10 εκατ. για την αντιπυρική θωράκιση των δασών

Spread the love


  • Παρεμβάσεις και στην Βάστρια για την δημιουργία αντιπυρικών ζωών, τον καθαρισμό της βλάστησης, την συντήρηση των δασικών δρόμων και την τοποθέτηση υδατοδεξαμενών

Στην τελική ευθεία έχουν μπει τέσσερα μεγάλα και σημαντικά έργα που ανέλαβε να υλοποιήσει το 2024 η Διεύθυνση Δασών Λέσβου για την διαχείριση και την εξυγίανση των δασών του νησιού μας, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, με κύριο σκοπό την αντιπυρική θωράκιση. Πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των δασικών εκτάσεων από την Κράτηγο μέχρι την Πτερούντα, στην περιοχή της Βάστριας καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους, βάσει αιτημάτων που είχε καταθέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. 

Παράλληλα, αντιμετωπίστηκε σε σημαντικό βαθμό και το φαινόμενο της ξήρανσης των πεύκων που καταστρέφει τα δάση του νησιού μας, αφού έγιναν εκτεταμένες υλοτομήσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν δέντρα που είχαν προσβληθεί από το σκαθάρι.

 

Τα έργα

Το πρώτο έργο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, αφορά στην δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών σε επιλεγμένες θέσεις και συγκεκριμένα στην χερσόνησο της Αμαλής, την Αγιάσο, το Αμπελικό, την Μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, στην Καλλονή, τον Λαφιώνα, το Μεγαλοχώρι, τον Πετσοφά, τα Παράκοιλα, την Πτερούντα και στα αλσύλλια Άγρας και Άντισσας. Στο πλαίσιο της δημιουργίας των νέων αντιπυρικών ζωνών εκτελέστηκαν καθαρισμοί σε δρόμους και οικισμούς, συντήρηση των παλιών αντιπυρικών ζωνών και υλοτομήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση του φορτίου των επιβλαβών εντόμων για τα πευκοδάση. Παράλληλα δημιουργήθηκαν ζώνες προστασίας για να σταματήσει η προσβολή νέων δέντρων από το σκαθάρι.

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 3.181.000 ευρώ, αφορά στην συντήρηση δασικών δρόμων και υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών, στην δημιουργία ζωνών ασφαλείας 15 μέτρων εκατέρωθεν του εθνικού, επαρχιακού και δασικού οδικού δικτύου, στον καθαρισμό δασών, σε εξυγιαντικές υλοτομίες (λόγω της ασθένειας της νέκρωσης των πεύκων), στην μείωση της βιομάζας, στην καλλιέργεια συστάδων, στον καθαρισμό τάφρων, κλαδεύσεις, καθώς και αραιώσεις πυκνών δασικών εκτάσεων. Η συνολική έκταση όπου γίνονται οι παρεμβάσεις είναι 10.550 στρέμματα και συγκεκριμένα στο δάσος Πασπαλά, της Κρατήγου, το Τσαμλίκ, της Μεγάλης Λίμνης, των Θερμών Νερών στα Παράκοιλα, του Χριστού στην Πτερούντα, το Βούβαρι και τον Ριζώνα που έχει την μεγαλύτερη έκταση, 37.250 στρέμματα.

 

Στη Βάστρια

Στις αρχές του καλοκαιριού ξεκίνησε και η τρίτη παρέμβαση που ανέλαβε να υλοποιήσει το Δασαρχείο με χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για την δημιουργία αντιπυρικών ζωών, τον καθαρισμό της βλάστησης, την συντήρηση των δασικών δρόμων και την τοποθέτηση 15 μεγάλων υδατοδεξαμενών για τις ανάγκες πυρόσβεσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, στην περιοχή της Βάστριας, όπου κατασκευάζεται το νέο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων.

Τέλος, κατόπιν αιτημάτων της Αρχαιολογίας η Διεύθυνση Δασών έλαβε το ποσό των 210.000 ευρώ για τον καθαρισμό και την συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων στο Κάστρο Μυτιλήνης και στο Αρχαίο Θέατρο.

Η Διεύθυνση Δασών είχε υποβάλει πέρυσι τις προτάσεις της στο Υπουργείο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έργου που είχε αναλάβει στις καμένες εκτάσεις των Βατερών, όπου δημιουργήθηκαν κορμοφράγματα για την προστασία του εδάφους. Το έργο αυτό κόστισε 2 εκατ. ευρώ και όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Διευθυντής, Φώτης Kράλλης, η άρτια εκτέλεσή του έπεισε την ηγεσία του Υπουργείου για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας που επιδιώκει την αντιπυρική θωράκιση του νησιού μας, το οποίο έχει καταφέρει να προστατευτεί από μεγάλες πυρκαγιές που έχουν κατακάψει άλλες περιοχές. 

«Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας τα δάση και τα φυσικά οικοσυστήματα, τα οποία πρέπει να προστατεύονται για πολλούς και σημαντικούς λόγους. Η Λέσβος έχει υποστεί τις λιγότερες καταστροφές από πυρκαγιές και αυτό οφείλουμε να το διαφυλάξουμε τόσο εμείς ως Υπηρεσία, όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που διαχειρίζεται αυτά τα προγράμματα. Τα έργα αντιπυρικής θωράκισης έχουν άμεσα οφέλη και στην διαχείριση του φαινομένου των φλοιοφάγων εντόμων που έχει εμφανιστεί τα τελευταία 2 χρόνια. Παράλληλα όμως οφείλουν και οι πολίτες να διαφυλάξουν τον φυσικό πλούτο του νησιού για να έχουν αποτέλεσμα αυτά τα έργα, που εκτελούνται με γενναίες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστούν», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κράλλης.

Με τα προγράμματα αντιπυρικής προστασίας εξασφαλίστηκαν για όλη την χώρα πόροι συνολικού ύψους 363,9 εκατ. ευρώ για δράσεις καθαρισμού και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Τα προγράμματα έχουν ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και την υλοποίησή τους ανέλαβε το ΤΑΪΠΕΔ. Οι δράσεις πυροπροστασίας αφορούν συνολική έκταση περίπου 680.000 στρεμμάτων.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση