Γράφει η Πέλλη Γιακουμή
ΟΙ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ “ΑΠΕΙΛΟΥΝ” ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
-Σοβαρό πρόβλημα στο 5ο Νηπιαγωγείο που κινδύνευσε να μην λειτουργήσει αφού απαιτούνται μια σειρά παρεμβάσεις στο κτίριο για την ανανέωση της σύμβασης με τον ιδιοκτήτη
– Αικατ. Στρατάκη: «Οι συμβάσεις μίσθωσης είναι παλιές και οι όροι έχουν αλλάξει. Παρόμοια προβλήματα θα έχουμε σε πολλά νηπιαγωγεία»
– Την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων προτείνουν οι φορείς της εκπαίδευσης
Οι χώροι στέγασης των νηπιαγωγείων στη Μυτιλήνη αποτελούν μόνιμο “πονοκέφαλο” για τους φορείς της εκπαίδευσης. Τα περισσότερα κτίρια είναι ακατάλληλα μέσα σε υπόγεια ή ισόγεια πολυκατοικιών χωρίς να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Τελευταία μάλιστα οι νέοι όροι που έχουν θεσπιστεί για να εγκριθεί η μίσθωση ενός χώρου που θα στεγάσει νηπιαγωγείο δημιουργούν προβλήματα μεταξύ ιδιοκτητών και υπηρεσιών.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε να λειτουργήσει φέτος το 5ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης στην Καλλιθέα. Η σύμβαση που είχε υπογραφεί πριν από χρόνια με τον ιδιοκτήτη του χώρου όπου στεγάζεται έληξε και προκειμένου να ανανεωθεί, υποχρεώνεται ο ίδιος να προχωρήσει σε μια σειρά βελτιώσεων στο χώρο καθώς και στην εφαρμογή όρων πυρασφάλειας. Ο ιδιοκτήτης δήλωσε αδυναμία να καλύψει το κόστος των επισκευών και λίγο έλειψε να μείνει “άστεγο” το νηπιαγωγείο αφού δεν υπήρχε χρόνος για να γίνουν οι διαδικασίες επιλογής νέου χώρου και δεν φαίνεται να υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Με ενέργειες του Δήμου αναμένεται να βρεθεί μια μέση λύση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το νηπιαγωγείο και να γίνουν οι εργασίες.
Παρόμοιο ζήτημα είχε δημιουργηθεί πέρυσι και με το νηπιαγωγείο Βαρειάς όπου μετά από διαμαρτυρίες κάποιων γονέων έγιναν προσπάθειες να βρεθεί νέος χώρος για τη μεταστέγασή του και πάλι όμως οι αυστηροί όροι δημιούργησαν εμπόδια στην επιλογή κατάλληλου κτιρίου. Τελικά έγιναν από τον ιδιοκτήτη εργασίες και η αρμόδια Επιτροπή έκρινε ως το καταλληλότερο το κτίριο όπου στεγαζόταν το νηπιαγωγείο, ανανεώνοντας τη σύμβαση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η στέγαση των παιδιών.
“Ανάσα” στο 7ο Νηπιαγωγείο στην οδό Ιακωβίδου, αποτέλεσε η ενοικίαση επιπλέον χώρου στην πολυκατοικία όπου στεγάζεται. Σήμερα Δευτέρα μάλιστα θα “περάσει” από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου προκειμένου να εγκριθεί η μίσθωση του επιπλέον χώρου. «Ο αριθμός των νηπίων στην περιοχή της Καλλιθέας αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και οι διαθέσιμοι χώροι δεν αρκούν. Αν δεν είχε εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή – στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του ΟΚΣ από Αθήνα – ο πάνω όροφος θα είχαμε πρόβλημα φέτος», δήλωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Εκπαίδευσης Παναγιώτης Κουτσοβίλης.
Λήγουν οι συμβάσεις…
Μέσα στα επόμενα χρόνια πολλά άλλα νηπιαγωγεία στην πόλη της Μυτιλήνης αναμένεται ν’ αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα. «Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι παλιές και τότε οι όροι ήταν διαφορετικοί, τώρα οι προδιαγραφές έχουν αλλάξει και καθώς η μια μετά την άλλη σύμβαση θα λήγει, θα καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα», λέει μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αικατερίνη Στρατάκη.
«Η μόνη λύση είναι να ξεκινήσουν να χτίζονται νέα νηπιαγωγεία σε νέους σύγχρονους χώρους με κατάλληλες προδιαγραφές. Πριν από 8 χρόνια περίπου ο Δήμος επεξεργαζόταν την πρόταση να ανεγείρει σε οικόπεδό του ένα κτίριο που θα στέγαζε μέχρι τρία νηπιαγωγεία δίνοντας μόνιμη λύση στο πρόβλημα στέγασης. Η πρόταση αυτή έχει μείνει στο στάδιο της διερεύνησης», λέει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Εκπαίδευσης κ. Κουτσοβίλης.
Μόνιμη λύση με νέα κτίρια
Την ανέγερση νέων κτιρίων προκειμένου να βρεθεί μόνιμη λύση για τα νηπιαγωγεία υποστηρίζει και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Ο Δήμος θα πρέπει να αξιοποιήσει οικόπεδά του και να εντάξει έργα ανέγερσης νηπιαγωγείων στο ΕΣΠΑ που θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές. Ή ακόμη και να στεγάσει σε ένα χώρο τρία ή τέσσερα νηπιαγωγεία και να υπάρχουν λεωφορεία που να μετακινούν τους μαθητές. Με αυτό τον τρόπο μόνο θα λυθούν τα έντονα στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», αναφέρει η κ. Στρατάκη.