Αντιμέτωπη με την ευλογιά βρίσκεται η Λέσβος καθώς επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες από το εργαστηριακό αποτέλεσμα στην αιμοληψία σε ζώο εκτροφής στα Δάφια. Οι έλεγχοι συνεχίζονται εντατικά ενω οι επίσημες ανακοινώσεις από την Περιφέρεια αναφερουν:
Σε συνέχεια της 7-11-2024 έκθεσης δοκιμών του Εργαστηρίου Ιολογίας σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώνεται η μόλυνση της εκτροφής προβάτων στην περιοχή Δάφια Καλλονής του Δήμου Δυτικής Λέσβου, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε Λέσβου λαμβάνοντας υπόψη την με αριθμό1747/386028/18-12-2023 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για τη καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του Π.Δ. 138/1995 Α΄ 88» (ΦΕΚ 7121/Β/18-12-2023.) και το κανονισμό (ΕΕ) 2020/687 της Επιτροπής επιβάλει τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης και την εκρίζωση της ζωονόσου της Ευλογιάς του Προβάτου τα οποία είναι :
- H απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου των ζώντων ζώων, των μη εδωδίμων προϊόντων των ευαίσθητων ειδών.
- Η απαγόρευση αγοραπωλησιών των αιγοπροβάτων στη Π.Ε Λέσβου.
- Η απαγόρευση όλων των μετακινήσεων αιγοπροβάτων εντός της Π.Ε Λέσβου με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.
- Την απαγόρευση των μετακινήσεων αιγοπροβάτων με σκοπό την άμεση σφαγή σε όλη την επικράτεια της Π.Ε Λέσβου έως την ολοκλήρωση των κλινικών και επιδημιολογικών ελέγχων του συνόλου των εκτροφών από την Κτηνιατρική Υπηρεσία που βρίσκονται στις Ζώνες Προστασίας και Επιτήρησης που έχουν ορισθεί και είναι οι ακόλουθες:
ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ η οποία οριοθετείται από το Δ. Δ. Καλλονής, Δ. Κ. Δαφίων – Πετσοφά -Αλυκές, Δ.Κ .Κεράμι, Σκάλα Καλλονής ,Ιερά Μονή Λειμώνος, Κουκουβαγιές-Αχλαδιές, Παπιανά του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
ΖΩΝΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ η οποία οριοθετείται από Δ.Δ. Καλλονής, Δ.Δ. Στύψης, Δ.Δ. Σκουτάρου Δ.Δ. Φίλιας, Δ. Δ .Λαφιώνα , Δ..Δ. Υψηλομέτωπο, , Δ. Δ. Ανεμώτια, Δ .Δ. Παράκοιλα ,Δ.Δ. Αγία Παρασκευής ,Δ. Δ. Νάπης του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Το Τμήμα Υγείας Ζώων της Δ/νσης Κτηνιατρικής Λέσβου είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή της Νόσου της Ευλογιάς των προβάτων στα τηλέφωνα 2251047427 και 2251042236 .
Τι ισχύει για το γάλα και το κρέας
Λόγω των κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντά σε βασικά ερωτήματα που αφορούν μεταξύ άλλων το γάλα, το κρέας, όπως και τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα ζώα.
Ευλογιά των προβάτων
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Τα προληπτικά μέτρα έχουν στόχο την αποφυγή διασποράς από ζώο σε ζώο και την εκρίζωση της νόσου.
Τα μέτρα εφαρμόζονται και στις αίγες, καθώς αποτελούν φορείς μετάδοσης.
Ερωτήματα των καταναλωτών
Είναι ασφαλές το γάλα;
Ναι, το γάλα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης.
Είναι ασφαλές το κρέας;
Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά.
Συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα
– Δερματικές αλλοιώσεις: Κηλίδες και βλατίδες στο κεφάλι και στα άτριχα μέρη, που εξελίσσονται σε εφελκίδες.
– Άλλα συμπτώματα: Πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων, μείωση γαλακτοπαραγωγής, ανορεξία, κατάπτωση, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, σιελόρροια, πνευμονία.
Σε υποψία νόσησης:
Ενημερώστε άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Απομονώστε το άρρωστο ζώο και περιορίστε το κοπάδι.
Διαχείριση της νόσου
Ακολουθούμε το Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκρίζωση της νόσου:
Θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων στη μολυσμένη εκμετάλλευση.
Οριοθέτηση ζωνών προστασίας 3 χλμ και επιτήρησης 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
Καταβολή ενισχυμένης αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.