Για λίγα καρέ του χρόνου σώθηκαν χθες τα παιδιά της Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου του Ιππείου από τραυματισμούς, και ίσως και βαρύτερα ατυχήματα, όταν κατέρρευσε ακριβώς έξω από την πόρτα της τάξης, το ταβάνι, δημιουργώντας μία κατάσταση στο σχολικό κτίριο μη διαχειρίσιμη. Το σχολείο έκλεισε, και επί τόπου, έσπευσε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας, με κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου για αυτοψία. Το περιστατικό όμως, συνέβη στις 12:00 το μεσημέρι και στο παρά 1’ τα τούβλα και οι σοβάδες δεν βρήκαν στο κεφάλι τους μικρούς μαθητές, την ώρα που έβγαιναν από την τάξη για διάλειμμα.
Δεν πρόκειται όμως για ένα – ακόμη – «τυχαίο» περιστατικό πτώσης σοβάδων, όπως συνέβη άλλωστε προ ημερών και στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου να καταγγέλλει τότε την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και το πέρασμα της ευθύνης για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, στους υποχρηματοδοτούμενους δήμους.
Την ώρα που όλη η Ελλάδα ξεσηκώθηκε από το καλοκαίρι με το θέμα της ασφάλειας στις παιδικές χαρές, και οι δήμοι κάνουν το παν για να δείξουν υπευθυνότητα, ποιος μεριμνά για την ασφάλεια των παιδιών που φοιτούν στα σχολικά κτίρια, όταν, ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης δεν διαγνώστηκε ποτέ σε ένα σχολείο σαν του Ιππείου; Το σχολικό κτίριο, σημειώνουμε, συγκεντρώνει 65 μαθητές από 4 συνολικά, χωριά, δηλαδή της Συκούντας, του Ασώματου και των Λάμπου Μύλων, μαζί με του Ιππείου, σε ένα κτίριο κατασκευής του 1934. Όπως μας αναφέρει ο Προκόπης Σινάνης, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, για το σχολείο είναι σαφές ότι έχει διαβρωθεί ο οπλισμός του κτιρίου, καθώς η στέγη επισκευάστηκε το 2022 το καλοκαίρι, ενώ το έγγραφο απεστάλη από τον Σύλλογο Γονέων προς το δήμαρχο κ. Κύτελη, από το χειμώνα της ίδιας χρονιάς (του 2022), κρούοντας τον κώδωνα ότι η στέγη έβαζε νερά.
Μπορεί η σκεπή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να επισκευάστηκε τότε, το 2022, όμως ήταν και η περίοδος που λόγω ζέστης, η υγρασία ενδεχομένως δεν ήταν εμφανής. Ήλεγξε όμως κανείς την ασφάλεια στο ενδιάμεσο ταβάνι, το οποίο παραλίγο σήμερα να καταπλακώσει τους μαθητές; Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι πολύ πριν το 2022, επί των ημερών του προηγούμενου ακόμη διευθυντή του σχολείου που έφυγε το 2020, γίνονταν ενέργειες προς την τότε δημοτική αρχή με έγγραφα-SOS, για την ανάγκη επισκευής της σκεπής που ήταν διάτρητη και εκτεθειμένη στο νερό της βροχής.
«Ακούμε για αναβαθμίσεις ενεργειακές για σχολεία, και στην περιοχή του Ιππείου δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα, και ουδείς έχει λάβει υπ’ όψιν του ότι η περιοχή του Ιππείου και Ευεργέτουλα είναι τα σημεία με τη μεγαλύτερη υγρασία στο νησί. Πόσο αποσπασματικό και εγκληματικής αμέλειας “μπάλωμα” ήταν αυτό που έγινε, πριν από δύο χρόνια, και κουκούλωσε το πρόβλημα αντί να διαφυλάξει την ασφάλεια των παιδιών μας;», απορεί και εξίσταται ο πρόεδρος των γονέων κ. Σινάνης.
Στις 22 Νοεμβρίου του 2024, μόλις δύο εβδομάδες πριν, δηλαδή, η Σ.Ε.Π.Ε. Λέσβου επεσήμανε με ανακοίνωσή της ότι «πολλά από τα κτίρια όπου στεγάζονται σχολικές μονάδες και στους δύο Δήμους του νησιού μας είναι ιδιαίτερα παλιά και δεν βρίσκονται πάντοτε στην καλύτερη κατάσταση, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων θα πρέπει να προβούν σε ενδελεχείς ελέγχους ως προς την επικινδυνότητα κτιρίων και αύλειων χώρων των σχολείων της αρμοδιότητάς τους. Παρομοίως, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη αντισεισμικών ελέγχων στα κτίρια που στεγάζουν σχολεία, γνωρίζοντας ότι η περιοχή μας είναι σεισμογενής». Τι θα γινόταν, δηλαδή, σε περίπτωση σεισμού με τη συγκεκριμένη στέγη; Θα θρηνούσαμε θύματα; Και ακόμα και σήμερα, κατά πόσο είναι σε θέση τα κλιμάκια και οι υπηρεσίες του Δήμου να ξηλώσουν και να επισκευάσουν ολόκληρο το ταβάνι εν μέσω της σχολικής χρονιάς;
Όπως επισημαίνει ο Προκόπης Σινάνης, κανείς δεν διασφαλίζει ότι το ταβάνι μόνο στο συγκεκριμένο σημείο που κατέρρευσε έχει διαβρωθεί από την υγρασία. Προφανώς υπάρχουν σημεία και αλλού. «Το πρόβλημα», προσθέτει, «για το σχολείο του Ιππείου απαιτεί ολιστική προσέγγιση, επισκευή και αναβάθμιση ακόμη και για το γήπεδο του μπάσκετ. Κάθε μέρα τραυματίζονται τα παιδιά μας», λέει ο ίδιος, που είναι 45 χρονών και θυμάται το ίδιο γήπεδο εδώ και 30 χρόνια, από τότε που έπαιζε και εκείνος ως μαθητής. Παντού, υπάρχουν σήμερα εξογκώματα από πέτρες, καταγγέλλει και προσθέτει ότι ακόμη και το γυμναστήριο σήμερα είναι μέσα σε κοντέινερ.
Προς το παρόν σταμάτησαν τα μαθήματα στο σχολείο για τη σημερινή μέρα, μέχρι νεοτέρας. Άνθρωποι που γνωρίζουν όμως για τη στατική επάρκεια του συγκεκριμένου κτιρίου, διαβεβαιώνουν ότι οι μαθητές θα ταλαιπωρηθούν, και ότι για να εγγυηθεί κάποιος – μετά την «κινηματογραφικού τύπου κατάρρευση» του ταβανιού – για την ασφάλεια, αποκαθιστώντας κάθε πιθανή ρωγμή και κίνδυνο, αυτό θα απαιτήσει για το συγκεκριμένο κτίριο και κονδύλια και χρόνο και ημέρες σχολικών μαθημάτων, κατά τις οποίες οι μαθητές θα μείνουν «άστεγοι». Ίσως καλύτερα χωρίς στέγη, τελικά, αν είναι να κινδυνεύει… να «πέσει να τους πλακώσει».