Ανησυχητική είναι η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Υπουργείο Μετανάστευσης, καθώς αποχώρησε η γενική γραμματέας, Δήμητρα Λυγούρα, που είχε εκπροσωπήσει την κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λέσβο στον εορτασμό του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου. Αν και οι λόγοι της παραίτησης τυπικά ανακοινώθηκε ότι ήταν προσωπικοί, πληροφορίες μας από έγκυρες πηγές του Υπουργείου αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία θα ήθελε η κυρία Λυγούρα «να έχει επιδείξει μεγαλύτερη πυγμή» στις επαφές της με τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές αρχές, κατά τη διαχείριση της μίνι-κρίσης, που αυτό το διάστημα η χώρα διέρχεται στο μεταναστευτικό με το τοπίο της επόμενης ημέρας, που παραμένει άγνωστο.
Θυμίζουμε ότι προς την κυρία Λυγούρα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, είχε τονίσει «σε όλους τους τόνους, την άκαμπτη και σταθερή στάση της περιφερειακής αρχής στο θέμα των δομών σε Λέσβο και Χίο, και ιδιαίτερα στο θέμα της Βάστριας, την οποία χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή». Για το τελευταίο ζήτημα ουδεμία ανακοίνωση γίνεται επί του παρόντος από την κυβέρνηση, ενώ οι πληροφορίες των Νέων της Λέσβου αναφέρουν ότι η δομή ετοιμάζεται πυρετωδώς, είναι πλήρως εξοπλισμένη και αναμένεται, ίσως, να δεχθεί μετανάστες ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο.
Την ίδια ώρα, σε χθεσινές της δηλώσεις, η Υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, μίλησε χαρακτηριστικά για «ελαστικότητα» στη χωρητικότητα των δομών, δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι πρότινος ανακοινώσεις και του ίδιου του Υπουργού Μετανάστευσης, που ανέφεραν ότι περισσότερο του 50% της χωρητικότητας των δομών ανά την επικράτεια έχει ήδη καλυφθεί. Είναι γνώριμη σαφώς η έκφραση περί «ελαστικότητας», για τον πληθυσμό της Λέσβου, που έζησε οδυνηρά το τι σημαίνει ο όρος από την προηγούμενη περίοδο της έξαρσης της κρίσης, με την υπερφόρτωση σε εισερχόμενους μετανάστες της Μόριας και του Καρά-Τεπέ.
Στον Καρά-Τεπέ ήδη σήμερα, η τυπική χωρητικότητα των 3.700 ατόμων σχεδόν έχει πλησιασθεί, και ο αριθμός των διαμενόντων έχει υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το τέλος του καλοκαιριού. Όσο κι αν εκ μέρους της κυβέρνησης υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι τα νησιά θα παραμείνουν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, δηλαδή κέντρα διερχομένων προς την ενδοχώρα μεταναστών, είναι άγνωστο το πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα αν η κρίση στη Μέση Ανατολή φουντώσει περαιτέρω, και οι ροές αρχίσουν να αυξάνονται εκθετικά.
Η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, σε επικοινωνία της με τα Νέα της Λέσβου διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις της περί «ελαστικότητας» στη χωρητικότητα αφορούσαν στις δομές της ενδοχώρας και ότι «τα νησιά θα παραμείνουν κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και δεν θα επιβαρυνθούν με φιλοξενία μεταναστών», με βάση τα μέχρι στιγμής σχέδια. Το πόσο όμως στην πράξη θα επιβαρυνθούν τα νησιά μας εξαρτάται και πάλι από τον όγκο της αύξησης των ροών, ενώ κανείς μέχρι στιγμής δεν θίγει το θέμα Βάστρια σε κεντρικό επίπεδο κυβέρνησης.
Η κυρία Βούλτεψη μας θύμισε ότι και στο πρόγραμμα του Υπουργείου Μετανάστευσης “Ήλιος Plus” το οποίο αφορά στο ενταξιακό των μεταναστών, αν και ο Περιφερειάρχης κύριος Μουτζούρης το έχει υπογράψει, τα χρήματα αυτά έρχονται από το ΕΣΠΑ και αφορούν στην ένταξη των μεταναστών στις δομές της ενδοχώρας. «Τα νησιά δεν είναι για εγκατάσταση», τόνισε στα Νέα της Λέσβου η Σοφία Βούλτεψη, και ήταν σε αυτό κατηγορηματική. Δεν έκρυψε όμως την ανησυχία της για το τι μέλλει γενέσθαι, αποτυπώνοντας τη μεγάλη προετοιμασία που γίνεται σε κεντρικό επίπεδο από το Υπουργείο Μετανάστευσης για το ενδεχόμενο έξαρσης μιας κρίσης. Αυτά, την ώρα που, λίγα 24ωρα μόλις πριν, ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης, κατά το χαιρετισμό του στο συνέδριο των Περιφερειαρχών, επέμενε ότι για κάθε νησί το συμφωνηθέν είναι μία και μόνο δομή, και επανέλαβε ενώπιον υπουργών και περιφερειαρχών ότι «θα αντισταθούμε».