- Μη αναστρέψιμη θεωρούν τη ζημιά από την ανομβρία στον ελαιώνα τόσο οι ελαιοτριβείς, όσο και οι ελαιοπαραγωγοί
- Πετάχτηκε ποσότητα καρπού ελιάς από ελαιοτριβείο καθώς δεν μπορούσαν να τον επεξεργαστούν τα μηχανήματα
Άρον-άρον ραβδίζουν τις ελιές οι ελαιοπαραγωγοί στη Λέσβο προσπαθώντας να γλιτώσουν τα χειρότερα, καθώς παρά τις ελπίδες για βροχοπτώσεις οι βροχές δεν ήρθαν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και αυτό έχει ως συνέπεια η κατάσταση του καρπού σε αρκετές περιπτώσεις να είναι δραματική με τις ελιές να υπολείπονται σε μέγεθος, αφυδατωμένες και ζαρωμένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατάσταση που έχει περιέλθει ο καρπός χωρίς νερό είναι δύσκολο να γίνει η επεξεργασία του και στα ελαιοτριβεία, στους σπαστήρες και στους μαλακτήρες.
Μάλιστα έχουμε περίπτωση ελαιοτριβέα, ο οποίος έδωσε ποσότητα δικού του ελαιολάδου σε ελαιοπαραγωγό όταν διαπίστωσε ότι η ποσότητα που είχε μεταφέρει ο αγρότης στο ελαιοτριβείο ήταν σε πραγματικά άθλια κατάσταση και δεν μπορούσε να γίνει η επεξεργασία ούτε από τα μηχανήματα. Αυτό το επιβεβαίωσε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός, καθώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας σημείωσε: «Πράγματι σε αρκετές περιπτώσεις ο καρπός έχει περιέλθει σε τόσο άθλια κατάσταση που είναι δύσκολο ακόμα και τα μηχανήματα των ελαιοτριβείων μας να τον επεξεργαστούν.Υπήρξε περίπτωση που ναι, πράγματι, η ποσότητα του πολτού πετάχτηκε στην πυρήνα και δόθηκε στον αγρότη ελαιόλαδο από τη μονάδα καθώς υπήρχε φιλική σχέση».
Ο κ. Κατζανός επεσήμανε ότι «δυστυχώς φέτος θα χαθούν πολλά χρήματα από την οικονομία της Λέσβου καθώς οι αγρότες θα πάρουν λιγότερο από αυτό που τους αναλογεί από τα χωράφια τους και πολύ φοβάμαι ότι και τώρα να βρέξει είναι πια αργά, καθώς σκεφτείτε ότι θα χρειαστεί ένας μήνας ηλιοφάνειας για να μπορέσει να ελαιοποιηθεί το νερό και υπολογίστε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει και με θερμοκρασίες που δεν θα πρέπει να είναι κάτω των 15 βαθμών».
Τι χάνουν οι αγρότες
Σε μια χρονιά που δεν υπάρχει ούτε γλοιοσπόριο, ούτε δάκος, οι αγρότες χάνουν περίπου το 35% του ελαιολάδου που θα μπορούσαν να αντλήσουν από τον καρπό που οδηγούν στα ελαιοτριβεία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αυτή την περίοδο οι αποδόσεις κυμαίνονται για το κιλόμοδο (500 κιλά ελιές) στα 75 κιλά ελαιολάδου όταν υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε η απόδοση αυτή να ήταν 110 κιλά και 120 κιλά για την περίοδο που διανύουμε αν είχαμε τον Οκτώβριο βροχοπτώσεις.
Όπως δηλώνει στα Νέα της Λέσβου το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Βασίλης Κοκκινοφόρος «η ζημιά που έχει υποστεί φέτος ο ελαιώνας και κατ’ επέκταση το εισόδημα των αγροτών μας είναι υπολογίσιμη και μεγάλη και μη βλέπετε που έχουμε ελιές και αυτό δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, στο τέλος όταν θα γίνει το ταμείο για τον καθένα θα διαπιστώσουμε το πρόβλημα». Όπως εξήγησε ο κ. Κοκκινοφόρος στα Νέα της Λέσβου, επαναλαμβάνοντας μία φράση που είπε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας «για να δουλέψουμε την ελιά μέσα στα μηχανήματα είμαστε αναγκασμένοι να ρίχνουμε νερό, πράγμα που δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως δύσκολα δουλεύεται η πάστα στα μηχανήματα και γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να συμπληρώνουμε νερό για να μπορεί να γίνει η έκθλιψη».
Με τα μάτια των ελαιοπαραγωγών
Ελαιοπαραγωγοί που μιλούν στα Νέα της Λέσβου περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα τη φετινή εμπειρία από το μάζεμα της ελιάς, καθώς όπως λένε ο καρπός έχει περιέλθει σε πολύ άσχημη κατάσταση από την ανομβρία. Ο Παναγιώτης είναι ένας ελαιοπαραγωγός που από τα πρώτα ρεπορτάζ μας, που σημειώναμε ότι «μια βροχόπτωση μπορεί να μας σώσει», επέμενε σε επικοινωνίες που είχε με τα Νέα της Λέσβου ότι ήταν αργά για βροχή. Τώρα μας δείχνει τις ελιές από το χωράφι του στην περιοχή «Κουφόπετρα» στα Θέρμα (το χωράφι βρίσκεται σε υψόμετρο). Κοιτάζοντας κανείς μέσα στην παλάμη του ελαιοπαραγωγού τον καρπό η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, οι ελιές είναι ζαρωμένες θαρρείς και πρόκειται μόνο για τα κουκούτσια.
Λίγο καλύτερη η εικόνα στην περιοχή των Παρακοίλων όπου μαζεύει τις ελιές του ο Τρύφωνας, ο οποίος μας λέει ότι «τρέχουμε να μαζέψουμε τον καρπό γιατί αν αργήσουμε άλλο οι ελιές έχουν μαυρίσει και θα πέσουν και μετά θα έχουμε χάσει τα πάντα». Ο ίδιος εξηγώντας την κατάσταση του καρπού στο χωράφι του σημειώνει ότι «οι ελιές είναι αφυδατωμένες και είναι ζήτημα χρόνου ο πρώτος νοτιάς που θα επηρεάσει τη Λέσβο να προκαλέσει μαζική καρπόπτωση, καθώς και τα δέντρα φαίνονται αδύναμα να κρατήσουν πια τις ελιές μην έχοντας δυνάμεις τόσους μήνες διψασμένα μετά από ένα καλοκαίρι με συνεχόμενο καύσωνα», είπε δείχνοντάς μας ξερά τα κλαδιά και τα φύλλα στα δέντρα του χωραφιού του.
Το μόνο θετικό μέχρι τώρα είναι οι πολύ καλές οξύτητες, καθώς τα περισσότερα λάδια που παράγονται είναι μεταξύ 3 και 9 δέκατα, γεγονός που έστω και εν μέρει συμβάλλει στο να αντλήσουν από την πώληση αυτού του προϊόντος ένα πιο βελτιωμένο εισόδημα οι ελαιοπαραγωγοί, αν και η ζημιά από την απώλεια του λαδιού από τις μειωμένες αποδόσεις δεν καλύπτεται ούτε κατ’ ελάχιστο από τα ψιλά λάδια.