- “Στον αέρα” βρίσκονται οι 62 απασχολούμενοι με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών αφού ο Δήμος διαθέτει μόλις 40.000 ευρώ για την κάλυψη της μισθοδοσίας τους τον Δεκέμβριο
- Νέα 4μηνη προγραμματική σύμβαση υπογράφει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για 85 άτομα
“Μάγκωσε πάλι ο κασμάς” σε ό,τι αφορά τους εργολάβους που απασχολεί ο Δήμος Μυτιλήνης μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ, αφού το ταμείο δεν μπορεί να αντέξει την παράταση των συμβάσεων από δω και πέρα, αν δεν εξασφαλιστεί έκτακτη επιχορήγηση γι’ αυτό το σκοπό, όπως έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη η Δημοτική Αρχή. Τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των εργολάβων έχει μειωθεί σημαντικά, αφού από 93 συμβάσεις που υπήρχαν στις αρχές του έτους, σήμερα είναι ενεργές οι 62, αλλά ούτε κι αυτές θα μπορέσουν να συνεχιστούν το Δεκέμβριο με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Το ποσό που έχει στα χέρια του ο Δήμος μέχρι το τέλος του χρόνου είναι 40.000 ευρώ που επαρκούν μόλις για τον μισό αριθμό εργολάβων, περίπου 35 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν.
Από την αρχή της θητείας της η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε συνεχή “αγώνα δρόμου” με την υποβολή αιτημάτων έκτακτης επιχορήγησης στα συναρμόδια Υπουργεία, για να μην μείνουν αποδεκατισμένες οι Υπηρεσίες, ορισμένες εκ των οποίων στηρίζονται σε αυτές τις συμβάσεις που συνάπτονται μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ, όπως η Καθαριότητα. Επί Δημοτικής Αρχής Κύτελη το Υπουργείο Μετανάστευσης είχε χρηματοδοτήσει δύο φορές το Δήμο γι’ αυτό το σκοπό, την πρώτη με 1 εκατ. ευρώ και τη δεύτερη, το καλοκαίρι του 2023 με 700.000 ευρώ, που κάλυψαν για αρκετούς μήνες το κόστος της μισθοδοσίας. Από τον περασμένο Ιανουάριο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί καμία επιπλέον πίστωση για την οικονομική στήριξη του Δήμου, αν και έχουν υποβληθεί σχετικά προφορικά και έγγραφα αιτήματα κατ’ επανάληψη.
“Κόψε – ράψε”
Η τελευταία προγραμματική σύμβαση που έχει συνάψει ο Δήμος Μυτιλήνης μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ ισχύει έως και τις 31 Δεκεμβρίου και προβλέπει μέγιστο αριθμό απασχόλησης εργολάβων τους 83. Σήμερα απασχολούνται 62 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εργάτες, οδηγοί και χειριστές στον τομέα της Καθαριότητας και οι συμβάσεις τους λήγουν στις 30 Νοεμβρίου.
Το γεγονός αυτό προκαλεί και πάλι “πονοκέφαλο” στο Δήμο, αφού από την μία πλευρά χρειάζεται αυτά τα “χέρια” για τη στελέχωση των Υπηρεσιών του και δη της Καθαριότητας, αλλά από την άλλη δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρατείνει τις συμβάσεις.
Σε δυσχερή οικονομική θέση βρίσκεται και η ΔΕΔΑΠΑΛ, που αντιμετωπίζει υστέρηση εσόδων ύψους 206.000 ευρώ, όπως αποκαλύφθηκε πριν λίγους μήνες σε σχετική συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Για το λόγο αυτό, από τα 86 άτομα που απασχολούσε η Διοίκηση στον κεντρικό Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, στην Κλεφτόβιγλα, στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), στα οχήματα και στα γραφεία, έχουν μείνει 73 συμβασιούχοι, δηλαδή διακόπηκαν 13 συμβάσεις με σκοπό να μειωθούν οι δαπάνες έως το τέλος του χρόνου.
85 εργολάβοι στο Δήμο Δυτικής Λέσβου
Την ίδια ώρα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τις πιστώσεις που απαιτούνται για τους εργολάβους που απασχολεί μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ, αφού τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, αποφασίστηκε ομόφωνα η σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης με την Εταιρεία, που αφορά σε 85 άτομα. Η σύμβαση θα είναι 4μηνη, από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου και το ύψος της ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, για τους επόμενους 4 μήνες θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο 64 εργολάβοι καθαριότητας, 14 οδηγοί, δύο χειριστές, τρεις επόπτες καθαριότητας και δύο εργολάβοι τεχνικοί. Ο ακριβής προϋπολογισμός του κόστους παροχής των παραπάνω υπηρεσιών είναι 524.479 ευρώ.
Η νέα προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της ΔΕΔΑΠΑΛ αφορά στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη συλλογή και μεταφορά μέρους των σύμμεικτων απορριμμάτων, των ανακυκλώσιμων υλικών και τον ευπρεπισμό μέρους των κοινόχρηστων χώρων, πλατειών και οδών σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Τα σύμμεικτα απορρίμματα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Λέσβου και στους αντίστοιχους ΣΜΑ, ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.). Η κάλυψη των αναγκών του Δήμου γίνεται σε συνεννόηση, εποπτεία, καθοδήγηση και με τον έλεγχο των αρμόδιων οργάνων του Δήμου. Κάθε είδους προκύπτουσα δαπάνη (π.χ. υλικά καθαριότητας, ευπρεπισμού, διαφορές ασφαλιστικών εισφορών κλπ.) από την εκτέλεση του φυσικού αντικειμένου βαρύνει τον Δήμο.
Ο Δήμος θα διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό (απορριμματοφόρα, μηχανήματα έργου, καλαθοφόρα οχήματα κ.ά.) για την υλοποίηση των εργασιών της σύμβασης και παρέχει την έγκριση για το χειρισμό του από τους εργολάβους. Η διάθεση του εξοπλισμού και η χρήση του γίνεται από κοινού με τις Υπηρεσίες του Δήμου, ο οποίος αναλαμβάνει το κόστος συντήρησης – επισκευής, τα καύσιμα και όποιο άλλο έξοδο βαρύνει το συγκεκριμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και ευπρεπισμού του Δήμου κατά τη διάρκεια ισχύος της προγραμματικής σύμβασης.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιώργος Αλεξίου, «σκοπός της Εταιρείας είναι να στηρίζει και να βοηθά τους Δήμους στο δύσκολο έργο της Καθαριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Από κει και πέρα είναι θέμα και επιλογή των Δημάρχων ο αριθμός των απασχολούμενων και η κάλυψη της μισθοδοσίας τους».