Μία εβδομάδα μετά το ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου την περασμένη Τρίτη στο οποίο σημειώναμε ότι ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, εκθέτει την κυβέρνηση με τη στάση του να ακυρώνει συνεχώς τα ραντεβού τα οποία κλείνουν για να τον συναντήσουν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και τα μέλη της Επιτροπής, που έχει συσταθεί για τα σοβαρά ζητήματα των λανθασμένων καταχωρήσεων των κτημάτων σε Μυτιλήνη και Γέρα, και χθες το μεσημέρι ο βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου ο κ. Κυρανάκης θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς και να συμμετέχει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 11:00 το πρωί, για τα ζητήματα του κτηματολογίου.
Επί της ουσίας πρόκειται για άλλη μια ακύρωση προγραμματισμένου ραντεβού για να τον συναντήσει η αντιπροσωπεία του Δήμου στην Αθήνα που είχε οριστικοποιηθεί για αύριο Πέμπτη, ωστόσο αυτή τη φορά η ακύρωση γίνεται για καλό σκοπό, καθώς θα έρθει ο ίδιος ο Υφυπουργός στη Μυτιλήνη και αυτό δίνει τη δυνατότητα στην περιοχή μας για ευρύτερη συμμετοχή στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, ώστε να τεθούν αναλυτικότερα τα ζητήματα που αφορούν το κτηματολόγιο και να αναζητηθούν λύσεις.
Το διακύβευμα
Τον Υφυπουργό θα συνοδεύσουν από την Αθήνα ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο, Στέλιος Σακαρέτσιος και υπηρεσιακά στελέχη, ενώ το διακύβευμα αυτής της συνάντησης δεν είναι άλλο από το να σωθούν χιλιάδες περιουσίες, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός διορθώσεων ή έχουν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη.
Μάλιστα ένας αριθμός από αυτούς τους ιδιοκτήτες συμμετείχαν στις διορθώσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η Κτηματολόγιο ανακοίνωσε το πιλοτικό πρόγραμμα διορθώσεων αρχές Ιουνίου λέγοντας ότι θα ενταχθούν 300 χωράφια σε πρώτη φάση και στη συνέχεια ότι αυτό θα διευρυνόταν, κάτι που δεν έγινε. Όμως μέχρι τώρα όχι διεύρυνση δεν φαίνεται να υπάρχει, αλλά ουσιαστικά τα 300 ακίνητα που έχουν επιλεγεί για να διορθωθούν βρίσκονται στην περιοχή της Γέρας, ενώ η Μυτιλήνη έχει μείνει εκτός νυμφώνος παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και σε αγροτικές περιοχές της πόλης σοβαρά προβλήματα.
Η μόνη λύση που θα μπορούσε να δώσει ένα οριστικό αποτέλεσμα είναι να προχωρήσει και γρήγορα, γιατί πλέον υπάρχουν τα τεχνολογικά μέσα, έργο επανακτηματογράφησης στις προβληματικές περιοχές, αυτό όμως είναι κάτι που απορρίπτει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια το Υπουργείο Περιβάλλοντος όταν υπαγόταν σε αυτό η αρμοδιότητα του κτηματολογίου. Με αυτά τα δεδομένα η Κτηματολόγιο και εν προκειμένω το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιχειρούν με εμβαλωματικές ρυθμίσεις να δώσουν λύση ώστε να ικανοποιήσουν μια μικρή μερίδα ιδιοκτητών και να πουν ότι έκαναν διορθώσεις στη Λέσβο, ενώ στην πραγματικότητα πάνω από 10.000 ακίνητα θα βρεθούν εκτός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο των διορθώσεων που είχε ανατεθεί από την Κτηματολόγιο το 2018 σε δυο μελετητικά γραφεία στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία, ενώ όπως όλα δείχνουν και το πιλοτικό πρόγραμμα των διορθώσεων οδηγείται σε ένα αποτέλεσμα για πολύ λίγους, χωρίς να επωφελείται από αυτό έστω η πλειοψηφία των θιγόμενων από το κτηματολόγιο.
Με τα παραπάνω δεδομένα αυτό που προέχει είναι στις 11 Δεκεμβρίου η κοινωνία με τους φορείς της να αντιδράσει λέγοντας στον Υφυπουργό «ως εδώ!» και ζητώντας χειροπιαστά αποτελέσματα για να μπορέσει ο κάθε πολίτης να νομιμοποιήσει την περιουσία του μετά από μια 15ετία και για ένα πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνονται οι ιδιοκτήτες των κτημάτων, αλλά οι εργολάβοι που έκαναν τη σύνταξη του κτηματολογίου στη Λέσβο.