- Προβλέπεται η εκτέλεση έργων θερμομόνωσης και υγρομόνωσης οροφών, η αντικατάσταση κουφωμάτων και η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας
Από σήμερα, 8 του Γενάρη, ξεκινά η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων κυριότητας ή χρήσης των Δήμων ή των Νομικών τους Προσώπων που φιλοξενούν Παιδικούς, Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Πρόκειται για το πρόγραμμα “Φοίβος”, το οποίο δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, μαζί με την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Νίκος Σπανός, που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη διαχείριση των Παιδικών Σταθμών, έχει ενημερώσει τους Δημάρχους, Παναγιώτη Χριστόφα και Ταξιάρχη Βέρρο για την υλοποίηση του προγράμματος και μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν οι προτάσεις των δύο Δήμων. Οι δύο πρώτες δομές που θα προταθούν προς ένταξη είναι ο 3ος Παιδικός Σταθμός Μυτιλήνης (ανεβαίνοντας προς το Νοσοκομείο) και ο Παιδικός Σταθμός της Αγίας Παρασκευής.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 10 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του μηχανισμού “REPowerEU”. Δικαιούχοι είναι οι Δημοτικοί Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί που στεγάζονται σε κτίρια κατασκευασμένα πριν από το 2000, τα οποία δεν έχουν υποστεί ενεργειακές αναβαθμίσεις.
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες, αυτές είναι η θερμομόνωση και υγρομόνωση οροφών, η αντικατάσταση κουφωμάτων, η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας καθώς και τα συνοδά έργα που αφορούν τυχόν αναβάθμιση του ηλεκτρικού πίνακα και της ηλεκτρικής εγκατάστασης του κτιρίου, σώματα, κλπ.. Στα κριτήρια επιλογής περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το έτος κατασκευής, η ενεργειακή κατηγορία, η δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση εκπομπών CO₂ κατά τουλάχιστον 30%.
Αρμόδιο για την υλοποίηση του προγράμματος είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Οι αιτήσεις των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων στο πληροφοριακό σύστημα θα γίνονται δεκτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού και με την επιφύλαξη του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου υλοποίησης. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους Δήμους και η προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αποτελώντας ένα βήμα προς την κλιματική ουδετερότητα.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Σπανός, «αρκετοί Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί έχουν αναβαθμιστεί και ενεργειακά τον τελευταίο χρόνο στο πλαίσιο των εργασιών προσαρμογής στη νέα νομοθεσία που εκτελούνται από τους Δήμους. Ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι εργασίες που προβλέπονται στο πρόγραμμα και γι’ αυτό θα φροντίσουμε να το εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους, ξεκινώντας με την ένταξη του 3ου Παιδικού της Μυτιλήνης και του Παιδικού Σταθμού της Αγίας Παρασκευής».