Σε ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία του Πειραιά, το Πασαλιμάνι, που επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από την Αττική, όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου αναδείχθηκαν και κατέκτησαν τον ουρανίσκο των προσερχομένων. Στην έκθεση “PIRAEUS TASTE FAIR 2024”, που διοργανώθηκε από το Δήμο Πειραιά, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε με γευσιγνωστικές δοκιμές και κεράσματα σε ένα μεγάλο περίπτερο 63 τ.μ. με αιγαιοπελαγίτικο αέρα, ποικιλίες, γεύσεις και μυρωδιές.
Στο πλέον προνομιακό σημείο, ακριβώς μπροστά από το εμβληματικό ρολόι στο Πασαλιμάνι, η γαστρονομία της Λέσβου και τα διαμάντια της λεσβιακής γης, τα τοπικά μας προϊόντα, δοκιμάστηκαν, μαγειρεύτηκαν, παρουσιάστηκαν και πωλήθηκαν επί δεκαημέρου σε χιλιάδες ενθουσιώδεις επισκέπτες.
Η έκθεση με τα εκλεκτά προϊόντα από 57 παραγωγικές επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ήταν ανοιχτή στο κοινό για 10 ημέρες (με ωράριο λειτουργίας από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ.), με ελεύθερη είσοδο. Στο περίπτερο του Βορείου Αιγαίου φιλοξενήθηκαν εντελώς δωρεάν πολλοί παραγωγοί τοπικών προϊόντων με δικό τους ατομικό stand. Πραγματοποιούσαν λιανικές πωλήσεις, ενώ είχε προβλεφθεί και ειδικά διαμορφωμένος χώρος φιλοξενίας ασυνόδευτων προϊόντων για διαφήμιση και προωθητικές ενέργειες. Δεκάδες εθελοντές από τον τόπο μας στελέχωσαν το περίπτερο.
Δόθηκε παράλληλα η δυνατότητα να συμμετάσχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις & παραγωγοί από κάθε γωνιά της χώρας, που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, να ενημερώσουν για τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματά τους και να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες με επαγγελματίες του κλάδου, όπως και να προβούν σε άμεσες λιανικές πωλήσεις.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο κεντρικό stage μαγειρικής και σε καθημερινή βάση, διεξάγονταν live cookings με την επιμέλεια των φοιτητών του τμήματος μαγειρικής του “Ι.Ε.Κ. ΑΛΦΑ” και υπό την καθοδήγηση του executive chef Σαράντου Παπαδόπουλου. Οι παραγωγοί του Βορείου Αιγαίου που φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο της Περιφέρειας Β. Αιγαίου παρoυσίαζαν τα προϊόντα τους τη στιγμή του cooking show, ενώ λανσάριζαν τα εκλεκτά τους brands διαδραστικά, την ώρα που αυτά μαγειρεύονταν και δοκιμάζονταν από το κοινό.
Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε και η κεντρική γαστρονομική εκδήλωση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, την οποία επιμελήθηκε η executive chef από το Βόρειο Αιγαίο Τζένη – Ιωάννα Παλαιολόγου, που περιλάμβανε τέσσερις συνταγές μαγειρικής από τα νησιά.
Τα 4 πιάτα – προτάσεις, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν κυρίως τα προϊόντα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση, ήταν: α) Δροσερή σαλάτα, με ασπρομύτικο Λήμνου, λαχανικά εποχής και βότανα Ικαρίας, β) νησιώτικοι ρεβυθοκεφτέδες, με γαρίδες, ούζο & ντιπ γιαουρτιού με ταχίνι, μέλι και κουρκουμά, γ) τραχανώτο με λαχανικά & λουκάνικο Λέσβου, και δ) “μαστιχίτο” με βάση το λικέρ μαστίχας Χίου.
Το οργανωτικό πλαίσιο και το γενικό συντονισμό είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου, Νίκος Νύκτας. Την οργάνωση της αποστολής και της παρουσίας των επιχειρήσεων, είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Περιφέρειας, Πάνος Πίτσιος, ενώ το περίπτερο πλαισίωσαν όλες τις ημέρες της έκθεσης οι εθελόντριες & εθελοντές από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, Καλλιρρόη Βασιλείου, Χρυσάνθη Καλλονιάτη, Ευστρατία Καραγιώργη, Μερόπη Καψιμάλη, Καλλιόπη Κουτσαβλή, Σταμάτης Σπιθουράκης, Μαριόρα Τσιώτου – Βακαλούμη και Καίτη Φούσκα.
Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, με την ολοκλήρωση της συμμετοχής της Περιφέρειας στη 10ήμερη γαστρονομική έκθεση του Δήμου Πειραιά “PIRAEUS TASTE FAIR 2024”, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη παρουσία των νησιών και κυρίως για την θερμή ανταπόκριση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στα κεράσματα από τη Λέσβο και όλα τα νησιά της Περιφέρειας.