Μια πίτα από τα χέρια τους και τον καρπό των κόπων τους απόλαυσαν οι μαθητές της Δ’ τάξης του 15ου δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης, από τα χορταρικά που οι ίδιοι είχαν φυτέψει στον κήπο του σχολείου τους.
Έτσι, μαθαίνοντας στην πράξη και στο «πιάτο» τους την αξία της καλλιέργειας, της υγιεινής διατροφής και της απόλαυσης της γεύσης, σε όλο τον κύκλο της αλυσίδας των τροφίμων της φύσης, οι μαθητές είχαν κόψει από την προηγούμενη ημέρα ολόφρεσκο το σπανάκι, τη σέσκουλα, το αρωματικό μάραθο και τα δροσερά κρεμμυδάκια. Τα προετοίμασαν για τη μαγειρική της επόμενης ημέρας που θα ακολουθούσε.
Πράγματι την άλλη μέρα, έχοντας σχεδιάσει κατά γράμμα την όλη δράση με τους δάσκαλους τους, οι μαθητές συμπλήρωσαν τη συνταγή με υλικά που έφεραν από το σπίτι τους. Με ανυπομονησία συγκέντρωσαν ως μικροί σεφ τα υλικά, για να αρχίσει η παρασκευή της πίτας. Ενθουσιασμένοι, όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, βάλθηκαν να αποδείξουν ότι είναι άξιοι μικροί σεφ και αξίζουν το βραβείο του «χρυσού σχολικού σκούφου»!
Η πίτα στρώθηκε, αφού τα χόρτα είχαν πλυθεί με προσοχή, και τα ταψιά γέμισαν και μπήκαν στο φούρνο.
Η πίτα ετοιμάστηκε και οι μυρωδιές πλημμύρισαν το χώρο του σχολείου. Όλοι, ανεξαιρέτως οι μαθητές περίμεναν με λαχτάρα να γευτούν τη γαστριμαργική δημιουργία τους όσο ο φούρνος έψηνε.
Η νοστιμιά δεν περιγράφεται, γράφουν οι δάσκαλοι. Και βέβαια… το ένα κομμάτι δεν ήταν αρκετό! Το αίτημα για δεύτερο κομμάτι ήταν επιτακτικό. Τα εύσημα δόθηκαν και από τους δασκάλους των άλλων τάξεων που προσκλήθηκαν σε γευσιγνωσία. Το ραντεβού ανανεώθηκε για άλλα υγιεινά και νόστιμα μαγειρέματα με έμπνευση και νέες δημιουργίες.