Τη δικαίωση των μακρόχρονων προσπαθειών του και την προσωπική του ικανοποίηση για την μόνιμη στέγαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος ευχαριστεί και συγχαίρει τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, για την πολιτική βούληση. «Επιτέλους, δρομολογούνται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των μελετών, και κατασκευής αυτού του σημαντικού έργου», υπογραμμίζει ο πρώην Υπουργός, ο οποίος θυμίζει ότι το αίτημα για την ίδρυση, και στη συνέχεια τη μόνιμη στέγαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου παρέμενε μη υλοποιήσιμο διότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση.
Πράγματι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στην επίσκεψή του στο νησί με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων της 112ης επετείου των Ελευθερίων της Λέσβου, επισκέφτηκε το Δικαστικό Μέγαρο, και ανακοίνωσε την κατασκευή κτιρίου, συνολικού εμβαδού 600 τετραγωνικών, που θα στεγάσει μόνιμα το Εφετείο. Το κτίριο, όπως ανακοινώθηκε, θα διαρθρώνεται σε ισόγειες αίθουσες και βοηθητικούς υπόγειους χώρους, έχει εξασφαλισθεί για την κατασκευή του η διαθεσιμότητα των πόρων και βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης της μελέτης. Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει την ικανοποίηση του δικηγορικού κόσμου, καθώς το Εφετείο αποκτά πλέον τις δικές του αίθουσες στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου.
Θυμίζουμε ότι μέχρι το 2011, που το Εφετείο Βορείου Αιγαίου δεν υπήρχε, δικηγόροι και πολίτες χρειαζόταν να μεταβαίνουν στη Σύρο με μέγιστη ταλαιπωρία, οικονομική, χρονική, αλλά και διαδικαστική ως προς τον τρόπο μετάβασής τους, ενώ η εκδίκαση των υποθέσεων χρόνιζε. Το αίτημα για ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου παρέμενε έτσι επί δεκαετίες άλυτο.
Επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου όντως, το 2011, παρακάμφθηκαν οι αντιδράσεις άλλων περιφερειών, όπως θυμίζει σήμερα ο Νίκος Σηφουνάκης και συντάχθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 28/2011 με το οποίο ιδρύθηκε το Εφετείο Βορείου Αιγαίου και φέρει την υπογραφή του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη (ΦΕΚ Α/80/13/4/2011)
Έτσι, στις 16 Σεπτεμβρίου 2011, το Εφετείο Βορείου Αιγαίου πρωτολειτούργησε, στεγαζόμενο στο κτίριο του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης.
Οι προσπάθειες για την εξεύρεση του χώρου μόνιμης στέγασής του ξεκίνησαν άμεσα, και ο πρώην υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, ως μέλος της τότε κυβέρνησης, Αν. Υπουργός ΥΠΕΚΑ, και έχοντας την ευθύνη του Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού, επιδόθηκε με θέρμη στην αναζήτηση λύσεων.
Η πρώτη επί τόπου αυτοψία, μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί ήδη από το 2011 με τη συμμετοχή της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ, της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Λέσβου του ΥΠΠΟ Μ. Δανιά και του Προέδρου της ‘’ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ’’, Πολιτικού Μηχανικού Βασίλειου Χανδακά.
Βάσει της διεξοδικής έρευνας που τότε είχε διεξαχθεί για την καλύτερη δυνατή λύση, ο χώρος κατασκευής του κτιρίου είχε προσδιοριστεί στο περίγραμμα των ερειπίων των παλαιών κτισμάτων που βρίσκονται στη δυτική πίσω πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης.
Η ‘’ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ’’ μάλιστα, από το 2013 είχε καταθέσει τα Αρχιτεκτονικά Σχέδια οικοδομήματος, τα οποία προέβλεπαν την κάλυψη όλων των αναγκαίων προδιαγραφών του Εφετείου, με τέσσερις εναλλακτικές σχεδιαστικά προτάσεις.
Ο Νίκος Σηφουνάκης επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι επί μια ολόκληρη δεκαετία, ο ίδιος μεριμνούσε με προσωπικές του επισκέψεις σε όλους τους Υπουργούς Δικαιοσύνης των κομμάτων που κυβέρνησαν από το 2013 έως το 2023, ώστε τα αντίγραφα της προμελέτης να τους παραδοθούν. «Δυστυχώς», καταλήγει ο πρώην υπουργός, «ουδείς είχε μεριμνήσει μέχρι τώρα, έστω κατ’ ελάχιστον για την περαίωση και ολοκλήρωση της μελέτης».