Βαρύ το κλίμα στα Φιλανθρωπικά

Το κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα 
Spread the love


Δεν ανέτρεψαν, χθες, στο Εφετείο τις καταδικαστικές ποινές για τη διαχείριση του κοιμητηρίου του Αγίου Παντελεήμονα τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, αν και μειώθηκαν οι ποινές από τους 18 μήνες που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα σε βάρος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης και ενός στελέχους των Φιλανθρωπικών, που είχε τη διαχείριση, σε 12 μήνες με αναστολή. 

Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση που είχε προκαλέσει ακόμα και την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για την οποία “είχαν καθίσει στο σκαμνί” και οι 14 μαρμαράδες, που εκ περιτροπής αναλάμβαναν με συγκεκριμένα κοστολόγια την κατασκευή των ταφικών μνημείων. Αν και οι μαρμαράδες  είχαν αθωωθεί πρωτόδικα, το βάρος έπεσε στον Σεβασμιώτατο τυπικά ως πρόεδρο των Φιλανθρωπικών και στο στέλεχος των Φιλανθρωπικών που είχε τη διαχείριση.

Να θυμίσουμε ότι η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία Μυτιλήνης, που ξεκίνησε έρευνα μετά από μηνυτήρια αναφορά συγγενή νεκρού, που αρνήθηκε να ακολουθήσει υποδείξεις για ορισμό μαρμαροτεχνίτη με συγκεκριμένο κοστολόγιο από τα Φιλανθρωπικά και προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Αυτός είναι και ο λόγος που ενεπλάκη η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία να θυμίσουμε ότι είχε επιβάλει πρόστιμο της τάξης των 15.612€ στα Φιλανθρωπικά και από 50€ σε κάθε μαρμαροτεχνίτη για “σύσταση καρτέλ” (ενιαίες τιμές) στην κατασκευή τάφων.

Από το 2007

Η ενιαία τιμολογιακή πολιτική ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα το 2007 (και επεκτάθηκε αργότερα στην Αγία Κυριακή), σύμφωνα με τα Φιλανθρωπικά, μετά από αιτήματα επαγγελματιών του κλάδου της κατεργασίας μαρμάρου, καθώς κάποιοι δήλωναν ότι έχουν αποκλειστεί από αυτές τις κατασκευές στα δύο νεκροταφεία και ότι δεν έχουν επαγγελματικό αντικείμενο, καταγγέλλοντας ότι άλλοι είχαν καθημερινή απασχόληση. 

Με άλλα λόγια τα Φιλανθρωπικά επικαλούνταν ότι αναγκάστηκαν να παίξουν το ρόλο της διαιτησίας, επιβάλλοντας την εκ περιτροπής απασχόληση όλων των μαρμαροτεχνιτών και τις ενιαίες τιμές για να μην υπάρχουν παράπονα μεταξύ τους.

Ωστόσο οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν έγιναν δεκτοί ούτε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, πολύ, δε, περισσότερο από τη δικαιοσύνη, η οποία αν και έριξε “στα μαλακά” τους επαγγελματίες του μαρμάρου επέβαλε τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό ανασταλτικές μεν ποινές, πλην όμως τσουχτερές! Κάτι το οποίο δεν ήταν αναμενόμενο από νομικούς κύκλους της Λέσβου, ειδικά για τον Σεβασμιώτατο, η εμπλοκή του οποίου ήταν καθαρά τυπική καθώς η διαχείριση γινόταν από τα στελέχη.

Βαρύ το κλίμα στα Φιλανθρωπικά

Μέχρι χθες δεν είχε γίνει γνωστό αν τα Φιλανθρωπικά θα συνεχίσουν με αίτηση αναίρεσης και στον Άρειο Πάγο για την αθωότητα του Σεβασμιώτατου. Την ίδια ώρα όμως τόσο η χθεσινή απόφαση όσο και γενικότερα το ζήτημα που έχει τεθεί για τη διαχείριση των νεκροταφείων των Φιλανθρωπικών από το Δήμο έχει βαρύνει το κλίμα στα Φιλανθρωπικά. 

Μάλιστα προς τούτο ίσως να μην είναι καθόλου τυχαία η ματαίωση της κατά τα άλλα προγραμματισμένης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης υπό την προεδρία του δεσπότη. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα στις 18:00, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις επί διάφορων ζητημάτων. Ωστόσο ματαιώθηκε ώρες πριν τις 18:00 με το αιτιολογικό της έλλειψης απαρτίας, όπως αναφέρθηκε. Τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν οι εξελίξεις αναφορικά με την διαχείριση των νεκροταφείων, που ανέδειξαν πρώτα τα Νέα της Λέσβου με δημοσιεύματά τους από τις 4 Σεπτεμβρίου. 

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η δίκη γίνεται χωρίς την παρουσία του Σεβασμιώτατου, ο οποίος εκπροσωπείται από δικηγόρο.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση