Σαν να μην έφταναν τα κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων, που είναι μία σοβαρή νόσος όχι για τον άνθρωπο αλλά για την κτηνοτροφία, καθώς ακόμα και με ένα άρρωστο ζώο θανατώνεται ολόκληρο το κοπάδι, και η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, που έχει θέσει σε συναγερμό φέτος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κρούσματα καταρροϊκού πυρετού καταγράφηκαν στην περιοχή του Έβρου.
Το παραπάνω έρχεται πλέον να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την κτηνοτροφία το επόμενο διάστημα και τουλάχιστον μέχρι το χειμώνα για τον καταρροϊκό, που εξαλείφεται η σκνίπα, η οποία αποτελεί τον ξενιστή. Στην περίπτωση των νέων κρουσμάτων στον Έβρο αυτά διαπιστώνονται σε βοοειδή, καθώς είναι ο ορότυπος 3. Υπενθυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα είχε καταγραφεί ένα τέτοιο κρούσμα σε βοοειδές και στη Λέσβο και με άμεσες κινήσεις και μέτρα που εφάρμοσε η Περιφέρεια, μέσω της Κτηνιατρικής, το πρόβλημα περιορίστηκε σε μία εστία χωρίς να πάρει έκταση.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, η εξάπλωση αυτών των νόσων στην ηπειρωτική Ελλάδα παραπέμπει σε αντίθετη κατεύθυνση και σε κάθε περίπτωση, καθώς μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή αυτοκίνητα, εργαλεία και ζωοτροφές και έχουμε και κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στην Καβάλα από όπου γίνεται η τροφοδοσία στη Λέσβο και ζωοτροφών και εργαλείων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας παρά το ολιγάριθμο προσωπικό έχει επιβάλει μέτρα επιτηρώντας τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και από τις μέχρι τώρα εξελίξεις φαίνεται ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι το κρούσμα του καταρροϊκού πυρετού σε βοοειδές – μάρτυρα που είχε καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα δεν είχε συνέχεια, όπως και παλαιότερα ένα κρούσμα ευλογιάς στα δυτικά του νησιού μας περιορίστηκε σε αυτήν την εστία χωρίς να υπάρξει εξάπλωση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο διευθυντής Κτηνιατρικής, Στρατής Τσομπανέλλης, τόνισε ότι «σε μία περίοδο η οποία δεν είναι εύκολη για την κτηνοτροφία της χώρας μας λόγω αυτών των προβλημάτων, η υπηρεσία μας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ύπαιθρο και καλούμε σε επαγρύπνηση τους κτηνοτρόφους, έχοντας καταφέρει μέχρι τώρα να προστατεύσουμε τα κοπάδια με τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πλήγμα στην κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση στην οικονομία του τόπου. Φυσικά σε όλο αυτό το πλέγμα των μέτρων υπάρχουν αρμοδιότητες και σε άλλους φορείς στους οποίους εγκαίρως έχουμε επισημάνει με έγγραφα τις υποχρεώσεις τους».
«Διώχνουν» ζώα από τη Λέσβο
Σημειωτέον ότι μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης “άναψε το πράσινο φως” για την εξαγωγή ζώντων ζώων για εκτροφή από τη Λέσβο, πράγμα που σημαίνει ότι το Υπουργείο δεν θεωρεί την περιοχή μας «επίφοβη». Αυτό θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση ενός αριθμού ζώων μέσα από τα κοπάδια, πέραν φυσικά της βελτίωσης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων που θα τα διαθέσουν σε καλύτερες τιμές, εφόσον θα κατευθυνθούν για εκτροφή.