Η ευλογιά προ των πυλών και… “ευλογούν τα γένια τους”

Spread the love

Νέο περιορισμό, 10ήμερο, επέβαλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από χθες στις μετακινήσεις μικρών μηρυκαστικών στα σφαγεία της χώρας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποτρέψει ή έστω να περιορίσει τη μετάδοση της ευλογιάς, η οποία μαίνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το Υπουργείο όχι μόνο τρέχει πανικόβλητο, αλλά συνάμα δείχνει εντελώς αδύναμο να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή κατάσταση.  

Αποξενωμένοι… 

Η εκτός ελέγχου ευλογιά στην Ελλάδα τροφοδοτήθηκε από την αποξένωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από την ελληνική περιφέρεια τα τελευταία χρόνια, καθώς η Αθήνα παρακολουθούσε με απάθεια τα προβλήματα και τις εξελίξεις στην ύπαιθρο, χωρίς επί της ουσίας να σταθεί δίπλα στις Περιφέρειες για τα θέματα της κτηνοτροφίας και την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Αλλά και για άλλα θέματα που πλήττουν τον κτηνοτροφικό κλάδο, όπως είναι η διαχείριση των βοσκοτόπων που δεν έχουν διευθετηθεί ακόμα, ενώ η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της μια ολόκληρη πενταετία, επιλέγοντας να παίξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου πετώντας «το μπαλάκι» στις Περιφέρειες, τις οποίες ούτε καν χρηματοδότησε για να εκπονήσουν τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. 

Αυτό ενδεχομένως αποτυπώνει την γενικότερη κυβερνητική στάση έναντι της υπαίθρου, η οποία είναι αποξενωμένη από τα προβλήματα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν τις ηγεσίες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διαδέχονται η μία την άλλη (έχουν αλλάξει 5 Υπουργοί σε 5 χρόνια), όπως και οι διοικήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όμως οι προκαταβολές των επιδοτήσεων δεν δόθηκαν 16 Οκτωβρίου φέτος, όπως έπρεπε, και θα δοθούν τέλος Οκτωβρίου ή Νοέμβριο.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Η ανακοίνωση του Υπουργείου εκδόθηκε μετά από σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε ο Υπουργός, Κώστας Τσιάρας, με τους Περιφερειάρχες και άλλους παράγοντες και  η οποία αναφέρει: 

«Αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία. 

Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ. και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών». Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία  και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών-μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα. 

Τονίζεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Από τη μεριά του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζοντας την επικοινωνιακή τακτική να «εύλογά τα γένια του» και με την νέα ηγεσία, υπό τον Κώστα Τσιάρα, φρόντισε μαζί με τη δήλωση που διανεμήθηκε στους συντάκτες του αγροτικού ρεπορτάζ να επισημανθεί ότι… λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ο υπουργός ανέβαλε ολόκληρο ταξίδι που είχε προγραμματίσει για το Μαρόκο!

Το περσινό κρούσμα 

Την ίδια ώρα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου έχει στην αρμοδιότητά της μεγάλη έκταση και διάσπαρτη κτηνοτροφική δραστηριότητα στον τόπο μας, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων για τους μόλις 7 κτηνιάτρους που υπηρετούν στην εν λόγω υπηρεσία, οι οποίοι συνεργάζονται και με τους κτηνιάτρους εκτροφής για να μπορούν να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα και να προλάβουν τα χειρότερα. 

Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι την ίδια περίοδο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές είχε καταγραφεί κρούσμα ευλογιάς στην Ερεσό, ωστόσο η Κτηνιατρική κατάφερε να περιορίσει τη νόσο στο ένα μόνο κρούσμα και αυτό ήταν σημαντικό, όπως φάνηκε με την πάροδο των μηνών που μεσολάβησαν, καθώς ο τόπος μας επί του παρόντος παραμένει εκτός του κάδρου της ευλογιάς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο χρόνος δεν μετρά αντίστροφα για να περάσει η ευλογιά και στα νησιά, όσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρά τα μεγάλα λόγια συνεχίζει τη μη επιβολή πρόσθετων προληπτικών μέτρων εκτός από τις μετακινήσεις των κοπαδιών.


ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Ομοσπονδία: «Θα ξανασυναντηθούμε στο δρόμο του αγώνα»

Μετά από τη συγκέντρωση έξω από το Επιμελητήριο Λέσβου κατά τη μετάβαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, για να μιλήσει στην ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το απόγευμα της Δευτέρας, χθες, με καθυστέρηση δύο ημερών η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων έδωσε στην δημοσιότητα ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα ξανασυναντηθούν στο δρόμο του αγώνα καθώς τα λόγια που ακούστηκαν στην ημερίδα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

«Η αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι πόροι που διατίθενται μέσω του Εθνικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, δεν παρέχουν καμιά άμεση στήριξη στη μικρομεσαία αγροτιά. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι υπεύθυνη για τη σημερινή συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και το στραγγαλισμό των αγροτών μας», τονίζει η Ομοσπονδία. Και συνεχίζει: «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική με τις αναθεωρημένες ιδέες και οδηγίες της είναι αυτή που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με τα εμπόδια που βάζει στους βιοπαλαιστές, μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους». 

Η Ομοσπονδία ζητά άμεσα μέτρα στήριξης, απλά και ρεαλιστικά. Μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, μέτρα ανακούφισης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής π.χ. τεχνικά έργα για τη λειψυδρία. Επίσης ζητά άμεσα αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που θα συμπεριλαμβάνει και θα αποζημιώνει στο ακέραιο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από σύγχρονες ζωονόσους και επικίνδυνους μύκητες διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του. Στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Στελέχωση των Υπηρεσιών για να βρίσκονται δίπλα στον παραγωγό. 

«Η Ομοσπονδία ήταν, είναι και θα είναι μπροστάρης στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων που βάζει το αγροτικό κίνημα και καλεί όλους να συσπειρωθούν, να δυναμώσουν τους αγροτικούς συλλόγους του νησιού γιατί όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ελπίδα και νόημα στον αγώνα μας, για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στις δουλειές μας, στη γη μας, για να μπορούμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα για το λαό που θα τα προμηθεύεται φτηνά και εμείς να ζούμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας.

Σύντομα θα ξανασυναντηθούμε στο δρόμο του αγώνα», υπογραμμίζει καταλήγοντας η Ομοσπονδία.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση