Με το πρώτο κουδούνι να και ο κορονοϊός στα σχολεία

Spread the love

 

 Μια εβδομάδα από το πρώτο κουδούνι ο κορονοϊός στα σχολεία αποτελεί πλέον πραγματικότητα καθώς έχουμε αρκετά κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, αν και αυτό δεν μπορεί να αποτυπωθεί με επίσημα στοιχεία, μια και φαίνεται ότι δεν δηλώνονται όλα τα περιστατικά. Ταυτόχρονα υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών με ελαφρά συμπτωματολογία χωρίς να καταγράφονται.

Ιδιαίτερο πρόβλημα σημειώνεται από την Τετάρτη σε μεγάλο Δημοτικό Σχολείο της Μυτιλήνης όπου φαίνεται να υπάρχει εκτεταμένη διασπορά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, αρκετά παιδιά από διαφορετικές τάξεις, ειδικά χθες Πέμπτη, δεν πήγαν στο σχολείο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγιναν διαγνώσεις θετικών κρουσμάτων το μεσημέρι και το απόγευμα χθες και δηλώθηκε για σήμερα Παρασκευή η απουσία τους. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψίες για κρούσματα κορονοϊού στο σχολείο είχαν τεθεί από γονείς από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας όταν απουσίασαν κάποιοι εκπαιδευτικοί, αλλά όταν απευθύνθηκαν στην διευθύντρια ζητώντας ενημέρωση η απάντηση που έλαβαν ήταν αόριστη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς μέσα σε 4 ημέρες το σχολείο παρουσιάζει έκταση της διασποράς σε μαθητές και δασκάλους που δηλώνουν θετικοί ο ένας μετά τον άλλον. 

Οι παραπάνω εξελίξεις είχαν προκαλέσει χθες δυσφορία σε μερίδα γονέων, οι οποίοι απέδιδαν αδράνεια στη διεύθυνση του σχολείου, αν όχι και προσπάθεια να κρυφτεί το πρόβλημα. Όπως είπε ένας γονέας στα Νέα της Λέσβου «όταν κάποιοι εκπαιδευτικοί έχουν θετικά κρούσματα κορονοϊού στις οικογένειές τους και έρχονταν χωρίς μάσκα στο σχολείο, εφόσον δεν επιβάλλεται η μάσκα, το ελάχιστο που είχε να κάνει η διεύθυνση ήταν να ενημερώσει για να κρατήσουμε τα παιδιά μας στο σπίτι για δυο-τρεις ημέρες μέχρι να περάσει το κακό ή να τα υποχρεώσουμε εμείς να φορούν μάσκα στο μάθημα και να μην συνωστίζονται στο παιχνίδι. Μη έχοντας λοιπόν τέτοια ενημέρωση, εμείς νομίζαμε ότι όλα ήταν καλά ενώ ο κορονοϊός έβραζε. Σαν να μην έφτανε αυτό, σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) και αφού πια η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, ακούσαμε κατά την προσευχή τη διεύθυνση να μας επιπλήττει κιόλας λέγοντας ότι εμείς φταίμε που πηγαίνουμε τα παιδιά μας άρρωστα για μάθημα. Κατά τη γνώμη μου οι διευθύνσεις στα σχολεία δεν είναι για να ψάχνουν να τα φορτώσουν στους γονείς, αλλά για να ενημερώνουν εγκαίρως τη σχολική κοινότητα πρώτα από όλα ότι υπάρχουν θετικά κρούσματα ώστε ο καθένας να κάνει τον προγραμματισμό του και όσο μπορεί να φυλάγεται. Στην περίπτωση του δικού μας σχολείου τέτοια ενημέρωση δεν υπήρξε, με συνέπεια τώρα εμείς οι γονείς να τρέχουμε και να μην προφταίνουμε με τα παιδιά μας».

Τι προβλέπει ο ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δεν έχει κάνει κάποιες νέες προβλέψεις με αφορμή την έναρξη της σχολικής περιόδου, καθώς αν κάποιος εκπαιδευτικός για παράδειγμα έχει οικογενειακό πρόσωπο θετικό στον κορονοϊό, συστήνεται να κάνει ο ίδιος rapid test κάθε μέρα και αν αυτό βγαίνει αρνητικό τότε μπορεί να πηγαίνει και χωρίς μάσκα στο σχολείο. 

Για τους εργαζόμενους γενικότερα αυτό που συστήνεται είναι και θετικοί στον κορονοϊό να βρεθούν, αν δεν έχουν συμπτώματα να πηγαίνουν στην εργασία τους φορώντας μάσκα, χωρίς κάποιες ημέρες καραντίνας, παρά μόνο στην περίπτωση των συμπτωμάτων. Την ίδια ώρα δεν έχουν εκδοθεί και νέα επικαιροποιημένα μέτρα για τα σχολεία που να ισχύουν για την φετινή σχολική περίοδο. Με αυτό το δεδομένο, δηλαδή αποφυγή λήψης ούτε των στοιχειωδών μέτρων, όπως είναι η χρήση της μάσκας, τα σχολεία είναι ευάλωτα φέτος το χειμώνα απέναντι στον κορονοϊό, εκτός κι αν η έξαρση που παρατηρείται την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων αναγκάσει τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Παιδείας να προβούν σε νέες ανακοινώσεις και τροποποιήσεις.  

Ο Δημήτρης Βούλγαρης 

Πάντως ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Δημήτρης Βούλγαρης, με τον οποίο επικοινώνησαν χθες τα Νέα της Λέσβου ήταν σαφής και ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του, υπογραμμίζοντας ότι οι διευθυντές των σχολείων αρμοδιότητάς του πρέπει να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης της διασποράς στα σχολεία όταν διαπιστώνουν θετικά κρούσματα, καθώς το ζητούμενο είναι η αποτροπή της διασποράς.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση