Ελεύθερα για σφαγή τα αιγοπρόβατα  

Spread the love

 

Άρση των απαγορεύσεων των μετακινήσεων ζώντων αιγοπροβάτων για σφαγή για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια, καθώς απέδωσαν τα αναμενόμενα οι παρασκηνιακές επαφές που έγιναν τις προηγούμενες μέρες με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με αφορμή την κινητοποίηση κτηνοτρόφων της Λήμνου, οι οποίοι δημιούργησαν μπλόκα ζητώντας να δοθεί η δυνατότητα να ανοίξει το νησί για να διαθέσουν τα κοπάδια τους προς σφαγή. 

Επί της ουσίας ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, υπέβαλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την εισήγηση του Διευθυντή Κτηνιατρικής, Στρατή Τσομπανέλλη, μέσω της οποίας τεκμηριωνόταν ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν κλειστά τα νησιά, κάτι που υποστήριξε μετά σε επικοινωνίες που είχε με τον Υπουργό, Κώστα Τσιάρα, ο βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, που είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν θετικά και άλλες περιοχές.

 Ο Χαράλαμπος Αθανασίου

 Όπως είπε ο κ. Αθανασίου στα Νέα της Λέσβου «είχα πει όταν συνομιλούσα με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στη Λήμνο ότι σε 48 ώρες θα είχαμε την άρση των περιορισμών και το καταφέραμε καθώς βρήκαμε σύμμαχο τον Υπουργό κ. Κώστα Τσιάρα, ο οποίος φυσικά βασίστηκε στην απόλυτα τεκμηριωμένη υπηρεσιακή εισήγηση από την Περιφέρεια και με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να φτάσουμε άμεσα σε λύση και να ικανοποιήσουμε και αυτό το αίτημα των κτηνοτρόφων μας και θα έχουμε να πούμε και άλλα το επόμενο διάστημα».

 Ο Κώστας Μουτζούρης

 Από την δική του πλευρά ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ότι «από την πρώτη μέρα που ο λαός του Βορείου Αιγαίου με τίμησε στη θέση του Περιφερειάρχη όχι μόνο τώρα, αλλά και στην προηγούμενη θητεία μου, μαζί με τους συνεργάτες μου βρεθήκαμε και βρισκόμαστε κοντά στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Η αγροτική οικονομία είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γι’ αυτή την εξέλιξη για τους κτηνοτρόφους μας, που όπως είναι αναμενόμενο επηρεάζει ευεργετικά και άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Όπως γράφει η απόφαση, «κατ’ εξαίρεση πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις προς σφαγή εντός και μεταξύ των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας. Επίσης επιτρέπεται η μετακίνηση των ζώντων ζώων των  ευαίσθητων ειδών για αναπαραγωγή και πάχυνση από την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου κατ’ εφαρμογή των οριζόμενων του άρθρου 8 της ΥΑ 1499/224272 (ΦΕΚ Β΄5510/03.10.2024) Πρόγραμμα επιτήρησης λοίμωξης από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων (ορότυποι 1-24), μέτρα επί υποψίας και επιβεβαίωσης του νοσήματος, μετακινήσεις ζώων ευαίσθητων ειδών».

Οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται, μετά από κλινική εξέταση 24 ώρες πριν τη μετακίνηση των ζώων από τις κτηνιατρικές αρχές, με μεταφορικά μέσα και μόνο, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις και με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).  Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Για περισσότερες πληροφορίες για την πρόληψη και αποτροπή της νόσου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται: 

-Για την Δ/νση  Κτηνιατρικής Λέσβου στα  τηλέφωνα  2251047427 και 2251042236

-Για το Τμήμα Κτηνιατρικής Λήμνου στο τηλέφωνο 2254022302.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση