Τραγική φιγούρα… ετών 13 

Spread the love

 

 Ένα 13χρονο παιδί, ένα κορίτσι τραγική φιγούρα πολύτεκνης οικογένειας, η διαβίωση του οποίου στο οικογενειακό περιβάλλον έχει προκαλέσει τα αντανακλαστικά ευσυνείδητων συγχωριανών της που προσέφυγαν με καταγγελίες στο Χαμόγελο του Παιδιού, ώστε να υπάρξει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, κατήγγειλε στην αστυνομία δύο συγχωριανούς της ότι την βίασαν την περίοδο του Αυγούστου. Τραγική ειρωνεία, αν οι αρμόδιες αρχές είχαν επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά στην ειδοποίηση που είχαν από το Χαμόγελο του Παιδιού, η 13χρονη θα είχε γλιτώσει το βιασμό που καταγγέλλει ότι υπέστη.

Σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια της 13χρονης, οι δυο καταγγελλόμενοι βιντεοσκόπησαν την πράξη τους και πραγματοποίησαν την απειλή τους αναρτώντας το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (το οποίο ουδείς εκτός δικαστικών αρχών έχει δει ως τώρα), προκαλώντας κλονισμό στο παιδί, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση χαπιών, καθώς κατά τους γονείς της επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή της. Η 13χρονη ανάρτησε και φωτογραφία από την νοσηλεία της μέσα από το νοσοκομείο στον προσωπικό της λογαριασμό, από όπου κατάλαβαν οι φίλοι της ότι κάτι συνέβαινε και το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις. 

Μετά την εισαγωγή του κοριτσιού στο νοσοκομείο την περασμένη Τετάρτη, η οικογένεια κατέθεσε μήνυση κατά ενός 20χρονου και ενός 21χρονου, που καταγγέλλονται ως βιαστές της. Ωστόσο η Εισαγγελία Μυτιλήνης χειρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή το συγκεκριμένο θέμα αναθέτοντας τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην αστυνομία, η οποία μόλις χθες έστειλε κλήσεις στον 20χρονο και στον 21χρονο να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα, προκειμένου να εξεταστούν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ ταυτόχρονα καλούνται μέχρι το Σάββατο να δώσουν ανωμοτί κατάθεση στην αστυνομία. 

Αυτό σημαίνει ότι είναι εν δυνάμει κατηγορούμενοι ανάλογα με τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η αστυνομία. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η μήνυση σε βάρος τους αφορά κακουργηματικό κατηγορητήριο για βιασμό ανηλίκου από ενηλίκους και στην καλύτερη περίπτωση αν το πρώτο δεν αποδειχτεί για γενετήσια πράξη με ανήλικη.  Η μήνυση κατατέθηκε εκτός ορίων αυτοφώρου καθώς όμως πρόκειται για κακούργημα, σε αυτές τις διαδικασίες, ειδικά όταν πρόκειται για βιασμό και πόσο μάλλον ανήλικου παιδιού, ο Εισαγγελέας εκδίδει ένταλμα σύλληψης  και οι συλληφθέντες οδηγούνται στη δικαιοσύνη. 

Στην προκειμένη περίπτωση η υπόθεση μέχρι χθες εξελισσόταν σε άλλο επίπεδο απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς και για να ακολουθείται αυτή η οδός από τη δικαιοσύνη πιθανώς να μην έχει μέχρι τώρα όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να “δέσει” τον 20χρονο και τον 21χρονο

Οι δικηγόροι 

Οι δικηγόροι των δυο κατηγορουμένων, που είναι ο Χρήστος Δαγγιέλης και ο Πανάγος Κουφέλος δηλώνουν την αθωότητα των πελατών τους, τονίζοντας ότι δεν έχουν δει μέχρι τώρα το βίντεο περιμένοντας να πάρουν στα χέρια τους τη δικογραφία. Όπως ανέφερε στα Νέα της Λέσβου ο δικηγόρος του ενός εκ των κατηγορουμένων, ο Χρήστος Δαγγιέλης «οι δύο νέοι αλλά εγώ θα τοποθετηθώ περισσότερο για τον πελάτη μου, δηλώνουν ότι καμία επαφή δεν είχαν με την καταγγέλλουσα, πολύ δε, περισσότερο βίντεο μαζί της. Οι καταγγελίες δεν έχουν υπόβαθρο. Κληθήκαμε σήμερα (σ.σ. χθες) να δώσουμε τα κινητά τηλέφωνα στην αστυνομία και τα παραδώσαμε, ενώ θα καταθέσουμε ανωμοτί, όπως μας ζητήθηκε, έχοντας όλα εκείνα τα στοιχεία για να τεκμηριώσουμε κατά απόλυτο τρόπο την αθωότητά μας».  

Την υπεράσπιση της 13χρονης έχει αναλάβει ο δικηγόρος, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο οποίος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικότερα αφού πάρει στα χέρια του τη δικογραφία σημειώνοντας στην εφημερίδα μας ότι δεν έχει δει κάποιο βίντεο ακόμα και περιμένει από τη δικαιοσύνη. Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου: «Η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να ρίξει φως σε αυτή την υπόθεση. Δεν έχω πάρει ακόμα στα χέρια μου τη δικογραφία, ούτε έχω στη διάθεσή μου το βίντεο. Αυτά τα ερευνούν οι αρχές και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα ώστε να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα».

Τι λένε στο χωριό 

Στο χωριό της 13χρονης η πολύτεκνη οικογένεια είναι γνωστή για τα οικονομικά της προβλήματα και λόγω αυτών των προβλημάτων τα προηγούμενα χρόνια είχαν κόψει και το ηλεκτρικό στο σπίτι και έγιναν προσπάθειες και επανασυνδέθηκε με παρέμβαση φορέων. Σύμφωνα με κατοίκους στο χωριό, το παιδί δεν είχε την απαιτούμενη εποπτεία. Υπ’ αυτήν την έννοια κάθε παιδί γίνεται εύκολος στόχος στις ορέξεις κάθε επιτήδειου. Αυτός ενδεχομένως ήταν και ο λόγος που κάποιοι χωριανοί του παιδιού, ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι, που έβλεπαν ότι η ανήλικη δεν είναι παρά μια τραγική φιγούρα, προχώρησαν σε καταγγελία στο Χαμόγελο του Παιδιού ζητώντας βοήθεια για τη 13χρονη, καθώς όπως ανέφεραν διαβίωνε σε κακοποιητικό περιβάλλον

Η ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού εκδόθηκε μεν με αφορμή τα δημοσιεύματα για βιασμό της 13χρονης, ωστόσο διαβάζοντας κανείς το περιεχόμενο διαπιστώνει την τραγική αυτή φιγούρα πριν ακόμα την ημερομηνία που η ίδια καταγγέλλει ότι τη βίασαν. Έχει μάλιστα σημασία να τονιστεί ότι το Χαμόγελο του Παιδιού επισημαίνει ότι ενημέρωσε αρμόδιες αρχές της Λέσβου για να διερευνηθεί το οικογενειακό κακοποιητικό περιβάλλον, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι ότι περίπου 3 μήνες μετά την παρέμβαση του Χαμόγελου του Παιδιού, αντί να υπάρξει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας στη 13χρονη, το παιδί έφτασε στα πρόθυρα να δώσει τέλος στη ζωή του.

Η ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού μετά τη δημοσιότητα για την 13χρονη αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το Εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενημερώνει αναφορικά με την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 13χρονης στη Μυτιλήνη, από ενήλικες το περασμένο καλοκαίρι.

Στις 17/07/2024 λάβαμε κλήση στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» από ευαισθητοποιημένο πολίτη που ανέφερε πιθανή κακοποιητική συμπεριφορά μέσα στην οικογένεια και συγκεκριμένα έγινε αναφορά σε περιστατικό κακοποίησης τόσο σωματικής όσο και λεκτικής προς τη 13χρονη.

Στις 18/07/2024 ο Οργανισμός ενημέρωσε εγγράφως τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές της περιοχής, για διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας.

Στις 14/10/2024 το Εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση του Οργανισμού ενημερώθηκε από δημοσιεύματα για σεξουαλική κακοποίηση 13χρονης από δύο ενήλικες τον περασμένο Αύγουστο, οι οποίοι βιντεοσκόπησαν τις πράξεις τους και τις κοινοποίησαν σε τρίτους μέσω του διαδικτύου.

Επικοινωνήσαμε με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό και να υποστηρίξουμε τόσο την ανήλικη αλλά και γενικότερα την οικογένεια.

Το Χαμόγελο του Παιδιού σημειώνει πως αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και παράνομης μαγνητοσκόπησης, της ανήλικης 13χρονης στη Μυτιλήνη, το Εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση του Οργανισμού δεν έχει λάβει κάποια σχετική αναφορά και η υπόθεση βρίσκεται σε προανακριτικό στάδιο.

Το Χαμόγελο του Παιδιού παρέχει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του και βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί και ενήλικα που έχει πέσει θύμα σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης, παραμέλησης κ.ά. στην Ελλάδα με την ίδια ένταση και μεθοδικότητα με στόχο την ολιστική στήριξη.

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί θύμα βίας καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056».

Στο CyberTipLine Hellas μπορείτε να κάνετε online την αναφορά σας, ανώνυμα, για κάθε παιδί που παραβιάζονται τα δικαιώματά του.

Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116 111»», αναφέρει καταλήγοντας το Χαμόγελο του Παιδιού δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα αυτής της υπόθεσης, που επί του παρόντος διερευνάται.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση