Απογοητευμένοι γονείς, αγανακτισμένοι και ανάστατοι καθηγητές, και μαθητές “έξω από τα νερά” και τα μαθήματά τους, έφτασαν χθες στην αίθουσα του Δικαστηρίου για την εκδίκαση της χορήγησης προσωρινής διαταγής εν όψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν οι γονείς των μαθητών για την κατάργηση της κατεύθυνσης των ανθρωπιστικών σπουδών της Γ΄ τάξης του 3ου ΓΕΛ.
Ο συνήγορος των γονέων, Στράτος Πέτρου, μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών κατήγγειλε ότι η πλευρά του Δημοσίου έφτασε στο αδιανόητο σημείο να πει ότι «η παροχή παιδείας στο Λύκειο δεν είναι υποχρεωτική»! Ο ίδιος εξέφρασε την απελπισία του και ως γονέας, για την ξεκάθαρα τεχνοκρατική, αλλά καθόλου “παιδαγωγική” προσέγγιση του εξορθολογισμού του σχολικού προγράμματος, όπως εκφράστηκε από τους εκπροσώπους του Δημοσίου, κατά την ακροαματική διαδικασία. Για ένα ολόκληρο ακροατήριο από γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν εκεί, τίποτε δεν μπορούσε να προσεγγίσει την ουσία της διαμαρτυρίας που γενναία στη Λέσβο έφερε τους μαθητές μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα μέχρι την πόρτα των Δικαστηρίων. Όλοι ένιωσαν ότι οι εκπρόσωποι του Δημοσίου δεν καταλάβαιναν καν τις δυσκολίες, αντιθέτως θεωρούσαν πολύ απλό το να μετεγγραφούν στο 4ο ΓΕΛ ή σε άλλο σχολείο οι μαθητές, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τα μαθήματά τους στις Ανθρωπιστικές σπουδές και να δώσουν πανελλήνιες.
«Ήρθαν με φωτογραφίες να μας δείξουν πού είναι το κυλικείο που είναι κοινό, τα 30 σκαλιά που χωρίζουν τα δύο κτίρια, ότι οι καθηγητές είναι κοινοί… συνεπώς και ότι μπορούσε να είχε γίνει και συνδιδασκαλία, όπως υποστήριζαν», δήλωσε απεγνωσμένος, εκ μέρους των γονέων, ο γιατρός Γιώργος Θεοδοσίου, καταγγέλλοντας ότι αρνούνταν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου να δείξουν κατανόηση για το ότι τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν συνολική μετεγγραφή, αλλάζοντας ολόκληρο το σχολικό περιβάλλον μαζί και τους συμμαθητές και καθηγητές τους.
Ως μάρτυρας στα ασφαλιστικά κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, Κώστας Ντουράκης. Μάταια η πλευρά των εκπαιδευτικών επεδίωξε να εκθέσει στην έδρα το γιατί το μέτρο της κατάργησης του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι μέτρο μη παιδαγωγικό. Όπως δήλωσε, δεν υπάρχει κανένα παιδαγωγικό κριτήριο για να μην εγκριθεί μια κατεύθυνση των 8 ανθρώπων. Είναι ενδιαφέρον ότι με την πλευρά των γονέων, μαθητών και καθηγητών κατέθεσαν θετικές τις εισηγήσεις τους και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τίμος Θεοφανέλλης για να λειτουργήσει το Τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών του 3ου ΓΕΛ.
Η απόφαση αναμένεται αύριο και πρόκειται να κρίνει πολλά. Αν δικαιώσει τους μαθητές, θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλά σχολεία της επικράτειας. Φόβοι εκφράζονται ωστόσο, για “σκιά πολιτικής κατεύθυνσης” που αναμφίβολα συνδέεται με την υπόθεση, αφού η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τους γονείς του 3ου ΓΕΛ Λέσβου τίθεται ενάντια στο μεγαλεπήβολο “εκσυγχρονισμό” και εξορθολογισμό του Υπουργείου.