- Για πρώτη φορά μέσα από τα ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου έρχεται στο προσκήνιο το αίτημα του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου
- Άμεση αντίδραση μετά το πρωτοσέλιδο των Νέων της Λέσβου και από τον Βουλευτή Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, με ερώτηση προς τον Υπουργό
Δεκτικό στις εκκλήσεις των κατοίκων και ασθενών της Λέσβου ακούσαμε πράγματι χθες τον Υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, παραμονή της άφιξής του στη Μυτιλήνη, την οποία επισκέπτεται για τέταρτη συνεχή φορά στην τρέχουσα θητεία του στο Υπουργείο Υγείας.
Παρά το πιεσμένο πρόγραμμά του, εν μέσω πολλαπλών τηλεφωνημάτων, ραντεβού, και της «αυτοψίας» στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας, που είχε πραγματοποιήσει λίγη ώρα πριν με τον πρωθυπουργό, ο Άδωνις Γεωργιάδης δέχτηκε να συζητήσει για τα Νέα της Λέσβου ένα αίτημα χρόνιο μεν για το νησί, αλλά για τον ίδιο γνωστό κατά το πρόσφατο διάστημα. Ειδικά από τότε που σε τόνο δραματικό, αλλά με παρρησία, τού το έθεσε live στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής ανασφάλιστη καρκινοπαθής από τη Λέσβο.
Το αίτημα αφορά στην εξυπηρέτηση 2.000 ασθενών με κακοήθη νοσήματα, και των διαρκώς αυξανόμενων νέων ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, ώστε να μπορούν να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες στο νησί. Μετά την δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού κέντρου στη Ρόδο – το οποίο είναι η αλήθεια, αγωνιζόταν επί 30 χρόνια να επιτύχει ο αείμνηστος καθηγητής Καρδιολογίας, πρώην Υπουργός Υγείας, Δημήτρης Κρεμαστινός – το αίτημα αναζωπυρώθηκε από φορείς και πάσχοντες και για τη Λέσβο, κυρίως λόγω νησιωτικότητας.
Πρωτίστως η αιτία είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, που αναγκάζονται με το ακριβό αεροπορικό εισιτήριο να μεταβούν στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες, ή με το πλοίο της γραμμής με ταξίδι 12 και 14 ωρών, γεγονός που τους εξοντώνει σωματικά πριν υποβληθούν στην επίπονη για τις αντοχές του οργανισμού τους θεραπεία. Στις μέρες μας όμως η εξόντωση είναι και οικονομική, καθώς τα έξοδα γίνονται μήνα με το μήνα δυσβάσταχτα, για όσες ημέρες οι ασθενείς παραμένουν για ακτινοθεραπείες στην πρωτεύουσα. Τόσο για τους ανασφάλιστους ασθενείς, αλλά και για τους ασφαλισμένους που αποζημιώνονται (μετά από μήνες) από τον ΕΟΠΥΥ για έξοδα μετακίνησης και (με μικρή αποζημίωση) για διαμονή.
Ο Υπουργός είχε αποκλείσει κατ’ αρχήν την ανάληψη της όποιας πρωτοβουλίας για Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο στη Λέσβο. «Δεν υπάρχει περίπτωση», μας επανέλαβε και στη χθεσινή συνομιλία μας, εξηγώντας ότι το Ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου το προχώρησε ο ίδιος ως ένα εγχείρημα δύσκολο, αλλά χρόνιο, που καλύπτει όμως πληθυσμιακά περισσότερους από 160.000 κατοίκους, αν συνυπολογίσει κανείς με την Ρόδο και την Κω. Η Λέσβος, όπως μας απάντησε, έχει το ήμισυ του πληθυσμού. Επιμείναμε στις ερωτήσεις, επικαλούμενοι ότι πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας, νησί ακριτικό, κυρίως όμως ότι η Λέσβος διαθέτει ακτοπλοϊκή σύνδεση με την άγονη γραμμή, και έτσι με ταξίδι λίγων ωρών, θα καθίστανται εύκολα προσβάσιμες οι ακτινοθεραπείες για ασθενείς από τη Χίο, τη Σάμο, τα Ψαρά, τις Οινούσσες, τον Άγιο Ευστράτιο και την Ικαρία. Θέσαμε, δηλαδή το αίτημα για ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.
«Είναι πολύ μεγάλη επένδυση», σημείωσε ο υπουργός, και εξήγησε ότι θα χρειαστεί, πρώτα από όλα καινούργιο κτίριο. Πράγματι, το κτίριο που στεγάζει ένα Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο είναι ειδικών και αυστηρών προδιαγραφών, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας από τις ακτινοβολίες. Έτσι και στη Ρόδο το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο θα καταλαμβάνει μία έκταση 1.370 τ.μ., και κατασκευάζεται βάσει εγκεκριμένης κτιριολογικής μελέτης με Απόφαση του Υπουργείου Υγείας, αρχιτεκτονικής μελέτης εγκεκριμένης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, επιπλέον, βάσει στατικής μελέτης εγκεκριμένης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και βάσει μελέτης ακτινοπροστασίας εγκεκριμένης από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Ωστόσο δεν είναι τυχαίο ότι κατόπιν της ανάδειξης του θέματος κατά τις προηγούμενες ημέρες από τα Νέα της Λέσβου, χθες ο γιατρός στο επάγγελμα, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Λέσβου, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με τίτλο «Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ακτινοθεραπευτικού κέντρου στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης – Φάρος ελπίδας για τους καρκινοπαθείς ολόκληρου του Βορείου Αιγαίου». Ο κ. Παρασκευαΐδης τονίζει στην ερώτησή του ότι σε ετήσια βάση, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης καλείται να περιθάλψει περίπου 2.000 παλιούς και νέους ασθενείς με νεοπλασματικές νόσους (παραθέτοντας ότι το 2021, το Βοστάνειο Νοσοκομείο κατέγραψε 160 νέους ασθενείς με καρκίνο, ενώ το 2023 ο αριθμός αυξήθηκε στους 280) και θέτει ζήτημα κάλυψης, αν κάτι τέτοιο ευοδωθεί, ολοκλήρου του πληθυσμού του Βορείου Αιγαίου.
«Ομιλώ», γράφει στην ερώτηση ο κ. Παρασκευαΐδης, «κυρίως για τους ανώνυμους και τους φτωχούς αρρώστους. Διότι αυτοί δεν έχουν χρήματα να έρθουν να μείνουν στην Αθήνα ή σε άλλη πόλη ή να πληρώσουν οτιδήποτε για να τύχουν ακτινοθεραπείας». Επισημαίνει, δε, ο βουλευτής, κλείνοντας την ερώτηση, ότι «χρήματα υπάρχουν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αναλυτικότερα, διαφαίνεται πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο “έργο ζωής” από το ΕΣΠΑ για την υγεία, αφού ο συνολικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και έχει το περιθώριο υπερδέσμευσης έως το τέλος του 2025».
Ο κύριος Γεωργιάδης στη συζήτηση μαζί μας ήταν ήδη ενήμερος για την ερώτηση, παρόλο που είχε κατατεθεί μόλις λίγες ώρες πριν. Τού μεταφέραμε το αίτημα φορέων και εκπροσώπων των καρκινοπαθών Λέσβου, να προχωρήσει η προμήθεια για το Βοστάνειο της Μυτιλήνης γραμμικού επιταχυντή. Οι σύγχρονοι γραμμικοί επιταχυντές παρέχουν υψηλής ποιότητας εξελιγμένη ακτινοθεραπεία, καθοδηγούμενη από καθημερινή επιβεβαίωση της σωστής θέσης του στόχου και των υγιών οργάνων, εξασφαλίζοντας θεραπεία ακριβείας για τον ασθενή στη μάχη κατά του καρκίνου, καθώς η θεραπευτική ομάδα παρακολουθεί real time και καταγράφει ακριβώς την περιοχή που ακτινοβολείται.
Ο υπουργός Υγείας έδειξε εν τέλει να συναινεί ότι το αίτημα ίσως έχει βάση, «αν δεχθεί να το εντάξει», όπως μας είπε, στο ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ΕΣΠΑ 2021-2027) της Περιφέρειας Β. Αιγαίου ο Περιφερειάρχης. «Αν ενταχθεί η αγορά του γραμμικού επιταχυντή στο ΠΕΠ θα υπογράψω. Χρειάζονται δυο υπογραφές, του Περιφερειάρχη και του Υπουργού», μας δήλωσε.
Είναι βέβαιο ότι στην δέσμευση αυτή του κ. Γεωργιάδη συνέβαλε καθοριστικά η εμπιστοσύνη προς την ευθυκρισία και την ακαδημαϊκή ιδιότητα του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, που εξετάζει ενδελεχώς, δράσεις, έργα και επενδύσεις για το Βόρειο Αιγαίο, με τεχνοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια «ακριβείας».