“Σήκωσε” το θέμα των αποζημιώσεων λόγω της ανομβρίας ο βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου και μάλιστα η επίκαιρη ερώτησή του, που συζητήθηκε στη βουλή, δημοσιεύθηκε και στα εξειδικευμένα Μέσα Ενημέρωσης των Αθηνών για την ενημέρωση των αγροτών με την επισήμανση ότι επανέρχεται το θέμα των αποζημιώσεων.
Ουσιαστικά ο κ. Αθανασίου έθεσε τα ζητήματα που ταλανίζουν τον ελαιώνα της Λέσβου λόγω της ανομβρίας φέτος, ζητώντας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μέριμνα για να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες. Σε αντίθεση με τις ερωτήσεις όπου οι απαντήσεις δίνονται γραπτές, στις επίκαιρες ερωτήσεις οι Υπουργοί υποχρεούνται να απαντούν προφορικά και γι’ αυτό το λόγο την ερώτηση ο κ. Αθανασίου την ανέπτυξε και ο ίδιος προφορικά στη βουλή και την απάντηση έδωσε ο Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, που είχε επισκεφθεί και πρόσφατα τη Λέσβο.
Στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει τροφοδοτήσει φέτος η παρατεταμένη ανομβρία με τη συρρίκνωση του καρπού και την απώλεια ενός σημαντικού ποσοστού παραγωγής, επισημαίνοντας και τις διαπιστώσεις του ΕΛΓΑ και της επόπτριας κ. Αθανασάκου, που βρέθηκε στην περιοχή μας και μάλιστα οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ είχαν δημοσιευτεί πρωτοσέλιδα από τα Νέα της Λέσβου. Ο βουλευτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν στήριξη, όπως έγινε και την ελαιοκομική περίοδο 2021/2022, που διατέθηκαν 8,1 εκατ. ευρώ (20 ευρώ το στρέμμα), ζητώντας να ενημερωθεί από τον Υφυπουργό σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει και αν υπάρχει σχέδιο της πολιτείας για στήριξη των ελαιοπαραγωγών λόγω των καιρικών συνθηκών.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο ΕΛΓΑ έκανε ελέγχους και προκύπτει ότι υπάρχει μείωση της παραγωγής λόγω ανομβρίας στη Λέσβο και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα έχει να κάνει με συρρίκνωση και αφυδάτωση του ελαιοκάρπου και ξήρανση της κόμης. Οι απώλειες αυτές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Θα διερευνήσουμε όμως την ύπαρξη άλλου εργαλείου εφόσον πληρούνται οι δημοσιονομικές και θεσμικές προϋποθέσεις για ΚΟΕ ή αποζημίωση λόγω ξηρασίας μέσω εργαλείων από την Ε.Ε..
Ωστόσο πριν την λήξη της συγκομιδής δεν γίνεται να έχουμε σαφή εικόνα. Αυτό θα γίνει αρχές του 2025. Θα κάνουμε καθετί να ενισχύσουμε τους παραγωγούς.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της παραγωγής ελαιοκάρπου στην Λέσβο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία τους πρώτους μήνες του 2025. Τότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επιλογή του χρηματοδοτικού εργαλείου που θα στηρίξει τους παραγωγούς για την στήριξη της ελιάς».
Τι να περιμένουν οι αγρότες
Σε αντίθεση με την περίοδο του 2022 που καταβλήθηκαν 8,1 εκατομμύρια ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου και ήταν μια σημαντική ενίσχυση τότε, το φετινό πρόβλημα με την ξηρασία στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο τη Λέσβο αλλά ολόκληρη τη χώρα, από την Κρήτη, την Πελοπόννησο μέχρι και τη Στυλίδα στη Στερεά Ελλάδα. Από αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι το κόστος για να καταβληθούν αποζημιώσεις στους αγρότες της χώρας μας είναι τεράστιο και δεν υπάρχει ελπίδα να καταβληθούν κατ’ εξαίρεση μόνο στους αγρότες της Λέσβου.
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις το Υπουργείο – όπως είπε και ο κ. Σταμενίτης ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει δικαιοδοσία να αποζημιώσει – απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να βρει χρηματοδοτικά εργαλεία, που είναι άγνωστο αν θα τα βρει, ελπίζοντας ταυτόχρονα με τις βροχοπτώσεις που επηρεάζουν τον τελευταίο μήνα τη χώρα μας, το κλίμα της απώλειας παραγωγής αν δεν αναστραφεί, να περιοριστεί σε ένα σημαντικό βαθμό, ώστε από τις εκτιμήσεις που θα γίνουν στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου να προκύπτουν μικρότερα τα προβλήματα.