Υποστήριξη βρεφών – νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς

Spread the love

  •  Ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης θα υποβάλλει πρόταση για να ενταχθεί στην πιλοτική εφαρμογή του σε 100 δομές όλης της χώρας

Έτοιμος να υποβάλλει πρόταση για να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα καθιέρωσης ενός ολοκληρωμένου παιδαγωγικού πλαισίου στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς είναι ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου. Πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και η αρμόδια Υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, υπέγραψε με τον Πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, Σταμάτη Αγγελόπουλο, προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση και υλοποίηση, με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του νέου παιδαγωγικού πλαισίου, που θα εφαρμόζουν οι Βρεφικοί και οι Παιδικοί σταθμοί στα παιδιά ηλικίας έως και 4 ετών.  

Η Υπουργός είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο νησί μας και στην συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Σπανός.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Σπανός, «από την πρώτη ημέρα της θητείας μας μέχρι σήμερα επιδιώκουμε την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζουμε την πρότασή μας για να ενταχθούμε σε αυτό το νέο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στους Παιδικούς Σταθμούς με σκοπό την υποστήριξη των παιδιών σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία και φυσικά των νέων γονέων. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 100 δομές και γι’ αυτό προσπαθούμε να καταθέσουμε έναν ολοκληρωμένο φάκελο που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ένταξης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σπανός.

Στόχος του νέου παιδαγωγικού πλαισίου είναι η ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί σταθμοί και η συνεχιζόμενη επιμόρφωση των παιδαγωγών, ώστε να υποστηριχθούν τα παιδιά και οι οικογένειές τους στα 4 πρώτα πιο κρίσιμα χρόνια για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσα στο νέο παιδαγωγικό πλαίσιο θα υπάρχει και μέριμνα για εξειδικευμένο υλικό ενημέρωσης προς τους γονείς ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα την ανάπτυξη των παιδιών τους.

Μετά την εκπόνηση του παιδαγωγικού πλαισίου, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά, από το β’ εξάμηνο του 2025, σε περίπου 100 δομές σε όλη την χώρα, αφού ολοκληρωθεί η επιμόρφωση των παιδαγωγών τους με ειδικά σεμινάρια. Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του Προγράμματος, το σχετικό παιδαγωγικό υλικό θα διανεμηθεί και στους περίπου 3.000 Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς της χώρας, ώστε να ακολουθήσει η πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί.

Πέραν αυτών, άμεσος στόχος του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι η ίδρυση ενός φορέα, ο οποίος θα έχει σαν σκοπό την συνεχή επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας, δηλαδή του παιδαγωγικού προσωπικού των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών. Μέχρι σήμερα, οι παιδαγωγοί πρώιμης παιδικής ηλικίας μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών τους δεν είχαν πρόσβαση σε θεσμική διαδικασία επαγγελματικής υποστήριξης και ανάπτυξης. Στόχος του φορέα θα είναι η ενίσχυση και βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των παιδαγωγών που εργάζονται με παιδιά έως 4 ετών. Παράλληλα, ο φορέας θα είναι υπεύθυνος για την επικαιροποίηση και διαρκή βελτίωση του παιδαγωγικού και υποστηρικτικού έργου που παρέχεται στους Παιδικούς Σταθμούς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, εφαρμόζει για πρώτη φορά ένα στρατηγικό σχέδιο δράσεων, οι οποίες έχουν σαν στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης των μικρών παιδιών, με επίκεντρο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί, ένας από τους κύριους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών προσχολικής αγωγής και φροντίδας, ώστε να υποστηριχθεί η πολύπλευρη και ολιστική ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 2 μηνών έως και 4 ετών. 

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση