Δύο πυροσβεστικά σκάφη στο Β. Αιγαίο

Spread the love

  • Υπεγράφησαν οι πρώτες συμβάσεις από τον Υπουργό, Β. Κικίλια και προβλέπεται η διάθεση ενός σκάφους στη Λέσβο και ενός στη Σάμο

Στην προμήθεια πυροσβεστικών και διασωστικών σκαφών μέσω του προγράμματος “Αιγίς” προχωρά το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενισχύσει το Πυροσβεστικό Σώμα και τις κατά τόπους Υπηρεσίες. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, υπέγραψε τις πρώτες συμβάσεις, παρουσία του Υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος – Αντιστράτηγου, Θεόδωρου Βάγια. Στην Περιφερειακή Διοίκηση Βορείου Αιγαίου πρόκειται να διατεθούν δύο πυροσβεστικά σκάφη, ένα στη Λέσβο και ένα στη Σάμο.

Η προμήθεια, συνολικής αξίας άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει μεγάλα σκάφη, ικανά να επιχειρούν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες έως και 9 μποφόρ, καθώς και μικρότερα σκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές και πλημμύρες. Μέχρι σήμερα η Πυροσβεστική δεν διέθετε πλωτά μέσα, αν και είναι απαραίτητα για τον πλήρη εξοπλισμό της κι αυτό φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα και σε τοπικό επίπεδο. 

Με βάρκα η μεταφορά πυροσβεστών στη βραχονησίδα

Άγνωστο πώς και από ποιον, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε βραχονησίδα στην Καλλονή, απέναντι από την Αποθήκα, όπου υπάρχει και ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Μη διαθέτοντας μέσο προσέγγισης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε το Λιμενικό Σώμα, το οποίο με τη σειρά του απευθύνθηκε σε ιδιώτη – ιδιοκτήτη βάρκας, ο οποίος μετέφερε πέντε στελέχη της ΕΜΟΔΕ στη βραχονησίδα για την κατάσβεση της φωτιάς. Στο παρελθόν έχουν προκύψει κι άλλα ανάλογα περιστατικά όπου απαιτήθηκε η συνδρομή σκάφους, ενώ με την προμήθεια των πλωτών μέσων από το Υπουργείο θα καλύπτεται και η μεταφορά προσωπικού για επιχειρησιακές ανάγκες, όπως π.χ. από τη Μυτιλήνη στη Χίο και αντίστροφα, καθώς επίσης η πυροπροστασία στις μαρίνες.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε τη σημασία του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος με σύγχρονα μέσα: «Το “Αιγίς” είναι ακριβώς αυτή η δυνατότητα να εξοπλίσουμε το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία και τις δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας με τα μέσα που θα τους επιτρέψουν να κάνουν τη δουλειά τους. Τα διασωστικά – πυροσβεστικά σκάφη που θα μπορούν να ταξιδέψουν έως 9 μποφόρ είναι απαραίτητα, καθώς συχνά οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη συνδρομή του Λιμενικού. Είναι πλέον κοινός τόπος ότι οι μετεωρολόγοι μας ενημερώνουν πως και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου δεν θα έχουμε βροχές. Είμαστε σε έξι μήνες ανομβρίας. Το Πυροσβεστικό Σώμα, οι εθελοντές μας, οι δασοκομάντος και τα υπόλοιπα σώματα δοκιμάζονται στα όρια των αντοχών τους. Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, το γεγονός ότι έχουμε 20% λιγότερες καμένες εκτάσεις από το μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας, με τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος – Αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας, αναφερόμενος στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση δήλωσε πως επιβάλλεται «να τροποποιήσουμε το σχεδιασμό μας, αλλά και να παραλάβουμε νέα μέσα προκειμένου να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής. Έτσι και η σύμβαση με τα σημερινά μέσα δίνει τη δυνατότητα να ενδυναμωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός. Με τα μέσα αυτά θα ενισχυθεί επιχειρησιακά το Πυροσβεστικό Σώμα, θα διατεθούν σε ειδικούς λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς, ειδικές μονάδες της ΕΜΑΚ καταστροφών και θα χρησιμεύσουν και για πυρόσβεση και για διάσωση και για μεταφορά πυροσβεστών σε νησιωτικές και όχι μόνο περιοχές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πυροσβεστικά μέσα θα συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στη βελτιστοποίηση της απόκρισης για τη διάσωση, εκκένωση και μεταφορά τραυματιών – ασθενών, στην ανάπτυξη θαλάσσιων επιχειρήσεων που θα διευκολύνουν και θα συμβάλουν στο έργο και την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, στην από θαλάσσης μεταφορά Πεζοπόρων Τμημάτων ή και οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και άλλων επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων (ΕΚΑΒ κ.λπ.), όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, καθώς και στη μεταφορά προσωπικού, υλικών και μέσων για την περίθαλψη πληγέντων.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση