Τη Δευτέρα θα μιλήσει ο μητροπολίτης Ιάκωβος

Spread the love

 Ποιος να το φανταζόταν μετά από τόσες δεκαετίες ότι τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης θα έχαναν τη διαχείριση των δύο μεγάλων κοιμητηρίων της Μυτιλήνης, του Αγίου Παντελεήμονα και της Αγίας Κυριακής, καθώς και οι ναοί όλα τα άλλα κοιμητήρια που διαχειρίζεται η εκκλησία εντός των ορίων του Δήμου, όπως είναι τα νεκροταφεία της Βαρειάς και γενικότερα στα νοτιόχωρα. 

Κι όμως μια αψυχολόγητη ενέργεια του ιερέα της ενορίας της Χρυσομαλλούσας ήταν αρκετή για να “ανάψει το φυτίλι”, ώστε ο πρώην Βουλευτής, Γιάννης Ζερδελής, με αφορμή την εκταφή της μητέρας τους, με τον αδελφό του Δημήτρη να στραφούν νομικά κατά του ιερέα και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, προκαλώντας όλη αυτήν την αναταραχή, ζητώντας από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα να εφαρμόσει το νόμο, που δεν είναι άλλος από το πέρασμα της διαχείρισης των κοιμητηρίων στο Δήμο. 

Όλες αυτές οι καταιγιστικές εξελίξεις που έφεραν με διαδοχικά ρεπορτάζ τους στις 4 και στις 9 Σεπτεμβρίου πρώτα τα Νέα της Λέσβου ανατρέπουν μια παγιωμένη κατάσταση, κάτι για το οποίο ουδείς θα φανταζόταν ότι μπορούσε να συμβεί και μάλιστα ότι τα Φιλανθρωπικά θα καλούνταν να πληρώσουν ένα τόσο βαρύ τίμημα από τους χειρισμούς ενός ιερέα, για τον οποίο μάλιστα – σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας μας – είχε λάβει προειδοποίηση προ ενός έτους περίπου στενός συνεργάτης του μητροπολίτη Ιακώβου, αλλά την αγνόησε.

Ο Δήμος καλοβλέπει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς από τα δύο μεγάλα κοιμητήρια τα έσοδα είναι σημαντικά και παρότι θα ακολουθήσει μία πολιτική χαμηλότερων κοστολογήσεων σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι αυτά τα έσοδα θα αποτελέσουν ξεχωριστό κεφάλαιο για τα ταμεία του, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται τα δύο νεκροταφεία που έχουν και μεγάλες ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας.

Την ίδια ώρα η πλευρά των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων μελετά πώς θα μπορέσει να καθυστερήσει όλη αυτή τη διαδικασία, ενώ ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος, αναμένεται να τοποθετηθεί για πρώτη φορά και να εκφράσει τις απόψεις του στη διοίκηση των Φιλανθρωπικών, η οποία θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του το απόγευμα της Δευτέρας. Μέσα από αυτήν την συνεδρίαση ο δεσπότης θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του για το πώς πρόκειται να κινηθούν τα Φιλανθρωπικά καταστήματα, αν και ήδη το κλίμα στη Μητρόπολη είναι αρκετά βαρύ, δεδομένου ότι η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και δεν αφήνει περιθώρια.

Ωστόσο για τα δύο μεγάλα κοιμητήρια της Μυτιλήνης, που τα διαχειρίζονται, έχουν το «πάτημα» των ιδιόκτητων χώρων, εντός των οποίων βρίσκονται τα νεκροταφεία. Με άλλα λόγια ένα σενάριο θα μπορούσε να είναι να πάρει τη διαχείριση των νεκροταφείων ο Δήμος και να πληρώνει κάποιο ενοίκιο αν αυτό προβλέπεται στα Φιλανθρωπικά για την χρήση των χώρων. Κατά κάποιο τρόπο θα αποτελέσει ένα έσοδο, όλα αυτά όμως είναι σενάρια αν δεν κάνει γνωστές τις προθέσεις του ο Σεβασμιώτατος στη διοίκηση των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων. 

Τι λέει η Αρχιεπισκοπή

Σημειωτέον ότι ο πρώην βουλευτής, Γιάννης Ζερδελής, φέρεται να βρίσκεται σε επικοινωνία με αξιωματούχο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος τού έχει ξεκαθαρίσει την σύμφωνη γνώμη του με τα όσα ο ίδιος ισχυρίζεται, δηλαδή ότι η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και προβλέπεται διαχείριση των κοιμητηρίων από τους Δήμους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο ερώτημα του κ. Ζερδελή αν έχει ενημερωθεί η Μητρόπολη Μυτιλήνης γι’ αυτό το δεδομένο από την αρχιεπισκοπή, η απάντηση που έλαβε είναι «ναι, η μητρόπολη πρόσφατα ενημερώθηκε για τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος ως προς την διαχείριση των κοιμητηρίων από την αυτοδιοίκηση»!

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι τα περιθώρια αντίστασης των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης είναι μηδαμινά και οι όποιες νομικές ενέργειες γίνουν, ενδεχομένως να καθυστερήσουν τη μετάβαση στο νέο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο ο διαχειριστής των κοιμητηρίων θα είναι ο Δήμος. Την ίδια ώρα, πάντως, κοιμητήρια διαχειρίζονται εκκλησίες και σε περιοχές ορίων του Δήμου Δυτικής Λέσβου, χωρίς ωστόσο να έχει τεθεί θέμα διαχείρισής τους από το Δήμο, αν και όσο θα προχωρήσει σε επίπεδο Δήμου Μυτιλήνης μια τέτοια μετάβαση, είναι προφανές ότι θα ανοίξει το δρόμο για να αλλάξει το καθεστώς και στη Δυτική Λέσβο.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση