“Ανέκρουσε πρύμναν” η κυβέρνηση για τις ΔΕΥΑ

Spread the love

  • Επιφυλάξεις και προβληματισμός για τις νέες υποσχέσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιου από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Π. Βάλεση και την Πρόεδρο των εργαζομένων, Μ. Σηφάκη

Ικανοποίηση, αλλά και προβληματισμό στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκαλεί η παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, με την οποία καταργεί τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ενώ ανεβάζει στα 200 εκατομμύρια ευρώ, από 150 εκατ., το ποσό της επιδότησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας οι Δήμαρχοι χαρακτήρισαν ως “καθαρή νίκη των Δήμων την αποτροπή των συνενώσεων”, αφού – σύμφωνα με την παρέμβαση του Υπουργού – θα προχωρήσουν μόνο σε εθελοντική βάση, δηλαδή εφόσον συμφωνήσουν οι ΔΕΥΑ. Την ίδια ώρα όμως η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων, διατηρεί τις επιφυλάξεις της γι’ αυτή τη “στροφή” της πολιτικής ηγεσίας, σημειώνοντας ότι απαιτείται συνεργασία και διαβούλευση πριν από την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Με βάση την παρέμβαση Λιβάνιου, όποια ΔΕΥΑ δεν θέλει να συγχωνευθεί, κυρίως εκείνες που δεν χρωστούν, θα λάβει ενίσχυση 30%, ενώ εκείνες που επιθυμούν να συγχωνευθούν, κυρίως λόγω χρεών, θα λάβουν το 70% της επιδότησης. Οι παρεμβάσεις του Υπουργού Εσωτερικών συζητήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, όπου τονίστηκε ότι οι Δήμαρχοι παραμένουν συνεπείς στις θέσεις τους, όπως αυτές καθορίστηκαν στο ετήσιο συνέδριό τους στη Ρόδο. Παράλληλα αναφέρθηκαν και στη συνεργασία της ΚΕΔΕ με την ΕΔΕΥΑ και την ΕΕΤΑΑ που βοήθησε στην επίτευξη του στόχου αυτού.

«Ελιγμός…»

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτης Βάλεσης, έχει διαφορετική άποψη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας την απόφαση Λιβάνιου ως «έναν τακτικό ελιγμό του Υπουργείου, με απώτερο σκοπό να εκπληρώσει την εμμονή του για τις συγχωνεύσεις από διαφορετική οδό». Σύμφωνα με τον κ. Βάλεση, αυτό θα αποδειχθεί το επόμενο διάστημα, όταν θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή. 

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και με αφορμή τροπολογία που έχει κατατεθεί σε νομοσχέδιο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αντιτίθεται απολύτως στον τρόπο που το Υπουργείο επιχειρεί να ακυρώσει τον παραγωγικό διάλογο ανάμεσα στα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Οικονομικών, την ΚΕΔΕ και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α., που αποβλέπει στην ενίσχυση, την ορθή λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α., την εξυγίανση και τη βιωσιμότητά τους: «Αντ’ αυτού με τροπολογία και με πρόσχημα την απώλεια της οικονομικής ενίσχυσης, σε άσχετο νομοσχέδιο άσχετων Υπουργείων προωθεί την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, καθώς και τις συνενώσεις μεταξύ των Δ.Ε.Υ.Α. ως όρο για την επιδότηση οφειλών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Με την τροπολογία αυτή επιδοτούνται σε ποσοστό 70% για το ενεργειακό χρέος μόνο οι Δ.Ε.Υ.Α. που προχωρούν σε εθελούσιες συνενώσεις ή αυτές που εντάσσονται στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε. σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό τους πλαίσιο. Οι υπόλοιπες επιδοτούνται σε ποσοστό 30% και εφόσον την 15η Ιανουαρίου 2026 πληρούν τις προϋποθέσεις για διαχειριστική επάρκεια και την ανάκτηση κόστους σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την ΡΑΑΕΥ».

Ειδικό Ταμείο

Η Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων επισημαίνει επίσης ότι «όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος γνωρίζει πολύ καλά ότι εδώ και μία τριετία οι Δ.Ε.Υ.Α. συζητούν με την πολιτεία και αναζητούν την οικονομική τους ενίσχυση για τη διαχείριση του χρέους τους προς τους ενεργειακούς παρόχους, ενίσχυση για την οποία είχαν δοθεί ανάλογες υποσχέσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το ενεργειακό τους χρέος οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη, αφού εκτινάχθηκε σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα από το 2021 μέχρι σήμερα, ενώ δεν έχουν λάβει καμιά επιδότηση σύμφωνα με το ενεργειακό τους προφίλ».

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. προτείνει να δημιουργηθεί Ειδικό Ταμείο ενόψει της μεταρρύθμισης των Δ.Ε.Υ.Α. για την οποία σε κάποια θέματα φαίνεται ότι υπάρχει συναντίληψη, ενώ σε άλλα υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης. Και καταλήγει: «Ζητάμε την τροποποίηση της τροπολογίας ώστε η οικονομική ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α. να διατεθεί με τους όρους και τους κανόνες που θα συμφωνηθούν στο τελικό σχέδιο της μεταρρύθμισης. Αν αυτό δεν συμβεί και η τροπολογία προωθηθεί ως έχει, θα καταγραφεί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος παίρνει πρωτοβουλίες που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για μια μη νόμιμη και μη λειτουργική μεταρρύθμιση και μη λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που η ΚΕΔΕ και η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχουν καταθέσει στα συναρμόδια Υπουργεία».

Σε αναμονή οι εργαζόμενοι

Τέλος, επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ, με την Πρόεδρο του Συλλόγου, Μαρία Σηφάκη να δηλώνει: «Βρισκόμαστε σε αναμονή μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας το οριστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Ούτως ή άλλως από τις αρχές αυτής της χρονιάς θα έχουμε εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εποπτεία από την ΡΑΑΕΥ. Δεν εφησυχάζουμε μέχρι να διασφαλιστεί ότι το νερό και οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης θα παραμείνουν στα χέρια των Δήμων και των δημοτών», σημείωσε η ίδια.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση