 μηνών και φέρονται οι εκπρόσωποί της να το είδαν θετικά, δεν έχουν όμως ακόμα απαντήσει επίσημα, κάτι που θα γίνει σήμερα ή αύριο.
Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Μυτιλήνης και η Ένωση Συνεταιρισμών αδυνατούσαν να συνεργαστούν. Επί της ουσίας την αποκλειστική ευθύνη για την καταστροφή της ΕΨΥΠΑΛ την έχει η Ένωση Συνεταιρισμών που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, δηλαδή το 65% έναντι του Δήμου, που έχει στα χέρια του το 35%.
Η πρόταση που είχε γίνει άτυπα στο παρελθόν να αφήσει η Ένωση το Δήμο να μπει μπροστά ώστε να πάρει υπό τον πλήρη έλεγχό του τη Δημοσυνεταιριστική Επιχείρηση συνάντησε την αδιαφορία του προέδρου Αλέκου Γιαζιτζόγλου, με συνέπεια ενώ υπό άλλες συνθήκες και πάντα υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε ίσως να σωθεί η ΕΨΥΠΑΛ και να αξιοποιηθεί από το Δήμο, η Ένωση Συνεταιρισμών την αφήνει να καταστραφεί περνώντας στα χέρια ιδιωτών.
Ο νέος Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθέτησε Διευθύνοντα Σύμβουλο στην ΕΨΥΠΑΛ τον Απόστολο Πατέστο, ο οποίος ωστόσο μέχρι τώρα ελάχιστη επαφή έχει με την Επιχείρηση. Με άλλα λόγια δεν έχει ασχοληθεί, αν και φέρεται να έχει καταθέσει κάποιες προτάσεις στον δήμαρχο, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση. Από την άλλη πλευρά την προεδρία της Επιχείρησης έχει ο Μίλτος Ρεντετάκος εκπροσωπώντας την Ένωση Συνεταιρισμών και ο ίδιος εγκλωβισμένος σε αυτήν την κατάσταση προσπάθησε το προηγούμενο διάστημα να ενεργοποιήσει τυροκόμους και άλλους επιχειρηματίες μήπως και ενδιαφερθούν για τη διάσωση της επιχείρησης, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.
Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους…
Με βάση την τιμή πρώτης εκκίνησης για τη συνολική έκταση, καθώς επίσης και τις στεγασμένες εγκαταστάσεις με ψυκτικούς θαλάμους και καταστήματα, που με μια ανακαίνιση μπορούν να μισθωθούν, η ΕΨΥΠΑΛ μοιάζει ως μια πρώτης τάξης επενδυτική ευκαιρία για κάποιον που έχει διαθέσιμα κεφάλαια να επενδύσει. Άλλωστε η όποια εξυγίανση των εγκαταστάσεων επιδοτείται αδρά μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις σύντομα μπορούν να γίνουν υποδειγματικές και ο χώρος που σήμερα είναι ένα “κουφάρι” να αναγεννηθεί.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας λεσβιακής καταγωγής από την Αθήνα, που έχει δείξει το προηγούμενο διάστημα ενδιαφέρον να «χτυπήσει» στον πλειστηριασμό τις εγκαταστάσεις και μάλιστα πάνω σε αυτό κάποιοι δεν θεωρούν τυχαία τη στάση του κ. Γιαζιτζόγλου να αφήνει την επιχείρηση “να πέσει πάνω στα βράχια” χωρίς καμία προσπάθεια αποτροπής του πλειστηριασμού.
Ωστόσο κάποιοι κύκλοι σημειώνουν και το ενδεχόμενο να βγει άγονος ο πλειστηριασμός, δηλαδή να μην υπάρξει ενδιαφερόμενος και αυτό, καθώς αν βγουν άγονοι ο πρώτος και ο δεύτερος πλειστηριασμός για ένα οποιοδήποτε ακίνητο, τότε η τιμή πρώτης εκκίνησης πέφτει στα 2/3! Με απλά λόγια η τιμή πρώτης εκκίνησης στον τρίτο πλειστηριασμό θα διαμορφωθεί περίπου στις 650.000- 700.000 ευρώ!
Έτσι κι αλλιώς, πάντως, και το 1 εκατομμύριο ευρώ θεωρείται επενδυτική ευκαιρία για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Κι αυτό καθώς ο αγοραστής της ΕΨΥΠΑΛ, αν δαπανήσει κάποια κεφάλαια, προφανώς και από επιδοτούμενα προγράμματα για την εξυγίανση των κτιριακών εγκαταστάσεων, θα δημιουργήσει μια πρώτης τάξης επιχείρηση μίσθωσης ψυκτικών θαλάμων και ακινήτων, που θα τού αποφέρει έσοδα από την επόμενη κιόλας μέρα της αδειοδότησης με σημαντικές προοπτικές. Η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου της ΕΨΥΠΑΛ ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ και θεωρείται χαμηλή.
Το παλιό χρέος
Οι εγκαταστάσεις της ΕΨΥΠΑΛ έχουν φτάσει στον πλειστηριασμό καθώς η Κοινοπραξία Παντεχνική Γεράνιος, που υλοποίησε πριν από 20 χρόνια περίπου τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων με τη δημιουργία της λαχαναγοράς (τα καταστήματα που μισθώνονταν σε ιδιώτες) προέβη σε κατάσχεση για χρέος 350.000 ευρώ, που με τους τόκους έχουν φτάσει τις 520.000 ευρώ. Αν και στη Γεράνιος εκχωρήθηκαν τα μισθώματα από τα μαγαζάκια, μετά την κατάρρευση της επιχείρησης όταν της έκοψαν το ρεύμα και μη έχοντας έσοδα, η Κατασκευαστική Κοινοπραξία προχώρησε τάχιστα στη ρευστοποίηση του οικοπέδου και των εγκαταστάσεων, που αποτελούν επενδυτικό φιλέτο και ως οικόπεδο, αλλά και ως εγκαταστάσεις.
Το σύνολο έχει εκτιμηθεί στο 1,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο και αυτό το χρέος με τη Γεράνιος να πει κανείς ότι θα μπορούσε να τακτοποιηθεί και να μπει σε κάποια ρύθμιση, υπάρχουν εγγραφές από την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε., oι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν το 1,7 εκατομμύρια ευρώ!
Είναι προφανές ότι η κακοδιαχείριση από πλευράς της Ένωσης Συνεταιρισμών και του Δήμου Λέσβου και Μυτιλήνης στο παρελθόν οδήγησε την ΕΨΥΠΑΛ στην απόλυτη καταστροφή, με συνέπεια ο τόπος (καθώς πρόκειται για περιουσία είτε των δημοτών στο ποσοστό των μετοχών του Δήμου, είτε των αγροτών στο ποσοστό των μετοχών της Ένωσης Συνεταιρισμών) να χάνει άλλο ένα περιουσιακό στοιχείο, το οποίο υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχε αξιοποιηθεί και θα λειτουργούσε αντλώντας έσοδα και προσφέροντας υπηρεσίες ψυκτικών θαλάμων σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν δικούς τους ή οι δικοί τους θάλαμοι δεν επαρκούν για τα εμπορεύματά τους.
Αντί γι’ αυτό η Δημοσυνεταιριστική Επιχείρηση αποτελεί πλέον “φτερό στον άνεμο”, όπως τόσες και τόσες άλλες Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στη Λέσβο, όπως η Ναυτιλιακή, η Ένωση Συνεταιρισμών, η Συνεταιριστική Τράπεζα, κ.ά.. Η μόνη ελπίδα είναι να αναβληθεί για 7 μήνες ο πλειστηριασμός και όπως μας είπε επ’ αυτού ο κ. Ρεντετάκος, «σε μια τέτοια περίπτωση θα βρούμε τρόπο έστω σταδιακά, λίγα-λίγα να δίνουμε τα οφειλόμενα». Ο ίδιος ωστόσο δεν εξήγησε με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό όταν η επιχείρηση είναι κλειστή και δεν έχει έσοδα (δηλαδή αν στους 7 μήνες θα έχουν κάποια εξέλιξη σε ουσιαστική κατεύθυνση και όχι απλά να κερδίσουν χρόνο).