Εκτός αγοράς ελαιολάδου τα ελαιοτριβεία!

Spread the love

  • Άνω-κάτω η αγορά του ελαιολάδου με τη Μεσόγειο να έχει δύο όψεις, τις πολύ υψηλές τιμές στην Ιταλία και τις χαμηλές τιμές στην Ισπανία
  • Ενώ έρχεται νέος τιμοκατάλογος που θα ρίξει τις τιμές στη Λέσβο, τα Νέα της Λέσβου αναλύουν τις προοπτικές για τους ελαιοπαραγωγούς

Πρωτοφανές φαινόμενο για τα δεδομένα της Λέσβου και ειδικά για το μήνα που διανύουμε, που έχουμε τα πρώτα φρέσκα λάδια να παράγονται στις ελαιουργικές μονάδες του τόπου μας, τα ελαιοτριβεία και οι έμποροι να βγαίνουν εκτός αγοράς, δηλαδή να μην αγοράζουν ελαιόλαδο θέλοντας προφανώς να μην «φορτωθούν» ποσότητες σε τιμές οι οποίες θα υποχωρήσουν μέχρι να διαθέσουν το προϊόν στην αγορά

Είναι και αυτό ένα από τα φαινόμενα της φετινής χρονιάς, η οποία είναι ιδιαίτερα παραγωγική για τον ελαιώνα της Λέσβου, ωστόσο η έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου γίνεται με “σκληρό πόκερ” στις τιμές του ελαιολάδου, κάτι που οφείλεται στη στάση της Ισπανίας, η οποία έχει ρίξει κάτω από τα 5 ευρώ το κιλό για τα 3 δέκατα, τινάζοντας στον αέρα την αγορά. Με τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας που έχει δημιουργηθεί αναταραχή στην αγορά, επιβεβαιώνεται η κυριαρχία της Ισπανίας στο παγκόσμιο εμπόριο. Ωστόσο αν και οι τιμές στην Ισπανία έχουν επηρεάσει άμεσα τις τιμές και στην Ελλάδα παγώνοντας την αγορά, στην Ιταλία “φυσάει ούριος άνεμος” καθώς το έξτρα παρθένο πληρώνεται σε τιμές από 8,70 ευρώ μέχρι και 9,60 ευρώ το κιλό!! 

Στην εύλογη απορία του καθενός που διαβάζει το δημοσίευμα πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα, την Ισπανία αλλά και την Τυνησία οι τιμές να πέφτουν και στην Ιταλία οι τιμές να ανεβαίνουν, η απάντηση είναι πολύ απλή: Το ισπανικό ελαιόλαδο υστερεί σε ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι του ελληνικού και του ιταλικού. Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν συντονισμένα και έχοντας ανάγκη για ρευστότητα πουλούν ποσότητες του προϊόντος που παράγουν για να μπορέσουν να πληρώσουν μεροκάματα και να συνεχίσουν τη συγκομιδή.  

Στην Ιταλία όμως οι παραγωγοί είναι οργανωμένοι και δεν διέθεσαν το προϊόν τους το Νοέμβριο όταν οι προσφορές είχαν πέσει στα 7 ευρώ, με συνέπεια τώρα να έχουν συμπαρασύρει την αγορά προς τα πάνω κάνοντας την κρίση των τιμών ευκαιρία, καθώς αυτή τη στιγμή η τιμή που διαμορφώνεται στην Ιταλία είναι από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Και όλο αυτό σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές του ελαιολάδου στη Μεσόγειο έχουν πάρει την κάτω βόλτα.

Στη Λέσβο

Στη Λέσβο «η γραμμή» των ελαιοτριβέων και των εμπόρων είναι να μην αγοράζουν ελαιόλαδο μέχρι να δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος τιμοκατάλογος, που θα είναι ο δεύτερος για τη φετινή χρονιά και αναμένεται αυτό να γίνει – καλώς εχόντων των πραγμάτων – μέχρι την Παρασκευή, μειώνοντας τις τιμές ανά οξύτητα μέχρι και 40 λεπτά του ευρώ! Μέχρι να γίνει αυτό οι ελαιοτριβείς έχουν βγει εκτός αγοράς, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου, καθώς όπως σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ασταθές κλίμα στην αγορά του ελαιολάδου και καταλαβαίνετε ότι εμείς είμαστε μικρές μονάδες που καλούμαστε να προσέχουμε και τη σκιά μας, καθώς αν πάρουμε προϊόν στα χέρια μας και υποχωρήσουν οι τιμές μέχρι να το διαθέσουμε, τότε θα απειληθεί η βιωσιμότητά μας. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε επιλέξει να μείνουμε εκτός για λίγο μέχρι να σταθεροποιηθεί και πάλι η αγορά και εδώ είμαστε».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων της Λέσβου, κάποιοι ελαιοτριβείς «έχουν σπάσει τη συγκεκριμένη γραμμή» αγοράζοντας ελαιόλαδο από πελάτες τους σε περιπτώσεις καλών πελατών που έχουν ανάγκη για ρευστό ή πληρώνοντάς το σε χαμηλότερες τιμές από τον ισχύοντα τιμοκατάλογο-βάση, κάτι που παρατηρείται και αυτό για πρώτη φορά στη Λέσβο, καθώς συνήθως με τον τιμοκατάλογο βάσης οι ελαιοπαραγωγοί απευθύνονταν για να πουλήσουν το προϊόν τους σε καλύτερες τιμές, ενώ τώρα και για πρώτη φορά έχουμε τιμές… κάτω από τη βάση!

Η εικόνα του ελαιώνα

 Την ίδια ώρα οι βροχοπτώσεις τον τελευταίο μήνα έχουν ωφελήσει σημαντικά τον ελαιώνα της Λέσβου, τα δέντρα δείχνουν να έχουν ανακτήσει τις δυνάμεις τους πλέον και καθώς η συγκομιδή βρίσκεται ακόμα στην αρχή, οι αγρότες του τόπου μας με αισιοδοξία περιμένουν να αντλήσουν το μέγιστο δυνατό εισόδημα από τον κόπο τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις οξύτητες και τις αποδόσεις. Ωστόσο αυτό το διάστημα οι αποδόσεις του καρπού έχουν πέσει δραματικά, καθώς τα διψασμένα δέντρα ρούφηξαν κατευθείαν το νερό της βροχής και ο καρπός βάρυνε, ενώ το νερό δεν έχει προλάβει να ελαιοποιηθεί. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα αν αναλύσει κανείς τις αποδόσεις, οι οποίες έχουν πέσει στα 50 κιλά ελαιολάδου και χαμηλότερα, ακόμα και στα 40 κιλά στο κιλόμοδο, δηλαδή τα 500 κιλά ελιές

Η ηλιοφάνεια, αλλά και η θερμοκρασία που αν και Δεκέμβριος βρίσκεται σε σχετικά καλά επίπεδα εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τα ελαιόδεντρα, ώστε εντός εικοσαημέρου να ελαιοποιήσουν το νερό της βροχής και να βελτιωθούν οι αποδόσεις, που είναι και το ζητούμενο για τους αγρότες μας. Σε ό,τι αφορά τις οξύτητες αυτές δεν επηρεάζονται, είναι πολύ καλές, οι μεγαλύτερες ποσότητες καρπού που έχουν φτάσει στα ελαιοτριβεία βγάζουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 

Οι τιμές βάσης που ίσχυαν μέχρι χθες στη Λέσβο, ενώ αναμένεται νέος τιμοκατάλογος

Οι τιμές και οι προοπτικές τους

 Οι τιμές στην Ελλάδα για τα έξτρα παρθένα κυμαίνονται κάτω από τα 6 ευρώ και μάλιστα αρκετές επιχειρήσεις δεν αγοράζουν ή αποφεύγουν να απαντήσουν σε ποιες τιμές αγοράζουν. Και στην Τυνησία (έχουμε αναφέρει ήδη τις τιμές σε Ισπανία και Ιταλία) οι τιμές στα έξτρα παρθένα έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 5 ευρώ!

Ως προς τις προοπτικές των τιμών του ελαιολάδου, αυτό που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και τα Νέα της Λέσβου το αναφέρουν με πλήρη επίγνωση, είναι πως όσοι καταφέρουν να κρατήσουν το προϊόν τους και να το διαθέσουν αργότερα στην αγορά θα μπορέσουν να επιτύχουν πιο βελτιωμένες τιμές από αυτές που διαμορφώνονται τώρα και είναι οι χαμηλότερες. Δεν είναι τόσο το παράδειγμα της Ιταλίας, όσο αν καθίσει κανείς με χαρτί και μολύβι και υπολογίσει τις ανάγκες του πλανήτη μας σε ελαιόλαδο, οι οποίες κυμαίνονται πλέον στα 3,2 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση, ενώ η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει στο σύνολο των χωρών που συνεισφέρουν στην πίτα του ελαιολάδου τα 2,7 εκατομμύρια τόνους. Μάλιστα αυτά τα στοιχεία είναι παρήγορα, καθώς δείχνουν ότι παρά τον καλπασμό των τιμών του το ελαιόλαδο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση της επιλογής των νοικοκυριών όσο το βιοδραστικό του περιεχόμενο συνδέεται με ολοένα και περισσότερες μελέτες με την πρόληψη ακόμα και πολύ σοβαρών νοσημάτων.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση