Άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, το Παράρτημα Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, εκπροσώπους των συναρμόδιων Υπηρεσιών και εθελοντές, στο πλαίσιο της πρακτικής εκπαίδευσης της Ομάδας διαχείρισης αυτών των περιστατικών. Αυτή ήταν η 15η συνεχή χρονιά που διεξάγεται η άσκηση, η οποία έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και σε πραγματικά συμβάντα στο λιμάνι της Μυτιλήνης κατά το παρελθόν. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Παναγιώτης Τακτικός.
Στο πρώτο μέρος της εκπαίδευσης έγινε η παρουσίαση του εξοπλισμού αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης που διαθέτει το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου στο εμπορικό λιμάνι, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η άσκηση απέναντι από το ξενοδοχείο “Blue Sea”, με τη χρήση πλωτού φράγματος και την αγκυροβόλησή του. Εκπαιδευτής ήταν ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, που όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει στενή συνεργασία τόσο με το Λιμενικό Ταμείο όσο και με τους εθελοντές της ΕΟΔ, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.
Το Λιμενικό Ταμείο εφαρμόζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο προβλέπει την κατάλληλη οργάνωση για αυτοδύναμη αντιμετώπιση των πιθανότερων περιστατικών ρύπανσης από διαφυγή πετρελαίου στη θάλασσα. Διαθέτει αντιρρυπαντικό εξοπλισμό στα λιμάνια Μυτιλήνης, Περάματος, Πέτρας και Σιγρίου. Παράλληλα, έχει συγκροτήσει Ομάδα αντιρρύπανσης από εθελοντές.
Η επιθεώρηση του εξοπλισμού και η εκπαίδευση της Ομάδας γίνονται σε τακτική βάση προκειμένου να διασφαλίζεται ο ικανοποιητικός βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας. Στόχος της οργάνωσης του Λιμενικού Ταμείου είναι η αντιμετώπιση ενός περιστατικού ρύπανσης από πετρέλαιο σε πρώτο χρόνο γιατί όταν μια πετρελαιοκηλίδα εξαπλωθεί έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και την οικονομική ζωή του τόπου, ενώ η απορρύπανση γίνεται πολύ δαπανηρή.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Παναγιώτης Τακτικός, «αυτή η άσκηση γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και θεωρώ ότι ως φορέας έχουμε εξασφαλίσει αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη διαχείριση τέτοιου είδους συμβάντων στις περιοχές ευθύνης μας. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζουν οι εθελοντές που συμμετέχουν στην Ομάδα και χρησιμοποιούν αυτόν τον εξοπλισμό για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης».